ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την κοινητοποίηση των Υγειονομικών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την κοινητοποίηση των Υγειονομικών

%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1
Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας – Πρόνοιας

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες Υγειονομικούς που διαδήλωσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τo Ηράκλειο, τα Γιάννενα, τη Λάρισα, τη Λευκάδα και σε άλλες πόλεις στις 6 Οκτώβρη. Χαιρετίζουμε όσους βγήκαν στον αγώνα. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που υπάρχει για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς, για να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε για εμάς, τους ασθενείς και τους περιθαλπόμενους μας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, παρά μόνο η οργανωμένη πάλη ενάντια σε όσους μας καταδικάζουν στη σημερινή βαρβαρότητα. Τους  μεγαλοεπιχειρηματίες, τους βιομήχανους, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους, που μετατρέπουν την υγεία, την πρόνοια, το φάρμακο σε πανάκριβο εμπόρευμα, για να πλουτίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Δεν υπάρχει λύση στο συμβιβασμό με τη βαρβαρότητα, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Η «ατομική λύση» είναι αυταπάτη. Κανείς μεμονωμένα, άτομο ή κλάδος, δε μπορεί να αντιμετωπίσει και να γλυτώσει από  το τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων, από την οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Δεν υπάρχουν «σωτήρες» που να φροντίσουν για τη βελτίωση της ζωής μας ή να μας «ανακουφίσουν». Όσοι πήραν την κυβερνητική σκυτάλη «να σώσουν» το λαό, έφεραν νέα δεινά στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες και μέσα από αυτά εξασφάλισαν τα κέρδη των μονοπωλίων, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το έργο της κυβερνητικής εναλλαγής το ζήσαμε ξανά και ξανά, δοκιμάστηκε, ματώσαμε. Φτάνει πια! Είναι καιρός να κλείσει ο δρόμος προς τα πίσω!

Η ζωή που μας αξίζει θα έρθει μόνο μέσα από το δικό μας αγώνα, με τη μαζική συμμετοχή συναδέλφων που ακόμα δεν έκαναν το βήμα. Θα έρθει μέσα από την αδιάλλακτη πάλη της τάξης μας σε σύγκρουση και σε ρήξη με τους εκμεταλλευτές μας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Κυβέρνηση, εργοδοσία και κουαρτέτο ετοιμάζουν νέα βάρβαρα μέτρα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην Ψυχική Υγεία, στα εργασιακά. Θέλουν να επεκτείνουν την επίθεση στους μισθούς, να άρουν κάθε δέσμευση για τα αφεντικά όσον αφορά τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις συνθήκες δουλειάς. Να μας απαγορεύσουν ακόμα και να αντιδρούμε που σακατεύουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Δεν θα το επιτρέψουμε! Νέοι αγώνες είναι μπροστά!

Από αυτή την άποψη σημαντική για την προοπτική και μαζικοποίηση του αγώνα ήταν η συμβολή στην πανυγειονομική κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων που οργάνωσαν συγκεντρώσεις μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Που έδωσαν το λόγο σε όσους καθημερινά υποφέρουν στη βάρδια, στην κλίνη ή τα εξωτερικά ιατρεία. Οργάνωσαν την ενημέρωση εργαζομένων και ασθενών για τη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση- η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, πρόβαλαν τα αιτήματα που ενώνουν τους υγειονομικούς με τους κοινωνικούς τους συμμάχους κόντρα στον κοινό εχθρό. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Για πλήρη ανάπτυξη όλων των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων πρόνοιας με γενναία, αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση όλων των πληρωμών (άμεσων και έμμεσων). Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν και Σύγχρονη Υγεία Πρόνοια για όλο το λαό.

Συνεχίζουμε χωρίς ανάπαυλα, με στόχο κάθε νοσοκομείο, κάθε υγειονομική μονάδα, κάθε ίδρυμα πρόνοιας να γίνει εστία ενημέρωσης, διεκδίκησης, αντεπίθεσης. Οργανώνουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, δικαιώματα, συντάξεις, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που διευρύνουν την πάμφθηνη εργασία χωρίς δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους! Ήδη έχουν πάρει απόφαση 25 πρωτοβάθμια σωματεία στη δημόσια υγεία και συνολικά πάνω από 400 οργανώσεις σε κάθε κλάδο, ανάμεσά τους δεκάδες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα. Μπορούν και πρέπει να πολλαπλασιαστούν τα σωματεία που συντονίζονται σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο.

Όσα έχουν πάρει απόφαση να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των μεγάλων συλλαλητηρίων στις 17 Οκτώβρη στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις. Ώστε να αποτελέσουν μαχητική, μαζική απάντηση στην κυβέρνηση που διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες στην απάτη, απάντηση στα αφεντικά της και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αποτελέσουν απάντηση στα κόμματα που φόρτωσαν τα μνημόνια στην πλάτη του λαού. Δεν ξεχνάμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ τα μνημόνια. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών στο κίνημα από ΔΗΣΥ- ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πως έβαλαν γερή πλάτη στη μείωση των μισθών μας, την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας, το κλείσιμο νοσοκομείων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας- πρόνοιας. Δεν ξεχνάμε τις βαρύτατες ευθύνες τους που είναι και οργανωτικά διαιρεμένο το κίνημα. Και τώρα η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής εναλλαγής με το περιεχόμενο και τους «συμβολισμούς» που σηκώνει στις κινητοποιήσεις.

Τραβάμε μπροστά με νέους αγώνες, ακόμα πιο δυναμικούς, ακόμα μαζικότερους, με όρους αντεπίθεσης. Με προετοιμασία για μεγάλη γενική απεργία που να αναγκάσει την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση. Να μην τολμήσει να φέρει στη βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, για την ΠΦΥ και για την Ψυχική Υγεία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ