ΕΑΚΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : Όχι στη συγχώνευση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Αλιβερίου και Κύμης

.   18 Απριλίου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : Όχι στη συγχώνευση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Αλιβερίου και Κύμης

Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου

«Την προωθούμενη πολιτική της ψευδεπίγραφης αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος που επιφυλάσσει κατάργηση και συγχώνευση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών» καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» στην Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς – Ελλάδας, με αφορμή την πρόταση της διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Εύβοιας για τη συγχώνευση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Αλιβερίου και Κύμης, με στόχο τη δημιουργία νέας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα το Αλιβέρι.

Η ΕΑΚΠ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Στις 2 Απριλίου 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου συζητήθηκε ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα η πρόταση που κατατέθηκε από τη διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Εύβοιας στις 19/03/2018 για τη συγχώνευση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Αλιβερίου και Κύμης, με στόχο τη δημιουργία νέας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα το Αλιβέρι. 

Η πρόταση αυτή δεν μας προκαλεί έκπληξη, ούτε αποτελεί καινοτομία, για τον απλούστατο λόγο ότι εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που έχει αποφασιστεί εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, για τη συρρίκνωση των υπαρχόντων δομών του Πυροσβεστικού Σώματος, με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την υποκατάστασή τους από αντίστοιχες δομές που θα λειτουργούν σε εθελοντική βάση με ευθύνη των δήμων, όπως προβλέπονται από το Νόμο 4029/2011 σε συνδυασμό με τους Νόμους 3511/2006 και 4249/2014.

Άλλωστε οι δημόσιες δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», του στελέχους της ΝΔ κ. Κικίλια, τον Ιούνη του 2017, ότι εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να γίνει μέσα από τη συγχώνευση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αποδεικνύει τη διαχρονικότητα και τη στόχευση αυτής της πολιτικής.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την αποκάλυψη αυτών των καταστροφικών πολιτικών συρρίκνωσης του ΠΣ, που επιχείρησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Πάλεψε δυστυχώς μόνη της με τις όποιες δυνάμεις διέθετε και κατάφερε να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή τους, ενημερώνοντας έγκαιρα τις κατά τόπους κοινωνίες για το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του ΑΠΣ όπου συμπεριλαμβάνονταν οι σαράντα και πλέον υπό συγχώνευση και υπό κατάργηση Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Κατά συνέπεια από την μη εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού σώθηκαν και αρκετές δεκάδες θέσεις εργασίες συμβασιούχων συναδέλφων μας, από τις υπό κατάργηση Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια.

Για δύο δεκαετίες το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι πολίτες της Εύβοιας δοκιμάζουν τις αντοχές τους ιδιαίτερα στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, στον καταστροφικό χιονιά του 2017 και σε χιλιάδες συμβάντα όλα αυτά τα χρόνια.

Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι υποχρεώνονται να εργαστούν με αυτοθυσία, συνέπεια των πολλών αρμοδιοτήτων και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, αλλά και μετρούν με πίκρα και αγανάκτηση το βαθμό εκμετάλλευσης που έχουν υποστεί.

Oι πολίτες από την άλλη όλα αυτά τα χρόνια καταγράφουν το κατεστραμμένο βιος τους.

Τέτοιου είδους προτάσεις λοιπόν για συγχώνευση Πυροσβεστικών Κλιμακίων, σε ένα δμο όπως είναι ο Δήμος Αλιβερίου-– Κύμης που είναι από τους μεγαλύτερους σε όλη τη χώρα αφού το ένα άκρο απέχει από το άλλο πάνω από 100 χιλιόμετρα. Με εργοστάσια και πολλές βιοτεχνίες λιπασμάτων. Με κτηνοτροφικές μονάδες. Με λιμάνια και βιομηχανίες ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Με υψηλό τουρισμό. Με τεράστιες δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

Με παμπάλαιο επαρχιακό οδικό δίκτυο που έχει ως συνέπεια τα πολλά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ένα αγροτικό οδικό δίκτυο κατεστραμμένο που δυσχεραίνει το πυροσβεστικό έργο. Με το ένα κλιμάκιο να απέχει από το άλλο 45 χιλιόμετρα. Με την αποδυνάμωση που έχει επέλθει, λόγω μεταθέσεων προσωπικού στα ιδιωτικοποιημένα περιφερειακά αεροδρόμια της «Fraport». Με τα στάδια επικινδυνότητας να είναι με δείκτη πάνω από 3 για όλο το σχεδόν το καλοκαίρι λόγω των ισχυρών ανέμων. Με την αντιπυρική περίοδο να επιμηκύνεται ουσιαστικά λόγω κλιματικών συνθηκών κατά 2 μήνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν θέση και εφαρμογή για τον απλούστατο λόγο ότι είναι επικίνδυνες και καταστροφικές!

Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει, όπως και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γνώριζαν και γνωρίζουν τα σοβαρά αυτά ζητήματα, όμως αδιαφορούν και έχουν δείξει προχειρότητα στην αντιμετώπιση τους που δεν έχει προηγούμενο.

Ο πρόσφατος Ν.4249/2014 που αναφέρεται στην αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας ευνοεί αυτές τις συγχωνεύσεις, μόνο με μία απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Μοναδικό στόχο έχει τη μείωση των κονδυλίων και την οριστική απαλλαγή του κράτους. Με την υποβάθμιση της πυρασφάλειας των πολιτών να είναι το φυσικό επακόλουθο.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» καταγγέλλει:

  • Την προωθούμενη πολιτική της ψευδεπίγραφης αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος που επιφυλάσσει κατάργηση και συγχώνευση πυροσβεστικών υπηρεσιών.
  • Την ανοχή και την συγκάλυψη που επιδεικνύεται από ορισμένες διοικήσεις για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την έλλειψη σε πυροσβεστικό προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό και δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή στην προώθηση των καταστροφικών πολιτικών.
  • Την προχειρότητα που επιδεικνύεται κατά τον αντιπυρικό σχεδιασμό αφού δεν λαμβάνεται υπόψη το ανεπαρκές προσωπικό.

Αυτή ακριβώς η συνεχόμενη “σιγή” και ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, έχει καθιερωθεί ως άτυπο καθεστώς πλέον, με αποτέλεσμα να εργάζονται οι λιγοστοί πυροσβέστες με τα πιο απάνθρωπα ωράρια στα Κλιμάκια αυτά βάσει των επιφυλακών.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» από το 1999 έχει επανειλημμένα προτείνει την αναβάθμιση των κλιμακίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τουλάχιστον σε Δ΄ Τάξεως Σταθμών, με ό,τι συνεπάγεται από πλευράς αύξησης προσωπικού και μέσων η αναβάθμιση αυτή. Το ίδιο ζητά από εσάς και τώρα.

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης αποτελεί μία βασική παράμετρο ώστε να εδραιωθεί μία αποτελεσματική πυροπροστασία στην πυρόπληκτη περιοχή της Εύβοιας και όχι μόνο, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση του Ν. 4249/2014.

Η ΕΑΚΠ όμως δεν παραβλέπει και τις ευθύνες που έχουν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά μας όργανα στο ΠΣ, που αρνούνται πεισματικά να οργανώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας καταστρέφει τη ζωή.

Μοναδική διέξοδος είναι η σύμπλευση των πυροσβεστών πάνω στο βασικό διεκδικητικό πλαίσιο των εννέα αιτημάτων που έχει καταθέσει η ΕΑΚΠ».