ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-12-17 Για τα Ειδικά  προβλήματα στο Δήμο Μεσσαπίων

.   19 Δεκεμβρίου 2017   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-12-17 Για τα Ειδικά  προβλήματα στο Δήμο Μεσσαπίων

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-12-17
Για τα Ειδικά  προβλήματα στο Δήμο Μεσσαπίων.

Πραγματοποιώντας την τακτική συνεδρίαση στον Δήμο Μεσσαπίων, θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο να ασχοληθούμε και με τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής, συμβάλλοντας στην προώθηση τους για λύση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσεται, συνδυάζοντας αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, μεταποιητική δραστηριότητα και τουριστική και εμπορική κίνηση.

Οι κάτοικοι της περιοχής  στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι  και αυτοαπασχολούμενοι στους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας.

Πέρα από τα βασικά προβλήματα, που υπάρχουν και οξύνονται, σε ολόκληρη την Χώρα, στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών, που χρόνια τώρα ακολουθούνται από τους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους…… Θέλουμε να αναφερθούμε επιγραμματικά και σε κάποια ιδιαίτερα ζητήματα, που απασχολούν την περιοχή και φυσικά έχουν αιτία τις ίδιες πολιτικές που γεννούν τα γενικότερα.

Αυτά σχετίζονται με τις υποδομές που όφειλε να έχει ο Δήμος.

Σύμφωνα και με την εμπειρία των κατοίκων της περιοχής πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα :

 • Στους δρόμους, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και την συγκοινωνία. Έχουμε κάνει παρέμβαση στον Αντιπεριφερειάρχη για το πρόβλημα των συγκοινωνιών. Δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε για την πρωτεύουσα του Δήμου, τα Ψαχνά, από τα χωριά.
 • Στο ολοκληρωμένο σχέδιο πόλης με σαφώς καθορισμένες χρήσεις της γης.
 • Στην συμπλήρωση αναγκαίων έργων ύδρευσης και στην αποχέτευση.
 • Στην διαμόρφωση και την συντήρηση των αιγιαλών που διαθέτουμε.
 • Στην άρδευση της περιοχής.
 • Στην αξιοποίηση των δασικών περιοχών που υπάρχουν.
 • Στην αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της περιοχής, που χρειάζεται πιστώσεις, έργα και καλά στελεχωμένες υπηρεσίες.

Ξεχωριστά και με στόχο να τα υπογραμμίσουμε θέτουμε ζητήματα που αφορούν σημαντικές κοινωνικές ανάγκες και οφείλετε  να θεωρήσετε αιτήματα.

 • Καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας, με αγροτικά ιατρεία περιφερικά κατανεμημένα και με ολοκληρωμένο σταθμό του ΕΚΑΒ. Πάρα πολλά τα ζητήματα με το Κέντρο υγείας που αφορά 20 χιλιάδες κατοίκους συν το ΤΕΙ……(από στελέχωση, υλικό, εργαστήρια, ασθενοφόρο). Θεωρούμε πολύ βασικό πρόβλημα την έλλειψη ασθενοφόρου, πόσο μάλλον που μιλάμε για δήμο με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις
 • Σχολεία και παιδικοί σταθμοί όπου χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις. Στο Δήμο υπάρχει μόνο ένας παιδικός σταθμός. Είναι γνωστά τα προβλήματα των μαθητών της Άτταλης, του Πούρνου, τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών. Σοβαρό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του ΕΠΑΛ που στεγάζονται σε απαράδεκτο κτίριο.
 • Ενιαίο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης, με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα, που θα καλύπτει συνταξιούχους, άνεργους και κάθε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια.
 • Ιδιαίτερη φροντίδα για την νεολαία…… Συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων…. Ενίσχυση της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας και του μαζικού λαϊκού αθλητισμού
 • Συμβολή στην καλή λειτουργία του συγκροτήματος των ΤΕΙ που λειτουργεί στον Δήμο μας, αλλά και στην διαβίωση των σπουδαστών που πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια σε συνθήκες που βοηθούν τις σπουδές τους.

Ειδικότερα για το ΤΕΙ Ψαχνών:

Η κατάσταση στην εστία είναι εκρηκτική. Έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια  με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολυάριθμες φθορές. Υπάρχουν  μέρες χωρίς ζεστό νερό, πράγμα το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εργολάβων στο ΤΕΙ και στην εστία φαίνονται καθημερινά όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στην καθαριότητα, τη φύλαξη κλπ. Ακόμη και τώρα δεν έχει  κλείσει η εργολαβία για το πετρέλαιο! Ταυτόχρονα, οι υποδομές και τα δωμάτια που υπάρχουν δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των συμφοιτητών μας, αφού στην εστία υπάρχει χώρος μόνο για 408 από τους 15000 σπουδαστές. Επομένως, η πλειοψηφία των συμφοιτητών μας που δεν έχει δυνατότητα να νοικιάσει αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα, ξοδεύοντας πάνω από 120 ευρώ το μήνα! Στις σχολές  δεν υπάρχουν επαρκείς καθηγητές και τα περισσότερα μαθήματα γίνονται από έκτακτους που δεν έχουν προσληφθεί. Και φυσικά οι σπουδαστές βιώνουν την ανασφάλεια για το μέλλον που τους περιμένει.

Καλούμε το Π.Σ. να διεκδικήσει:

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
 • Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, κατασκευή νέων εστιών, σίτιση-στέγαση-μετακίνηση δωρεάν για όλους. Επινοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τους σπουδαστές που δεν έχουν δωμάτιο.
 • Να τρώνε όλοι οι σπουδαστές μόνο με την επίδειξη του πάσο.

 

18-12-2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ