Η τροπολογία για την ανακούφιση χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων που κατέθεσε το ΚΚΕ και αρνήθηκε η συγκυβέρνηση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η τροπολογία για την ανακούφιση χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων που κατέθεσε το ΚΚΕ και αρνήθηκε η συγκυβέρνηση

Τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Την τροπολογία αυτή αρνήθηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.

Όπως τονίζεται στην Αιτιολογική Εκθεση, το ΚΚΕ καταθέτει τη συγκεκριμένη τροπολογία, με στόχο την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση, εξαιτίας των αντεργατικών – αντιλαϊκών επιλογών που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστιστικά:

«Το ΚΚΕ επανειλημμένα και με στοιχεία έχει αναδείξει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο καπιταλιστικό σύστημα είναι εργαλείο αναδιανομής ενός τμήματος του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Τα βάρη φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων ενώ το μεγάλο κεφάλαιο ενισχύεται συνεχώς με φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια. Δίκαιο φορολογικό σύστημα στα πλαίσια αυτού το συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει.

Στον πυρήνα της πρότασης μας για το φορολογικό σύστημα βρίσκεται η απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από τα φορολογικά βάρη, τα οποία πρέπει να επωμισθούν οι επιχειρήσεις, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Στις σημερινές συνθήκες πλατιά στρώματα των λαϊκών οικογενειών έχουν οδηγηθεί στην υπερχρέωση σαν αποτέλεσμα των αντεργατικών – αντιλαϊκών επιλογών για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης.

Για τον λόγο αυτό και με στόχο την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών το ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω ρύθμιση για τις οφειλές στην φορολογική διοίκηση και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο ανάκτησης των απωλειών και στην διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών».

Δείτε εδώ το κείμενο της τροπολογίας