ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον «Κλεισθένη 1» και Επίκαιρες Ερωτήσεις

.   8 Μαΐου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον «Κλεισθένη 1» και Επίκαιρες Ερωτήσεις
 

 

Την έντονη αντίδρασή της για το γεγονός πως δεν έχει γίνει καμία αναφορά και συζήτηση για τον «Κλεισθένη 1» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας,  επισημαίνοντας  παράλληλα ότι «όπως αντισταθήκαμε και καταψηφίσαμε τις προηγούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, θα καταψηφίσουμε και τον «Κλεισθένη 1″».

«Σκοπός της προτεινόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης «Κλεισθένης 1″ είναι το πώς θα προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά το αστικό κράτος και οι δομές του σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου, πώς θα υπηρετηθεί πιο αποφασιστικά η ανάγκη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας του στην παρούσα φάση της ανάπτυξης», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Σχετικά με το κοινό κείμενο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ όπου αναφέρεται ότι «…Κάθε δήμος αναλαμβάνει την ανάπτυξη της περιοχής του ως έξυπνης πόλης, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με την αξιοποίηση εργαλείων όπως συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, συμβάσεις παραχώρησης και την υποστήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής ιδιαίτερα για την ανάπτυξη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και την προώθηση των εξαγωγών…», η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι «επιχειρείται και μέσω των περιφερειών και δήμων η αξιοποίηση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, για να διαμορφωθεί το περιβάλλον αυτό που θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Τονίζει επίσης πως «οι κυρίαρχες δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση δεν αμφισβητούν το συγκεκριμένο αντιδραστικό πλαίσιο. Δρουν και μιλάνε αποπροσανατολιστικά ανεβάζοντας την αντιπαράθεση τους στο ζήτημα του εκλογικού βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές σε δήμους και περιφέρειες.Το βέβαιο είναι ότι αυτό που προωθείται δεν θα έχει καμία σχέση με την γνήσια αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Δεν είναι η πραγματική απλή αναλογική, άσχετα αν, για δημαγωγικούς λόγους και προκειμένου να εξαπατήσει τον λαό, η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν απλή αναλογική».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν για όλα αυτά τα συμπεράσματα τους, «να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής που μαυρίζει την ζωή των εργαζομένων. Να οργανώσουν την πάλη τους συγκροτώντας μια κοινωνική συμμαχία με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που στόχο θα έχει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, συγκροτώντας την δική τους λαϊκή εξουσία και οικονομία με αποκλειστικό γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών τους, όπου οι κρατικές και τοπικές διοικητικές δομές σε αυτήν την εξουσία θα υπηρετούν πραγματικά τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό».

Επίκαιρες Ερωτήσεις 

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει Επίκαιρες Ερωτήσεις για ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την αδειοδότηση της «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ» για την αλλαγή καυσίμου από μαζούτ σε ΠΕΤ – ΚΟΚ σημειώνει πως η εταιρεία επιμένει για τη δημιουργία ΒΙΠΕ τύπου Α και την απόφασή της για αλλαγή καυσίμου σε ΠΕΤ-ΚΟΚ και για το λόγο αυτό, ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει «τι ακριβώς συμβαίνει, αν αποδέχεστε αυτή τη λογική και τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Και αυτό καθώς ήδη έχει προηγηθεί Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στις 2 Απρίλη στην  Επιτροπή Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση της ΤΕΡΝΑ για αλλαγή καυσίμου από μαζούτ σε ΠΕΤ – ΚΟΚ στην οποία αναφερόταν πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την  πολιτική των προκατόχων της, αδειοδοτεί εντελώς ξεδιάντροπα και χωρίς ενδοιασμούς, την παραχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. Αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος για τα λαϊκά στρώματα αλλά και ότι ανοίγει ο δρόμος για την καρκινογόνα καύση».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδειοδότησης «η LAFARGE: στο Βόλο για την καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων, σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ, στο Αλιβέρι με την καύση του RDF, αλλά και της ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο που αναλαμβάνει με ΣΔΙΤ τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας». Μάλιστα, επισημαίνει πως «οι αδειοδοτήσεις συνήθως γίνονται εν κρυπτώ» και πως «δόθηκε με δεδομένο ότι είναι σε λειτουργία  η υπό ίδρυση ΒΙΠΕ Μαντουδίου, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα  η σχετική άδεια».

Από την άλλη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ταχθεί με σαφήνεια κατά των συγχωνεύσεων των δομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και να παρέμβουν άμεσα πολιτικά στο υπουργείο και την κυβέρνηση. Ειδικότερα, τονίζει πως οι προτάσεις για συγχώνευση πυροσβεστικών κλιμακίων, όπως είναι ο δήμος Αλιβερίου – Κύμης «που είναι από τους μεγαλύτερους σε όλη την χωρά αφού το ένα άκρο απέχει από το άλλο πάνω από 100 χιλιόμετρα… δεν έχουν θέση και εφαρμογή για τον απλούστατο λόγο ότι είναι επικίνδυνες και καταστροφικές». Αναφέρει επίσης πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς βρίσκονται εργοστάσια και πολλές βιοτεχνίες λιπασμάτων σε παμπάλαιο επαρχιακό οδικό δίκτυο που έχει ως συνέπεια τα πολλά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ένα αγροτικό οδικό δίκτυο κατεστραμμένο που δυσχεραίνει το πυροσβεστικό έργο. Αυτά τα δύο κλιμάκια απέχουν μεταξύ τους 45 χιλιόμετρα ενώ σημαντική είναι η αποδυνάμωση που έχει ήδη επέλθει, λόγω μεταθέσεων προσωπικού στα ιδιωτικοποιημένα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport. 

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να αποτραπεί η εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Καρύστου. Όπως αναφέρει, το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες και για άλλα αιολικά πάρκα όταν η άναρχη τοποθέτηση αυτών των πάρκων στην περιοχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο, στα πλαίσια πάντα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, της επέκτασης των μονοπωλιακών ομίλων. Υπογραμμίζει επίσης πως πριν τρεις μέρες έγινε προσπάθεια εκφόρτωση τμημάτων ανεμογεννητριών, πράγμα που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες -ίσως και σήμερα- στο λιμάνι τις Καρύστου, με τη βοήθεια δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.