ΣΥΡΙΖΑ – «PODEMOS» : “Podemos” να διαχειριστούμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΡΙΖΑ – «PODEMOS» : “Podemos” να διαχειριστούμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα…
 
Η νέα εναλλακτική αστικής διαχείρισης στην Ισπανία

«Ενα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη», «σείονται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρώπης με το ΣΥΡΙΖΑ και το “Podemos”1», «τρέμουν οι Βρυξέλλες»… Πρόκειται για τα γνωστά βαρύγδουπα σχόλια και τίτλους του αστικού Τύπου, εγχώριου και ξένου, των τελευταίων ημερών.

Αραγε έτσι είναι; Εχει πιάσει, λοιπόν, σύγκρυο την ΕΕ και τα μονοπώλια;

Πρόκειται, βέβαια, για ωμή διαστρέβλωση της νεόκοπης σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που έχουν οι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το «Podemos».

Και αν στην Ελλάδα για το ΣΥΡΙΖΑ ξέρουμε πολλά, για το «Podemos», το κόμμα που μαγειρεύτηκε από τις πλατείες των «αγανακτισμένων» με επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, πάει πολύ, επίσης, να προβάλλεται ως «επαναστατικό», «ενάντια στο σύστημα» και άλλα τέτοια. Στις ευρωεκλογές το «Podemos» πήρε το 8% των ψήφων, ενώ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστά πάνω από 20%, παρόμοια με αυτά των σοσιαλδημοκρατών.

Πυροσβέστες των αγώνων

Το πόση όμως και ποια …συμβολή έχει το «Podemos» στην ανάπτυξη των αγώνων του ισπανικού λαού μας το αποκαλύπτει η ίδια η «Αυγή», που σε άρθρο Ισπανού δημοσιογράφου ειδικά για την «Αυγή» αναφέρεται χαρακτηριστικά ο πυροσβεστικός ρόλος του:

«Παραδόξως, δεδομένων των συνθηκών, κατά τη διάρκεια του 2014, ο αριθμός των διαδηλώσεων στην Ισπανία υποχώρησε κατά 40%. Αιτία αυτής της υποχώρησης είναι πιθανώς η εμφάνιση του “Ποδέμος” και, μέσω αυτού, η ρεαλιστική προσδοκία πολλών Ισπανών ότι θα μπορέσουν να εκτοπίσουν από την εξουσία το δικομματισμό του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος μέσα στο 2015 — χρονιά κατά την οποία καλούνται να συμμετάσχουν σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Μάιο και σε βουλευτικές εκλογές το Νοέμβριο»2.

Η κριτική, δηλαδή, που τεκμηριωμένα το ΚΚΕ ασκεί στο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες του για την υποχώρηση που σημειώθηκε στο εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, μετά το 27% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τον Ιούνη του 2012, ομολογείται πλέον από τις σελίδες της «Αυγής» μέσω …Ισπανίας και για το νέο αδελφάκι του ΣΥΡΙΖΑ, το «Podemos». Και λέμε νέο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εν μια νυκτί σχεδόν ξέγραψε στην πράξη το, μέχρι χτες «αυτοκόλλητό» του στο ΚΕΑ, μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας και την «Ενωμένη Αριστερά»…

Υπέρμαχοι του «στενού κορσέ» της ΕΕ

Οσοι, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι οι Βρυξέλλες τρέμουν το «Podemos» καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στους όρκους πίστης που δίνει αυτό στην ΕΕ με κάθε ευκαιρία: «Οι κανόνες που αυτή τη στιγμή διέπουν την ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι καθοριστικοί για την επιτυχία της στρατηγικής της επανενεργοποίησης της ισπανικής οικονομίας και πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας πως για το πρώτο διάστημα θα είναι στενός κορσές. Αλλά γι’ αυτό το λόγο ακριβώς δε θα πρέπει να σταματήσουμε να λέμε πως είναι άδικα μέτρα, επιβεβλημένα για την πριμοδότηση συγκεκριμένων χωρών και κοινωνικών ομάδων σε βάρος άλλων…», αναφέρει στο οικονομικό του πρόγραμμα το «Podemos», εκθειάζοντας το «στενό κορσέ» της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Η αφοσίωση της νέας ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας στην ΕΕ και τις συνθήκες της δεν κρύβεται και στην πρότασή του όχι, ασφαλώς, να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά … αυτό να γίνει πιο ευέλικτο.

Οι δύο βασικοί οικονομολόγοι του «Podemos», Β. Ναβάρο και Χ. Λόπες (ως άλλοι Δραγασάκηδες και Σταθάκηδες), ανακοίνωσαν πρόσφατα αυτό το οικονομικό πρόγραμμα «εκτάκτου ανάγκης» στο όνομα του ρεαλισμού. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, ο επικεφαλής του Κόμματος, Π. Ιγκλέσιας, σχετικά με τα μέτρα αυτού του οικονομικού προγράμματος, σε μια κρίση ειλικρίνειας, ανέφερε ότι θα μπορούσαν «να υιοθετηθούν από οποιαδήποτε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Μαζεύοντας τις «αμετροέπειες»…

Με βίους παράλληλους, ο ΣΥΡΙΖΑ και το «Podemos» άρον-άρον μάζεψαν τις αρχικές «αμετροέπειές» τους. Διαβάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του «Podemos» και συγκρίνοντάς το με τις αρχικές διακηρύξεις του (τη λεγόμενη «βεντάλια των επιθυμιών») μια – μια, ακόμα και αυτή η συνθηματολογία στρογγυλεύεται. Πιο συγκεκριμένα :

— Για το χρέος αναφέρει ότι πρέπει να μειωθεί ένα μέρος του με λογιστικούς ελέγχους, με στόχο αυτό να καταστεί βιώσιμο. Το λογαριασμό, βεβαίως, για την τελική πληρωμή του χρέους και το «Podemos» τη στέλνει στο λαό.

— Μαζεύονται ακόμα και τα γενικόλογα περί εθνικοποίησης ή και κατάσχεσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, που έλεγε στις ευρωεκλογές.

— Σύνταξη όχι στα 60 τώρα πια λέει το «Podemos» αλλά στα 65.

— Παίρνοντας ιδέες από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπαιδεύει το λαό να ζει στο διηνεκές μέσα στη φτώχεια χωρίς απαιτήσεις, το «Podemos» στο οικονομικό του πρόγραμμα προτείνει και αυτό, με λίγα λόγια, κουπόνια και συσσίτια και ακόμα: «Ενεργοποίηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης με σκοπό την παροχή ελαχίστων πόρων επιβίωσης οικογενειών και ατόμων υπό αποκλεισμό ή με κίνδυνο αποκλεισμού επειδή βρίσκονται στην ανεργία ή σε σημαντική εργασιακή επισφάλεια».

Χωρίς το ΝΑΤΟ όμως …δεν μπορούν

— Περίπατο πήγε επίσης και η πρόταση για δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ… Προφανώς το ΝΑΤΟ στο μεσοδιάστημα έγινε… φιλολαϊκό. Ετσι φαίνεται εκτίμησε και η τοπική οργάνωση του «Podemos» στην πόλη Ρότα της Ισπανίας, στην οποία βρίσκεται η γνωστή τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική ναυτική βάση, και έβγαλε ανακοίνωση ότι δε θα συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις ενάντια στη βάση – ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, γιατί, όπως λέει, αυτή αποτελεί «πηγή θέσεων εργασίας και εισοδήματος, χωρίς την οποία δε θα είχε βιώσιμο μέλλον η ευρύτερη περιοχή μας»3!! Αυτή είναι, λοιπόν, η «ρεαλιστική αριστερά»… βάζει φωτοστέφανο στους μακελάρηδες ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

Βεβαίως, οι παραπάνω θέσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την αστική τάξη της Ισπανίας. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας ανέφερε κατά την πρόσφατη παρουσίαση μιας μελέτης του: «Η μελέτη δεν είναι ούτε για την αριστερά, ούτε για τη δεξιά. Και οι καινούριοι μπορούν να την εφαρμόσουν»4, δείχνοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ομίλων και στο «Podemos».

Να προσθέσουμε εδώ ότι, όπως συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια και στο «Podemos», όπως και σε κάθε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, εμφανίζεται το γνωστό παραμύθι με τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» που έχει αναλάβει να συγκρατήσει την απογοήτευση όσων διαπιστώνουν τις κωλοτούμπες του «Podemos».

Ολα τα παραπάνω φανερώνουν ότι καμιά ανασφάλεια δεν έχουν το μεγάλο κεφάλαιο και η ΕΕ με κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το «Podemos». To αντίθετο μάλιστα. Αποκτούν εναλλακτικές επιλογές για την αστική διαχείριση σε συνθήκες φθοράς του αστικού πολιτικού προσωπικού, της κλασσικής σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να κερδίσουν πρόσθετο χρόνο με το λαό εγκλωβισμένο στις αυταπάτες.

«Αλλαγές» και πραγματικές αλλαγές στην Ευρώπη

Οι αλλαγές, λοιπόν, που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη όντως συμβαίνουν αλλά, όπως και οι προηγούμενες των Ολάντ και Ρέντσι, είναι αλλαγές εντός των τειχών της ΕΕ, της στρατηγικής του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζουν την άλλη εκδοχή διαχείρισης για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές και συνολικά στο εργατικό – λαϊκό κίνημα είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα συμβάλει και στην αποκάλυψη του ρόλου τέτοιων κομμάτων, της αποστολής τους. Η λαϊκή χειραφέτηση με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να δρομολογήσει τις ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη προς όφελος των λαών, σε ένα δρόμο ανάπτυξης με αποδέσμευση από την ΕΕ και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, απαλλαγμένο από το χρέος που μονομερώς μπορεί να διαγράψει.

Υποσημειώσεις:

1 «Μπορούμε»

http://www.avgi.gr/article/5170100/o-%C2%ABnomos-fimotro%C2%BB-stin-ispania-apokleismos-kai-poinikopoiisi

http://www.ecestaticos.com/file/715f890d291f28ff688b5e9522ee0cbb/1414846900.pdf

http://www.huffingtonpost.es/pilar-portero-y-ana-canil/asi-se-estan-acercado_b_6106790.html