Κινητοποίηση των συνταξιούχων στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς

.   7 Ιουνίου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κινητοποίηση των συνταξιούχων στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς

 

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 7 Ιούνη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου. Παραβρέθηκαν συνταξιούχοι από τα σωματεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Θήβας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας, ο οποίος είπε ότι «αυτό που τελικά θα μετρήσουν είναι ο ενωμένος αγώνας μας, αυτός θα δώσει λύση στα προβλήματά μας».

Αμέσως μετά μίλησε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα της Υγείας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ απ’ τα δύο πρώτα μνημόνια την περίοδο 2010-2016. Με τα δυο μνημόνια αφαιρέθηκαν επίσης και 80 δισ. ευρώ απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και ταμεία έχασαν 130 δισ. ευρώ. Και έπονται οι αρπαγές του νόμου Κατρούγκαλου για την περίοδο 2016-2021: 28 δισ. απ’ τις συντάξεις και 25 δισ. απ’ τα ταμεία.

Συνολικά δηλαδή την περίοδο 2010-2021, συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και Ταμεία χάνουν 183 δισ. ευρώ. Δηλαδή πλήρωσαν ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Και πού πήγε αυτό το ΑΕΠ; Πρωτίστως στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Γι’ αυτό κι ακούμε: Τα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ήταν 908 εκ. ευρώ το 2017. Ή τα κέρδη της «ALHABANK» έφτασαν τα 65,2 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Μ’ άλλα λόγια, συνάδελφοι, οι δικές μας συντάξεις χρησιμοποιούνται για να παίρνουν οι μέτοχοι των τραπεζών τα μερίσματά τους. Εμείς συνάδελφοι, δεν έχουμε μετοχές στις τράπεζες για να πάρουμε μερίσματα. Και αν μείνουμε και με σταυρωμένα χέρια, θα ξεπέσουμε στα ξεροκάματα των “κοινωνικών μερισμάτων”, τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ παρουσιάζουν ξεδιάντροπα ως 13η σύνταξη». (Στο συνημμένο ολόκληρη η ομιλία).

Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην αποτελεσματικότητα των αγώνων και τόνισε ότι θα έχουμε μεγαλύτερες κατακτήσεις αν δυναμώσουμε τον αγώνα για να εμποδίσουμε τα καταστροφικά μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου.

«Ακούμε», συνέχισε, «και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα κόμματα να μιλάνε συνέχεια για μας αλλά όχι γι αυτά που μας έχουν πάρει. Τους έχουμε δοκιμάσει ξεχωριστά και μαζί σαν κυβερνήσεις. Και να γίνουν εκλογές δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα αν δεν αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός στην κοινωνία. Γι’ αυτό, «θέλεις σύνταξη; Στο δρόμο»», κατέληξε ο Δήμος Κουμπούρης.

Το Ψ   ήφισμα

Το ψήφισμα διάβασε ο Δημήτρης Παπιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι συνταξιούχοι απαιτούν:

– Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

– Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ. Όχι στην εξαφάνιση των συντάξεων χηρείας.

– Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

– Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.

– Να μην περάσουν τα καταστρεπτικά μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

– Κατάργηση των παρακρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Απαιτούμε τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των νοσοκομειακών υπηρεσιών που υποβαθμίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Λιβαδειάς και ο ΕΟΠΠΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικά.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακούστε το καλά, ο νόμος του Κατρούγκαλου θα μείνει στα χαρτιά» να κυριαρχεί.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Γ. Αναστασίου, ο οποίος τους είπε ότι θα προωθήσει το ψήφισμα στην κυβέρνηση και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου.

 
3 / 3