Οι κάτοικοι της περιοχής Λάρυμνας αντιτίθενται στην εγκατάσταση νέου ιχθυοτροφείου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι κάτοικοι της περιοχής Λάρυμνας αντιτίθενται στην εγκατάσταση νέου ιχθυοτροφείου

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει, στους κατοίκους της περιοχής Λάρυμνας αλλά και του Δήμου Λοκρών συνολικά, η απόφαση 13/6/2017 αρ. πρωτ. 788/90215 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, που προεγκρίνει την μίσθωση θαλάσσιας έκτασης 20 στρεμμάτων για μετεγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ- ΙΧΘΥΕΜΠΟΡΙΑ Α.Ε από την « θέση Ακρωτήριο ΛΑΡΜΕΣ» Μαλεσίνας στην «θέση ΛΥΚΟΠΕΡΑΣΜΑΤΑ»  Λάρυμνας ( θέση «ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΡΑ»).

Την αντίθεσή του στους παραπάνω σχεδιασμούς είχε εκδηλώσει σύσσωμο το ΔΣ του Δήμου Λοκρών στις 22/6/2017, όπου είχε συζητηθεί το θέμα και είχε αποφασισθεί να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση και να γίνει παρέμβαση στο ΠΣ Στερεάς-Εύβοιας.

Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση του Π/Σ της Πέμπτης 29/6/2017, με επίκαιρη ερώτηση, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, με αποτέλεσμα, κάτω από την πίεση των συμβούλων της αλλά και των παρευρεθέντων κατοίκων, να γίνει αποδεκτή η πρόταση για άμεση έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες.

Όμως αυτό αποδεικνύεται, στην πράξη, ότι ήταν ένα τέχνασμα για την αποφυγή των αντιδράσεων, παραπέμποντας την λύση στο μακρυνό μέλλον αλλά, εντωμεταξύ, να κάνουν τα χατήρια των επιχειρηματιών στο όνομα της “νομιμότητας” ώστε “…, ο επιχειρηματίας μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματα που του παρέχει ο νόμος και οι διαδικασίες  να προχωράνε ως έχουν”  όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σημειώνεται ότι και παλιότερα είχε τεθεί τι θέμα αυτό και η σχετική προσφυγή του Δήμου Λοκρών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε απορριφθεί.

Μετά και από αυτή την κοροιδία, οι κάτοικοι της περιοχής, προχώρησαν σε καταγγελίες προς όλους τους αρμόδιους φορείς και κυκλοφόρησαν έγγραφο υπόμνημα διαμαρτυρίας συλλέγοντας υπογραφές.

Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα

******************

 Λάρυμνα 19/6/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Τι έχεις Γιάννη μ’, τι είχα πάντα».

Η δήθεν αριστερή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ συνεχίζοντας στη ρότα  των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και για εξυπηρετήσει συμφέροντα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών τους παραχωρεί δημόσιες δασικές και θαλάσσιες εκτάσεις.

Συγκεκριμένα με την απόφαση 13/6/2017 αρ. πρωτ. 788/90215 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας προεγκρίνει την μίσθωση θαλάσσιας έκτασης 20 στρεμμάτων για μετεγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ- ΙΧΘΥΕΜΠΟΡΙΑ Α.Ε από την « θέση Ακρωτήριο ΛΑΡΜΕΣ» Μαλεσίνας στην «θέση ΛΥΚΟΠΕΡΑΣΜΑΤΑ»  Λάρυμνας ( θέση « ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΡΑ»).

Στην απόφαση της αυτή έχει την σύμφωνη συναρμοδίων υπηρεσιών ( ΓΕΝ- εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων- τμήμα αλιείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) και την αιτιολογεί με το σκεπτικό ότι η θέση « ΛΥΚΟΠΕΡΑΣΜΑΤΑ» Λάρυμνας βρίσκετε σε Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών « ΠΑΥ 12».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία  με την αίτηση της 2/2/2017 ζητά την μετεγκατάσταση της μονάδας της στη θέση « νήσος Γάιδαρος» του κόλπου Αταλάντης και η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης   λειτουργεί σαν μεσίτης και  την παραπέμπει στη θέση «Λυκοπεράσματα» Λάρυμνας.

Ουσιαστικά αν εφαρμοσθεί αυτή η απόφαση θα είναι ένα έγκλημα σε βάρος του λαού της Λάρυμνας και άλλων γειτονικών περιοχών γιατί θα έχει καταληφθεί ο μόνος ελεύθερος χώρος που έχει απομείνει για κολύμπι, ερασιτεχνική αλιεία και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Η  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΟΚΡΩΝ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή της απόφασης αυτής αλλά και την μετεγκατάσταση της μονάδας στη «νήσο Γάιδαρο».

  • Διαφωνούμαι και αντιτασσόμαστε σε κάθε μετεγκατάσταση, επέκταση και χορήγηση νέων άδειων στον κόλπο Λάρυμνας και σε όλα τα όρια του Δήμου Λοκρών όχι μόνο γιατί ο χώρος είναι κορεσμένος και επιβαρυντικά ρυπασμένος αλλά γιατί δεν δεχόμαστε Δημόσιες δασικές και θαλάσσιες εκτάσεις να χαρίζονται στους επιχειρηματίες οι οποίοι τους λυμαίνονται, θησαυρίζουν, αλλά οφείλουν στον Δήμο αρκετά χρήματα από ανεξόφλητα μισθώματα και έχουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας με εξαντλητικά και ελαστικά ωράρια, με άσχημες συνθήκες δουλειάς, με μισθούς πείνας και ορισμένους απλήρωτους.
  • Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση αυτή.
  • Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης δημόσιας χερσαίας δασικής έκτασης 36 στρεμμάτων για εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού στη θέση « Ακρωτήριο Σταυρός» Λάρυμνας εντός του προστατευτικού κυνηγητικού καταφυγίου άγριας ζωής.
  • Ζητήσαμε ήδη από τον Δήμο Λοκρών να προβεί σε όποιες και όσες διαδικασίες χρειάζονται για να μην εφαρμοσθούν αυτές οι αρνητικές για το λαό εξελίξεις.
  • Απαιτούμε την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας που εφαρμόσθηκε με την υπ αριθ.31722/4.11.2011 ΚΥΑ και προβλέπει μεγάλη αύξηση παραγωγής υδατοκαλλιεργειών σε όλα τα όρια του Δήμου Λοκρών.

Καλούμε τον Λαό της Λάρυμνας και όλου του Δήμου Λοκρών να αντιδράσει αγωνιστικά με κάθε τρόπο και να μην επιτρέψει να εφαρμοσθούν σε βάρος του τα σχέδια της συγκυβέρνησης της Ε.Ε και των επιχειρηματιών.

Τον καλούμαι να βγάλει συμπεράσματα, να καταλάβει ότι και χθες και σήμερα και αύριο το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, κυβερνήσεων, περιφερειών και δήμων είναι ενταγμένοι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να δυναστεύουν τον λαό.

Τον καλούμαι όχι μόνο να μην ανεχθεί αυτή την κατάσταση αλλά να γυρίσει και την πλάτη σε όσους του την επιβάλλουν. Να χαράξει τον δικό του δρόμο πάλης για να καλυτερέψει την ζωή του να γίνει ο ίδιος αφέντης στον πλούτο που παράγει.

Να συνταιριάξει τα βήματά του με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ η οποία σταθερά, δυναμικά με όσες δυνάμεις διαθέτει αντιστέκεται και παλεύει για να αποτρέψει αντιλαϊκές πολιτικές αλλά και για να έρθουν καλλίτερες μέρες για το λαό.

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΛΑΡΥΜΝΑΣ-ΜΑΡΤΙΝΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΥΔΡΙΩΤΗΣ

         ******************

Λάρυμνα 3/7/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Πέμπτη 29/6/2017 συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο και συζήτησε την επίκαιρη ερώτηση που είχαν καταθέσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σχετικά με την μετεγκατάσταση ιχθυοτροφικής μονάδας και εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού στον κόλπο Λάρυμνας.

Το περιφερειακό συμβούλιο, κάτω από το βάρος των έντονων αντιδράσεων που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα από τους κατοίκους Λάρυμνας, αλλά και όλου του Δήμου Λοκρών, καθώς και την παρουσία αρκετών στη συνεδρίαση, αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει  το δίκιο των αιτημάτων μας και να πάρει απόφαση να προχωρήσει τις διαδικασίες της αναθεώρησης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες .

Αυτή η απόφαση πέρα από την όποια θετικότητα μπορεί να έχει, είναι μεσοβέζικη και κρύβει πολλούς κινδύνους γιατί:

Πρώτον είναι μακρόχρονη διαδικασία αφού οι όποιες τελικές αποφάσεις παρθούν μπορεί να φθάσουν την πενταετία για να αρχίσουν να εφαρμόζονται και βέβαια κανείς δεν γνωρίζει πως θα τελεσιδικήσουν.  Δηλαδή θα περιορίσουν την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, θα αφήσουν την υπάρχουσα κατάσταση ή θα την αυξήσουν;

Δεύτερο δεν δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα που καίει, ούτε ανακουφίζει την κατάσταση, γιατί το περιφερειακό συμβούλιο στη πλειοψηφία του δέχθηκε την άποψη που διατύπωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  ότι οι υπηρεσίες έχουν κάνει καλά και νόμιμα την δουλειά τους, ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματα που του παρέχει ο νόμος και οι διαδικασίες  να προχωράνε ως έχουν.

Δηλαδή τι μας λέει το περιφερειακό συμβούλιο. Επικαλούμενο την νομιμότητα στην ουσία αποδέχεται να μετεγκατασταθεί  και εγκατασταθεί ιχθυοτροφική μονάδα και ιχθυογεννητικός σταθμός στο κόλπο Λάρυμνας.

Ο λαός της Λάρυμνας όμως είναι αντίθετος με αυτό.

Ζητά να ανακληθούν άμεσα αυτές οι αποφάσεις. Να μην δοθούν νέες άδεις, ούτε επεκτάσεις. Να μην παραχωρηθούν οι μόνες εναπομείνασες  θαλάσσιες και δασικές εκτάσεις στους επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργειών.

Συμφωνεί με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού για να περιορισθεί η παραπέρα ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών επειδή ο κόλπος Λάρυμνας είναι παραγωγικά κορεσμένος και περιβαλλοντικά επιβαρυμένος.

Ζητά μέτρα ανακούφισης από την υπάρχουσα κατάσταση, να αρθούν οι άδειες από τις μονάδες που δεν ασκούν παραγωγική διαδικασία, να υποχρεωθούν να αποκαταστήσουν τους χώρους που τους είχαν παραχωρηθεί. Να γίνουν έλεγχοι για παράνομες επεκτάσεις, καταπατήσεις, μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων. Να παρθούν μέτρα συμμόρφωσης.

Ο λαός της Λάρυμνας δεν ζητά την εφαρμογή της νομιμότητας που επικαλείται το περιφερειακό συμβούλιο, γιατί αυτή του έχει δημιουργήσει την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί.  Τα δίκαια αιτήματα του εναντιώνονται σε αυτή.

Για αυτό και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ λέει ότι το νόμιμο δεν είναι το ηθικό.

Ηθικό, σωστό και δίκιο είναι η κυβέρνηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση περιφέρειας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, η περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να δώσουν λύση  στα προβλήματα σύμφωνα με τα αιτήματα του λαού της Λάρυμνας και του Δήμου Λοκρών.

Ηθικό και δίκιο είναι να ανακαλέσουν αυτή την νομιμότητα που επικαλούνται, γιατί και οι ίδιοι έχουν συμβάλει να διαμορφωθεί. Γιατί γεμίζει βάσανα το λαό, για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες.

O περιφερειάρχης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και η επιτροπή χωροταξίας- περιβάλλοντος στην πρώτη της άμεση συνεδρίαση πρέπει με απόφαση της να δώσει λύση σύμφωνα με τα αιτήματα που διατυπώνει ο λαός της Λάρυμνας με τους μαζικούς φορείς του, η κοινότητα Λάρυμνας και ο Δήμος Λοκρών.

Λόγους και επιχειρήματα έχει αρκετά για να την στηρίξει ώστε κανένας να μην την προσβάλει.

Η  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε αυτές τις κατευθύνσεις παλεύει διαρκώς.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις πάλης πρέπει να έχει το μέτωπο του στραμμένο ο λαός. Να μην επαναπαυθεί, να μην ακούει μόνο λόγια. Να απαιτεί λύσεις και έργα χειροπιαστά από τους υπευθύνους.

Να επαγρυπνεί, να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος. Να απομονώσει όσους προσπαθούν με διάφορους τρόπους να την τορπιλίσουν.  Να είναι σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα για να μπορέσει να αποτρέψει άσχημες εξελίξεις που θα  θελήσουν να επιβάλουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όσοι τα στηρίζουν.

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΛΑΡΥΜΝΑΣ-ΜΑΡΤΙΝΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΥΔΡΙΩΤΗΣ

*******************