ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΟΚΡΩΝ : Όχι βορά στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών οι δημόσιες θαλάσσιες και δασικές εκτάσεις

.   18 Ιουνίου 2017   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΟΚΡΩΝ : Όχι βορά στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών οι δημόσιες θαλάσσιες και δασικές εκτάσεις

Φωτό αρχείου από ιχθυοκαλλιέργεια στη Λάρυμνα

Να αντιδράσει αγωνιστικά, με κάθε πρόσφορο τρόπο, και να μην επιτρέψει καμιά μετεγκατάσταση, επέκταση και χορήγηση νέων άδειων ιχθυοκαλλιέργειας στον κόλπο Λάρυμνας και σε όλα τα όρια του Δήμου Λοκρών, καλεί με ανακοίνωσή της το λαό της περιοχής η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λοκρών, με αφορμή την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς, μίσθωσης θαλάσσιας έκτασης 20 στρεμμάτων σε εταιρεία για μετεγκατάστασή της.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η δήθεν αριστερή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ συνεχίζοντας στη ρότα των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και για να εξυπηρετήσει συμφέροντα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών τούς παραχωρεί δημόσιες δασικές και θαλάσσιες εκτάσεις.

Συγκεκριμένα με την απόφαση 13/6/2017 αρ. πρωτ. 788/90215 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας προεγκρίνει τη μίσθωση θαλάσσιας έκτασης 20 στρεμμάτων για μετεγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας «Ιχθυοκαλλιέργειες – Ιχθυεμπορία ΑΕ» από τη θέση «Ακρωτήριο ΛΑΡΜΕΣ» Μαλεσίνας στη θέση «Λυκοπεράσματα» Λάρυμνας (θέση «Πράσινα Νερά»).

Στην απόφασή της αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη συναρμοδίων υπηρεσιών ( ΓΕΝ – Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων- Τμήμα Αλιείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) και την αιτιολογεί με το σκεπτικό ότι η θέση » Λυκοπεράσματα» Λάρυμνας βρίσκεται σε Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών «ΠΑΥ 12».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία με την αίτηση της 2/2/2017 ζήτησε την μετεγκατάσταση της μονάδας της στη θέση «νήσος Γάιδαρος» του κόλπου Αταλάντης και η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λειτουργεί σαν μεσίτης και την παραπέμπει στη θέση «Λυκοπεράσματα» Λάρυμνας.

Ουσιαστικά, αν εφαρμοσθεί αυτή η απόφαση, θα είναι ένα έγκλημα σε βάρος του λαού της Λάρυμνας και άλλων γειτονικών περιοχών, γιατί θα έχει καταληφθεί ο μόνος ελεύθερος χώρος που έχει απομείνει για κολύμπι, ερασιτεχνική αλιεία και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Λοκρών είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή της απόφασης αυτής, αλλά και τη μετεγκατάσταση της μονάδας στη «Νήσο Γάιδαρο».

  • Διαφωνούμε και αντιτασσόμαστε σε κάθε μετεγκατάσταση, επέκταση και χορήγηση νέων άδειων στον κόλπο Λάρυμνας και σε όλα τα όρια του Δήμου Λοκρών. Όχι μόνο γιατί ο χώρος είναι κορεσμένος και επιβαρυντικά ρυπασμένος, αλλά γιατί δεν δεχόμαστε δημόσιες δασικές και θαλάσσιες εκτάσεις να χαρίζονται στους επιχειρηματίες οι οποίοι τους λυμαίνονται. Μάλιστα, ενώ θησαυρίζουν, οφείλουν στο Δήμο Λοκρών αρκετά χρήματα από ανεξόφλητα μισθώματα. Ταυτόχρονα, έχουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας με εξαντλητικά και ελαστικά ωράρια, με άσχημες συνθήκες δουλειάς, με μισθούς πείνας και, ορισμένους, απλήρωτους.
  • Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση αυτή.
  • Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης της δημόσιας χερσαίας δασικής έκτασης 36 στρεμμάτων για εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού στη θέση «Ακρωτήριο Σταυρός» Λάρυμνας εντός του προστατευτικού κυνηγητικού καταφυγίου άγριας ζωής.
  • Ζητήσαμε ήδη από το Δήμο Λοκρών να προβεί σε όποιες και όσες διαδικασίες χρειάζονται για να μην εφαρμοσθούν αυτές οι αρνητικές για το λαό εξελίξεις.
  • Απαιτούμε την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας που εφαρμόσθηκε με την υπ αριθμ. 31722/4.11.2011 ΚΥΑ και προβλέπει μεγάλη αύξηση παραγωγής υδατοκαλλιεργειών σε όλα τα όρια του Δήμου Λοκρών.

Καλούμε το λαό της Λάρυμνας και όλου του Δήμου Λοκρών να αντιδράσει αγωνιστικά, με κάθε πρόσφορο τρόπο, και να μην επιτρέψει να εφαρμοσθούν σε βάρος του τα σχέδια της συγκυβέρνησης της ΕΕ και των επιχειρηματιών.

Τον καλούμε να βγάλει συμπεράσματα, να αντιληφθεί ότι, και χθες και σήμερα και αύριο, το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα -κυβερνήσεων, Περιφερειών και Δήμων- είναι ταγμένες να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να δυναστεύουν τον λαό.

Τον καλούμε, όχι μόνο να μην ανεχθεί αυτή την κατάσταση, αλλά να γυρίσει την πλάτη σε όσους του την επιβάλλουν. Να χαράξει το δικό του δρόμο πάλης για να καλυτερέψει τη ζωή του, να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει.

Να συνταιριάξει τα βήματά του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία σταθερά, δυναμικά με όσες δυνάμεις διαθέτει αντιστέκεται και παλεύει για να αποτρέψει αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό».