Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με το Δημοτικό σχολείο Κύμης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με το Δημοτικό σχολείο Κύμης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Στο Π.Σ. της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017
 

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

Όπως γνωρίζετε, για 3η σχολική χρονιά , μετά τον εμπρησμό του 1ου Δ.Σ. το 2014, θα συστεγαστούν, στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης, τα δύο Δημοτικά Σχολεία και τα δύο Νηπιαγωγεία της Κύμης, δηλαδή περίπου 270 μαθητές! Θυμίζουμε ότι το σχολείο ήταν χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο.

Αυτά τα χρόνια δημιουργούνται τεράστια προβλήματα για στη λειτουργία και των τεσσάρων σχολικών μονάδων. Οι μικρές αίθουσες (10 με 15 τμ)  δυσκολεύουν το διδακτικό έργο και έχουν ως συνέπεια την εύκολη μετάδοση ασθενειών και ιώσεων.  Σοβαρή είναι η έλλειψη χώρων υγιεινής για μαθητές και δασκάλους, με μόνο 5 τουαλέτες  που δεν επαρκούν για  τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.

Στα προβλήματα αυτά προτίθενται το προβληματικό προαύλιο  του 2ου Δ.Σ. με χωμάτινα χαντάκια και φυσικά το πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων.  Πόσο μάλλον, η απαραίτητη υποδομή για την ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των μαθητών όπως  εργαστήρια φυσικών επιστημών, χώροι μουσικής, γυμναστικής και σχολικών εκδηλώσεων που είναι  ανύπαρκτοι.

Μετά από  3,5 χρόνια η κατάσταση περιμένει στάσιμη και το χειρότερο είναι ότι   Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή συνεχίζουν τη μετάθεση ευθυνών. Αυτό αποδεικνύεται από τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών, του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας και του Δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου σε σχετικές ερωτήσεις.

Μέσα από τις απαντήσεις τους στην Αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή (21/4/2017) οι αρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στο Δήμο.

Η Υπ. Πολιτισμού (στις 28/6/2017) δηλώνει πως για την ένταξη του σχολείου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ (έπρεπε να είχε γίνει ως το Δεκέμβρη του 2016) δεν έχει υποβληθεί ακόμη η μελέτη στο υπουργείο. Αντίστοιχα ο Υπ. Παιδείας (στις 31/8/2017) αναφέρει πως επίσης δεν έχει κατατεθεί αίτημα στο υπουργείο για το κτηριολογικό πρόγραμμα του σχολείου (εκπονείται από το Δήμο και εγκρίνεται από το υπουργείο και περιγράφει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα σχολείο).

Ο Δήμαρχος κ. Μπουραντάς, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4/9/17 και έπειτα από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης,, πέταξε με τη σειρά του το μπαλάκι στην Περιφέρεια, λέγοντας πως δεν έχει πληρώσει για κάποιες μελέτες που έχουν γίνει, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως από την πλευρά Δήμου δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει!

Στις 15/5/2017, η Περιφέρεια σε απάντησή της σε επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μεταθέτει επίσης την ευθύνη στο Δήμο όσο αφορά το ρόλο του συντονισμού για την ολοκλήρωση του φακέλου της μελέτης.

Ζητάμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και την έναρξη  των εργασιών της ανακατασκευής του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κύμης.

 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Κύμης -Αλιβερίου, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν  για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι μελέτες και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στο σχολείο!

Ταυτόχρονα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει ανεκτή η προσωρινή συστέγαση των τεσσάρων σχολικών μονάδων, ώσπου να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στο χώρο του 2ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κύμης  όπως εργασίες αποκατάστασης στο προαύλιο του σχολείου, επίλυση του προβλήματος των χώρων υγιεινής.

Αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και αποκλειστική χρηματοδότηση από αυτόν των απαραίτητων κτιριακών εγκαταστάσεων και βελτιώσεων, όπως της ανακατασκευής του 1ου Δημοτικού Κύμης.

25-09-2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ