Σε κλίμα συγκίνησης το πολιτικό μνημόσυνο για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

.   5 Ιουνίου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε κλίμα συγκίνησης το πολιτικό μνημόσυνο για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

«Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν το σύνθημα που μαζί με αντάρτικα τραγούδια αντήχησαν την Κυριακή στον Άη Λια στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, που διοργάνωσε η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, παρουσία πλήθος κόσμου, μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και εκατοντάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ. 

Στη σεμνή και συγκινητική εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος προέβη στην εξής δήλωση: «Οι σημερινοί αγώνες του λαού μας, οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ηρωικής πορείας του ΚΚΕ είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι μπορεί «οι ζευγάδες να φεύγουν, όμως η σπορά, η καλή σπορά μένει». Και λέω καλή σπορά, γιατί δυστυχώς μερικές φορές εμφανίζονται και σάπιοι σπόροι, αναφύονται ζιζάνια, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν, για να μπορεί να γονιμοποιηθεί η λαϊκή πάλη, να παλέψουμε, να συνεχίσει ο λαός μας να παλεύει για το δίκιο του, για τα δικαιώματά του ενάντια στα μνημόνια, ενάντια σε όλους τους αντιλαϊκούς νόμους, για την ανάκτηση των μεγάλων οικονομικών απωλειών του εισοδήματός του που είχε τα χρόνια της κρίσης, αλλά κυρίως για ν’ ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, για το λαό μας, γι’ αυτό που έπεσαν, που αγωνίστηκαν χιλιάδες ήρωες του λαϊκού μας κινήματος» (Δείτε βίντεο πάνω).

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Τέγος Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «όλη η ζωή του σ. Χαρίλαου ήταν συνυφασμένη με την ιστορική πορεία του Κόμματος. Πάλεψε αταλάντευτα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα. Η ζωή του και οι πράξεις του ανέδειξαν την αστείρευτη λαϊκή δύναμη και πρωτοβουλία. Επιβεβαιώθηκε πως όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν». (Ολόκληρη η ομιλία παρακάτω).

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ταφικό μνήμα του Χ. Φλωράκη από τον Δ. Κουτσούμπα και τον Άρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, υπό το σύνθημα «Για του λαού τη νίκη στη μάχη πάντα πρώτοι, όρκος στη μνήμη του καπετάν Γιώτη». (Δείτε εδώ βίντεο).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης, με τους παριστάμενους να τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια και τη «Διεθνή».

 
 

Η ομιλία του Ν. Τέγου στο πολιτικό μνημόσυνο

 

Στην ομιλία του στο πολιτικό μνημόσυνο που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, ο Νίκος Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας και μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ σημείωσε: 

«Σύντροφοι και Συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στην εκδήλωσή μας, εδώ στον Άη Λιά, στα αγαπημένα λημέρια του Καπετάν Γιώτη, του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, για τα 13 χρόνια από το θάνατό του.

Η σημερινή μας εκδήλωση έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς φέτος είναι χρονιά που το Κόμμα μας συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης. Παραμένοντας το πιο σύγχρονο και νέο Κόμμα της Ελληνικής κοινωνίας, γιατί παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, τους Βετεράνους κομμουνιστές που κατάφεραν να είναι εδώ σήμερα με τη φυσική τους παρουσία.

Ο σύντροφος Χαρίλαος οργανώθηκε στις Ομάδες Πρωτοπόρων Μαθητών της ΟΚΝΕ το 1929, την περίοδο που οι κομμουνιστές διώκονταν με το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου. Επόμενος σταθμός το 1933, η Σχολή Τηλεγραφητών. Ξεσπά η απεργία και ο Χαρίλαος εκλέγεται στην Επιτροπή Αγώνα, καθώς οι σπουδαστές απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, εκλέγεται Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας του κλάδου.

Στη συνέχεια, παίρνει μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και αμέσως μετά το 1941, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μεσούσης της Κατοχής είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που οργανώνουν και καθοδηγούν την απεργία των Τριατατικών και όλων των δημοσίων υπαλλήλων τον Απρίλη του 1942, την πρώτη μεγάλη απεργία υπό γερμανική κατοχή και μία από τις πρώτες απεργίες στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

Για τη δράση του διώχθηκε και συνελήφθη επανειλημμένα από τις αρχές ασφάλειας. Στις αρχές του 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε σαν στέλεχος της διοίκησης της 5ης Ταξιαρχίας και της 11ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ενάντια στους κατακτητές.

Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, διετέλεσε Διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Έγινε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ την άνοιξη του 1949 και στη συνέχεια τακτικό. Μετά το τέλος της μεγάλης στρατιωτικής αναμέτρησης, το Σεπτέμβρη 1949 περνάει στην ΕΣΣΔ.

Με εντολή του Κόμματος, στις 5 του Απρίλη του 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται στις 27 του Ιούλη, ενώ το Μάη του 1960 ξεκινά η μεγάλη δίκη του στο στρατοδικείο. Στις 20 του Απρίλη 1966 αποφυλακίζεται με όρους. Ξανά συλλαμβάνεται ανήμερα του απριλιανού πραξικοπήματος και εξορίζεται μέχρι την άνοιξη του 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος το 1968, συμβάλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας.

Τον Ιούνη του 1972 έγινε μέλος του ΠΓ και τον Οκτώβρη του 1972 Α’ Γραμματέας της ΚΕ και από το 9ο Συνέδριο ΓΓ της ΚΕ.

Όλη η ζωή του σ. Χαρίλαου ήταν συνυφασμένη με την ιστορική πορεία του Κόμματος. Πάλεψε αταλάντευτα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα. Η ζωή του και οι πράξεις του ανέδειξαν την αστείρευτη λαϊκή δύναμη και πρωτοβουλία. Επιβεβαιώθηκε πως όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη γνωστή τακτική της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων, στήνει το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής». Μιλάει για το «τέλος των μνημονίων», την «επιστροφή στην κανονικότητα», την «ανάκαμψη της οικονομίας».

Το πολιτικό σχέδιο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, όλων των αστικών κομμάτων, περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έφεραν τη χρεοκοπία για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Όλοι αυτοί αφήνουν άθικτους τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους, που όλα αυτά τα χρόνια τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, εκτόξευσαν τη φοροληστεία, έβαλαν στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία.

Ήδη έχουν ψηφίσει μέτρα-φωτιά, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, οι ιδιωτικοποιήσεις, που συνιστούν ουσιαστικά ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.

Αποτελεί ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δεδομένα και θα τα επαναδιαπραγματευτεί.

Κοµισιόν, ΔΝΤ και ο ΣΕΒ δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων».

Αποτελεί μεγάλη απάτη ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η έξοδος στις αγορές φέρνει το τέλος της λιτότητας και μεγαλύτερα περιθώρια για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής.

Εξίσου απατηλό είναι το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της οικονομίας σε κάποιους κλάδους στηρίζεται πάνω σε παλιά και νέα μέτρα. Δεν θα συνοδευτεί µε πραγματική ανακούφιση, πολύ περισσότερο µε αναπλήρωση των τεράστιων οικονομικών απωλειών.

«Δίκαιη ανάπτυξη» σε ένα άδικο σύστηµα δεν µπορεί να υπάρξει.

Ο λαός της περιοχής μας έχει εμπειρία από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Στην περιοχή της Θεσσαλίας, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τους 60 χιλιάδες. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς πείνας και τσακισμένα δικαιώματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι ζουν στο πετσί τους την αβάστακτη φορολογία, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα είναι καθημερινά. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους, με την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των Συλλογικών Συµβάσεων είναι ψεύτικες.

Ακόμη και αν γίνουν κάποιες αλλαγές, αυτές θα είναι χωρίς αντίκρισμα, µόνο και µόνο για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, ενώ η αντεργατική πολιτική θα συνεχίζεται αμείωτη.

Τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί στο λαό, ακόμη και στις συνθήκες της επισφαλούς καπιταλιστικής ανάκαμψης που βρισκόμαστε.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος για αυξήσεις σε μισθούς, Συλλογικές Συµβάσεις, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των χαρατσιών, για δηµόσια – δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας.

Να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός – αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του αγώνα µας. Μόνο έτσι μπορούν να µπουν εµπόδια, να υπάρχουν ακόμη και προσωρινές, επιμέρους νίκες και κατακτήσεις.

Δεν μπορούμε όμως, σύντροφοι και φίλοι, να παραβλέψουμε πως η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

Δικαιολογημένα ο λαός ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή µας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το πού πάνε τα πράγματα. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν μπορεί να συγκαλυφθεί µε τις προσπάθειες εφησυχασμού που κάνει η κυβέρνηση.

Ο λαός χρειάζεται να δει τη μεγάλη εικόνα. Στις σημερινές συνθήκες, που οι δυσκολίες ανάκαμψης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας είναι μεγάλες και οι κίνδυνοι νέας βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης υπαρκτοί, δεν επαρκούν στο σύστημα µόνο τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται σφοδρή αναμέτρηση για νέες αγορές, νέα πεδία κερδοφορίας, για πλουτοπαραγωγικές πηγές, ενεργειακούς αγωγούς, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων.

Και όταν όλα αυτά δεν μπορούν να λυθούν µε εύθραυστους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», λύνονται µε άλλα μέσα, µε ιμπεριαλιστικό πόλεµο.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ακριβώς η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής µε άλλα, βίαια -στρατιωτικά κυρίως- μέσα.

Η Ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, µε την επέκταση και αναβάθμιση των ΝΑΤΟικών βάσεων.

Αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες» µε κράτη-δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Κοροϊδεύει το λαό, λέγοντας ότι οι δολοφόνοι των λαών, ΝΑΤΟ – ΕΕ, εγγυώνται για την ειρήνη και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων εκεί κυρίως στοχεύουν.

Δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φτάνοντας στο σημείο να αντιμετωπίζει µε καταστολή και αυταρχισμό τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Η εργατική τάξη της χώρα μας δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους γειτονικούς λαούς.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την καλλιέργεια ρατσισμού, ξενοφοβίας.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει το σύστημα που γεννά το φασισμό, τους πολέμους.

Είμαστε προσηλωμένοι, όπως και ο σύντροφος Χαρίλαος, στη Διεθνιστική αλληλεγγύη, στη φιλία των λαών.

Ένα σύνθημα πρέπει να ακούγεται στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλο το κόσμο.

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Φίλες και φίλοι,

Φέτος γιορτάζουμε, μαζί με τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης έδειχνε με τις πράξεις του την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά, στην αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει.

Βλέπεις, μωρέ, αυτά τα νιάτα γύρω σου, που νομίζεις πως είναι ξεστρατισμένα και συμβιβασμένα; Κούνια που σε κούναγε. Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο. Και θα αποδειχθούν καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο».

Η νεολαία έχει να ακουμπήσει και αυτό δεν είναι άλλο από το ΚΚΕ, το πιο νέο Κόμμα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί παλεύει για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό.

Αυτό που μπορεί να κάνει τη μεγάλη και σίγουρη διαφορά, για το λαό και το κίνημα του, είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ.

Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι άνθρωποι του µόχθου που παρακολουθούν µε ενδιαφέρον τις θέσεις μας, που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν απαντήσεις, που εκτιμούν τη συνέπεια µε την οποία στέκεται το Κόμμα απέναντι στο λαό.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό, ποτέ δεν υποσχέθηκε εύκολες λύσεις µέσω της εναλλαγής κυβερνήσεων, εντός των τειχών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Είναι μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα για να ανασάνει ο λαός. Είναι η δύναμη που μπορεί -και το έχει αποδείξει- να ηγηθεί αποτελεσματικά και οργανωμένα σε μεγάλους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες.

Αντιπαλεύει τον ιμπεριαλιστικό πόλεµο, τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μάχεται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση μιας μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας. Για να ανέβει η συσπείρωση στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα, στους Συλλόγους των Επαγγελματιών και Αγροτών, στους Συλλόγους Γυναικών, Φοιτητών, Σπουδαστών, σε κάθε μορφή οργάνωσης «από τα κάτω». Για να δοθεί ώθηση στη συνολική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των λαϊκών συµφερόντων, σε βάρος της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, της μεγάλης εργοδοσίας.

Έχει ρεαλιστική πρόταση οικονομικής διεξόδου υπέρ του λαού. Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη µε τη δουλειά της δημιουργεί. Για να μπορεί να δουλεύει µε καλύτερες συνθήκες, µε λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά µε εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει µόνο η εξουσία της εργατικής τάξης. Γιατί µόνο η εργατική εξουσία κοινωνικοποιεί, δηλαδή μετατρέπει σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ στους χώρους δουλείας, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές.

Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Εδώ στη Θεσσαλία, που το Κόμμα μας έχει δεσμούς αίματος με το λαό της περιοχής.

Εδώ στη Θεσσαλία, που η εργατική τάξη με το ιδρώτα της παράγει όλο αυτό το πλούτο.

Εδώ στη Θεσσαλική γη, που οι μικρομεσαίοι αγρότες σκαλίζουν το χώμα και τους κλέβουν τη σοδειά.

Πρέπει να γίνουν πράξη οι στοίχοι του αγαπημένου μας τραγουδιού.

«Ζύμωσε ιδρώτα, αίμα και χώμα

Να πάει ψηλά μπροστά το Κόμμα

Κοίτα πληθύναμε 

Για νέους αγώνες μας καλεί».

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη.

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Ζήτω τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Τιμή και δόξα στον Καπετάν Γιώτη.

Γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε».