Παρεμβάσεις για τη λειψυδρία, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου και τη δαπάνη φιλοξενίας πληρωμάτων ΕΚΑΒ

.   2 Σεπτεμβρίου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρεμβάσεις για τη λειψυδρία, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου και τη δαπάνη φιλοξενίας πληρωμάτων ΕΚΑΒ

Για τα ζητήματα της λειψυδρίας, του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, αλλά και της έγκρισης δαπάνης φιλοξενίας πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, τοποθετήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καρύστου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. 

Ειδικότερα, σχετικά με τα προβλήματα έλλειψης νερού που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καρύστου (Νικάσι, Αετός, Πηγαδάκια, Αλμυροπόταμος και αλλού) η «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε την αντιμετώπιση του ζητήματος ως έκτακτο θέμα και τόνισε πως τα προβλήματα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού είναι διαχρονικά αλλά η αντιμετώπισή τους είναι εντελώς ανεπαρκής από όλες τις δημοτικές αρχές. Κι αυτό, καθώς «το νερό δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό αλλά σαν εμπόρευμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις προηγούμενες. Όλοι μαζί υλοποίησαν και συνεχίζουν την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

Υπογραμμίστηκε πως βασικός πυλώνας της πολιτικής της ΕΕ για το νερό είναι η Κοινοτική Οδηγία-πλαίσιο, του 2000, όπου θέτει «σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Έτσι δεν εστιάζει ούτε στα τεχνικά έργα και στις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων, ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών που συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό των υδροφορέων. Με το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, αυξάνεται συνεχώς η τιμή του νερού, προστίθενται νέα χαράτσια όπως το περιβαλλοντικό τέλος, υιοθετώντας τη λογική «ό,τι πληρώνεις έχεις» ακόμη και για το νερό». 

Μάλιστα, τονίστηκε πως «η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από όλες ως τώρα τις δημοτικές αρχές έχει οδηγήσει στο να παραμένουν τα προβλήματα στην ύδρευση, ενώ δεν πάνε πολλά χρόνια από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού στο Δήμο Καρύστου. Εδώ, να επισημάνουμε ότι, στο Δήμο Καρύστου, λόγω των ακριβών τιμολογίων του νερού, σε συνδυασμό με το σύνολο της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, περίπου ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό της ύδρευσης» ενώ έθεσε συγκεκριμένα μέτρα  που πρέπει να υλοποιήσει η δημοτική αρχή για το θέμα. Συγκεκριμένα:

«Η δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα:

  1. Σε επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών:

α) Για την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται.

β) Ποιες πηγές και δεξαμενές χρησιμοποιούνται για ύδρευση και την κατάσταση που βρίσκονται.

γ) Αν χρησιμοποιούνται για την ύδρευση τους καλοκαιρινούς μήνες και πηγάδια αμφιβόλου ποιότητας.

  1. Πραγματοποίηση μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του δήμου. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να προτείνει τεχνικές λύσεις ώστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο της λειψυδρίας στο δήμο, όπως:

α) Λιμνοδεξαμενές και μικρά φράγματα ώστε να σταματήσει η απώλεια υδάτινων πόρων στην περιοχή μας. Να θυμίσουμε εδώ, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, ότι πριν χρόνια ενώ ήταν όλα έτοιμα για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο κάμπο της Καρύστου (μελέτες, χρηματοδότηση κλπ.), τελικά δεν έγινε με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής, ο χώρος εντάχθηκε στον οικισμό Καλυβίων και έγινε οικόπεδα που πωλήθηκαν.

β) Αναβαθμίδες τεχνικές ή φυσικές σε ρέματα και χειμάρρους για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

  1. Αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης και συντήρηση των δεξαμενών ύδρευσης με διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και στην Κάρυστο το δίκτυο ύδρευσης στη μισή πόλη (από την Ελλήνων Αμερικής και πάνω) είναι από αμίαντο.
  2. Τακτικοί έλεγχοι της ποιότητας του πόσιμου νερού, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες προδιαγραφές.
  3. Μείωση της τιμής του νερού και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμΕΑ)».

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2019, σημειώνοντας πως υπολείπεται ώστε να καλύψει τις βασικές ανάγκες της περιοχής και ανέφερε πως «δύο σημαντικά έργα που προγραμματίζονται, οι αντιπλημμυρικές εργασίες για τη διευθέτηση του ρέματος στην ανατολική επέκταση της Καρύστου και η αποκατάσταση του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου του δήμου (συνολικής αξίας 1,9 εκατ. ευρώ) στηρίζονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου πολλές φορές καθυστερεί η απόδοση των χρημάτων, είτε δε δίνονται ποτέ καθώς η κρατική επιχορήγηση προς το πρόγραμμα αυτό συνεχώς μειώνεται». 

Στάθηκε στο γεγονός πως ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή γίνονται συνυπεύθυνοι με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υποχρηματοδότηση από το κράτος «καθώς δεν καταδικάζουν αυτή την πολιτική, δεν ενημερώνουν το λαό του δήμου για τις αιτίες που συμβαίνει αυτό, δεν τον ξεσηκώνουν ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση για έργα ζωτικής σημασίας για το δήμο. Στην ίδια τακτική ήταν και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν δημοτική αρχή, από το μπαλκόνι εκατομμύρια και τελικά αέρας, γι’ αυτό ψήφισε και αυτή το Τεχνικό Πρόγραμμα για να συμβάλει στην κοροϊδία του δημάρχου».

Τέλος, για την έγκριση δαπάνης φιλοξενίας πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, είπε πως «πολλές φορές το ΚΚΕ έχει επισημάνει την προσπάθεια του κράτους να μεταβιβάσει ευθύνες τους προς τους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με αποτέλεσμα οι δήμοι να χαρατσώνουν και αυτοί με τη σειρά τους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Προσπάθεια που εντάθηκε με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Τοπική Διοίκηση και την τεράστια περικοπή κοινωνικών δαπανών με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων από όλες τις κυβερνήσεις».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «το θέμα που συζητάμε τώρα. Καλείται ο δήμος -δηλαδή οι δημότες- να πληρώσουμε διαμονή και διατροφή σε διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονται σε άδεια από την υπηρεσία τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός του δήμου υπερδιπλασιάζεται, ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες του ΕΚΑΒ. Αντί δηλαδή να στελεχωθεί πλήρως, με έξοδα του κράτους, η μονάδα του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτεται ο δήμος όλες τις ώρες και όλη τη διάρκεια του έτους καλούμαστε να πληρώνουμε δυο φορές, μία τους φόρους του κράτους και μία του δήμου, ώστε τελικά να έχουμε πλήρη κάλυψη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες».

Έτσι, καταψήφισε «τις απαράδεκτες αυτές δαπάνες και καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, της περιοχής μας να παλέψουν να στελεχωθεί πλήρως η μονάδα του ΕΚΑΒ για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, να ενισχύεται με επιπλέον πλήρωμα και οχήματα τους καλοκαιρινούς μήνες, με κρατική χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα λόγω αδυναμίας ή καθυστέρησης στη διακομιδή τους».