Ο ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ

.   22 Δεκεμβρίου 2017   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ
 

Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που ποινικοποιεί τη δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Η ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία ήταν ονομαστική, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σε σύνολο 243 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 146, κατά 35 και 62 «παρών». Από την ψηφοφορία απουσίαζε αδικαιολογήτως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης.

Την υπερψήφιση αυτής της τροπολογίας, η οποία επισημοποιεί τον αυταρχικό κατήφορο της συγκυβέρνησης, διευκόλυναν με τη στάση τους οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που δήλωσαν «Παρών». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε νομοτεχνική «βελτίωση» στην επίμαχη τροπολογία, προκειμένου να δώσει άλλοθι σε όσους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για ψηφοθηρικούς λόγους έκαναν ότι αντιδρούσαν. Συγκεκριμένα, για να κάνει λίγο πιο «εύπεπτη» την ποινικοποίηση της δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς απάλειψε την παράγραφο 2 της τροπολογίας, γεγονός που δεν αναιρεί τον αντιδραστικό της χαρακτήρα και το σαφή προσανατολισμό της που είναι να απαλειφθεί οποιοδήποτε εμπόδιο για την αρπαγή της λαϊκής στέγης από τις τράπεζες.

Η αρχική παράγραφος που απαλείφθηκε, προέβλεπε ότι θα διώκονται αυτεπάγγελτα όσοι απειλούν συμβολαιογράφους. Ωστόσο, παραμένουν η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προκαλούν σωματική βλάβη σε συμβολαιογράφους και -το κυριότερο- η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, ανεξάρτητα εάν οι πλειστηριασμοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία ή σε συμβολαιογραφικά γραφεία. 

Εξάλλου είναι σαφής η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται ότι οι ρυθμίσεις της «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης τραπεζών».