ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ «COSCO» : Σε νέα 24ωρη απεργία από τις 6 π.μ. – Μαζική περιφρούρηση της απεργίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ «COSCO» : Σε νέα 24ωρη απεργία από τις 6 π.μ. – Μαζική περιφρούρηση της απεργίας

Από τη σημερινή απεργίαΑπό τη σημερινή απεργία

Σε νέα 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «COSCO» μετά από την ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης την Τετάρτη το βράδυ.

Μαζικά οι εργαζόμενοι περιφρουρούν την απεργία τους από τα χαράματα και όλη τη διάρκεια της νύχτας. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, το ΕΝΕΔΕΠ, δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για ένταξη στα ΒΑΕ, για λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. (Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Σωματείου)

Με την αποφασιστικότητά τους απαντούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό «COSCO» – εργολάβων οι οποίοι, μετά την ανακοίνωση που είχαν στείλει την παραμονή της απεργίας και μετά το όργιο τρομοκρατίας τη μέρα της απεργίας, τα ξημερώματα επανήλθαν χαρακτηρίζοντας την απεργία παράνομη. Μάλιστα το πρωί της Πέμπτης κατέθεσαν αγωγή ακύρωσης της απεργίας, ενώ επιχειρούν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Στο πλευρό των απεργών και σήμερα βρίσκονται εργαζόμενοι από άλλους κλάδους καθώς και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των απεργών και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο καλεί τα Σωματεία, συνολικά τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Την ίδια ώρα στο Ικόνιο έξω από τις πύλες της «COSCO» εκφράζεται πλατύ κύμα αλληλεγγύηςαπό εργαζόμενους άλλων κλάδων, φοιτητές και μαθητές.

Σε δήλωσή του στο πόρταλ 902.gr μέλος της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ σημείωσε: «Δίνουμε μια μάχη για να καταφέρουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ με αυξήσεις, να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι συνθήκες μεσαιωνικού χαρακτήρα. Κόντρα βάρδιες, 12ωρα, πιέσεις της εργοδοσίας για συνεχή αύξηση της παραγωγής χωρίς τη λήψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και προστασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων Το καλοκαίρι είχαμε και θάνατο.

Όμως ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσει και συσπειρωμένος στο Σωματείο έχει ξεκινήσει αυτή τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε το δίκιο μας. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι όταν είναι ενωμένος, μπορεί να σπάει την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ και των Γενικών μας Συνελεύσεων». 

Ένας ακόμα εργαζόμενος σημείωσε: «Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλες αντοχές για να υπομένουμε αυτές τις συνθήκες εργασίας. Οι πόστες (ομάδες δουλειάς) όση δουλειά και να έχει, είναι μέχρι 4 άτομα. 25 χρονών παιδιά και έχουν σακατευτεί. Συνάδελφοι έχουν μυοσκελετικά προβλήματα και έχουν κάνει ορισμένοι σπονδυλοδεσία και δεν είναι ούτε 30 χρονών. Απέλυσαν τις προάλλες ένα συνάδελφό μου, γιατί είχε κομμένες 4 κήλες και ο γιατρός τού απαγόρευσε να σηκώνει από δω και πέρα ακόμα και ένα κιλό. Τον έδιωξαν γιατί ζήτησε να αλλάξει πόστο. “Δεν μπορούμε να σε απασχολήσουμε άλλο, απολύεσαι” του είπαν, έτσι στην ψύχρα».

Ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε ότι «ακόμα και οι συνάδελφοι που φοβούνται να απεργήσουν και φαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή είναι απέναντί μας, βοηθάνε με τον τρόπο τους τον αγώνα μας. Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε για τις προθέσεις της εργοδοσίας. Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος;».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπογράψουμε ΣΣΕ, να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε» σημείωσε άλλος εργαζόμενος. «Οι συμβάσεις μας είναι ατομικές. Άλλα παίρνει ο ένας, άλλα παίρνει ο άλλος. Δεν έχουμε αργίες, δεν έχουμε Κυριακές, τις δουλεύουμε και δεν πληρωνόμαστε. Είμαστε μόνιμα στο τηλέφωνο και το μήνα μάς εξασφαλίζουν μόνο 16 μεροκάματα. Από κει και πέρα αν τύχει δουλειά, αν είσαι υπάκουος, θα σε πάρουν να κάνεις κανένα ακόμα μεροκάματο μπας και καταφέρεις να συμπληρώσεις 800 και 900 ευρώ μισθό». 

Οι εργαζόμενοι απαντούν αποφασιστικά και αγωνιστικά στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία, η οποία έστειλε επιλεκτικά σε κάποιους εργαζόμενους το εξής μήνυμα: «Η DPORT και οι συνεργαζόμενες εταιρείες σας ενημερώνουν ότι η απεργία που εξήγγειλε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ είναι παράνομη και από τις 6 το πρωί ξεκινάμε κανονικά τις εργασίες μας. Όσοι εργαζόμενοι πρόκειται να εργαστείτε στην πρωινή βάρδια, καλείσθε να προσέλθετε κανονικά στην εργασία σας», αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων και συνεχίζοντας την προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού.

 
 
 

Η ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ

«Συνάδελφοι, η γενική συνέλευση του σωματείου μας που πραγματοποιήθηκε στις 30/5/2018 μέσα από την οποία τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες μπροστά στην αδιαλλαξία και την άρνησή τους να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας.

Φτάνει πια, διανύουμε τον 8ο χρόνο δουλειάς στις εγκαταστάσεις στις προβλήτες της ΣΕΠ 2 και 3 χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όξυνση όλων των προβλημάτων μας.

Είμαστε αποφασισμένοι, ένας για όλους και όλοι για έναν, να συνεχίσουμε σαν μια γροθιά τον αγώνα μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το σωματείο μας έχει στείλει τα δίκαια αιτήματά μας στην “Cosco” και τους εργολάβους της και περιμένει την απάντησή της.

Στο δίκαιο αγώνα μας στέκεται δίπλα μας το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εργατικά συνδικάτα του Πειραιά και της Αθήνας που με την παρουσία τους στο Λιμάνι εκφράζουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην απεργία μας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς το Διοικητικό Συμβούλιο.

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
  • Καμία μορφή ελαστικής εργασίας – Πλήρης απασχόληση για όλους.
  • Ενιαία Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
  • Μόνιμη 5μελής πόστα».
 
 
 
 

Σωματεία και φορείς στο πλευρό των απεργών

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εργαζόμενους εκφράζουν:

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ηΟμοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό.

Επίσης την αλληλεγγύη τους εκφράζουν: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας Ειδυλλίας, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα Σχολείων, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ο Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Εστία της Γυναίκας» (ΟΓΕ), το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων(παράρτημα Πειραιά).

Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.