ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ : Σχεδιασμοί πίσω από τη χωροθέτηση του λιμανιού της πόλης

.   10 Φεβρουαρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ : Σχεδιασμοί πίσω από τη χωροθέτηση του λιμανιού της πόλης

 
 

Στους σχεδιασμούς για τη χωροθέτηση του λιμανιού της Χαλκίδας αναφέρθηκε ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκιδέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ. 

Ειδικότερα, σημείωσε πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να «εξασφαλίσουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και της Εύβοιας, κάνουν τους σχεδιασμούς τους, έχουν προσδιορίσει τις ιεραρχήσεις τους για τους κλάδους και τομείς που θα πάρουν προβάδισμα στην κούρσα του ανταγωνισμού και της επιδιωκόμενης ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων».

Τόνισε πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η όλη συζήτηση που έχει ανακινηθεί σχετικά με τη χωροθέτηση του λιμανιού της Χαλκίδας, στη βάση του στρατηγικού σχεδίου του ΟΛΝΕ και πως σε αυτό όλες οι αστικές παρατάξεις συμπλέουν, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Υπογράμμισε πως «το σχέδιο αυτό, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού εξυπηρέτησης των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

  • Το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινόφυτα που προωθεί ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας με πλήρη σύμπνοια της Περιφέρειας.
  • Τις προτάσεις για το λιμάνι της Χαλκίδας (και σύνδεση για τη γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων με τη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων).
  • Τις σκέψεις για διασύνδεση με την Κύμη και πιθανά για στρατιωτικούς σκοπούς, μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο που μυρίζει μπαρούτι με τεράστιες τις ευθύνες της κυβέρνησης και σύμπνοια των κομμάτων του κεφαλαίου στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας, με αποτέλεσμα τη βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που βάζει σε τεράστιους κινδύνους τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς.
  • Τις αλλαγές στην εκπαίδευση και προσαρμογή της στις ανάγκες του κεφαλαίου με συγχώνευση τμημάτων του ΤΕΙ Ψαχνών με το ΕΚΠΑ, δημιουργία νέων σχολών όπως π.χ. τη διαχείριση λιμένων και τη δημιουργία της «Τεχνόπολις Ευρίπου» που ουσιαστικά αφορά την ανάπτυξη έρευνας για λογαριασμό των βιομηχάνων της περιοχής. Και όσοι έχουν ξεχυθεί να διαφημίζουν ότι ήρθε η αναβάθμιση και θα πέσει χρήμα, ας πάνε μια βόλτα από τις σχολές του ΕΚΠΑ να δουν τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης σε προσωπικό, υποδομές, συνολικά στη λειτουργία του.
  • Την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, που τις συνέπειες τις βιώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τη δουλειά χωρίς ρεπό, με την ανασφάλιστη εργασία να οργιάζει και τη τζάμπα δουλειά με την ταμπέλα της πρακτικής άσκησης να γενικεύεται».

Το σχέδιο αυτό, σημείωσε ο Γ. Τζαβάρας, ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου, για ιδιωτικοποιήσεις, για παραχωρήσεις σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, για αλλαγή χρήσεων γης σε όφελος μονοπωλίων που κινούνται στο χώρο του τουρισμού και της κατασκευής συγκροτημάτων κατοικιών, για εμπορευματικούς σταθμούς ακόμη και για εγκαταστάσεις επισκευής και συντήρησης πλοίων με ξεχωριστή στρατιωτική σημασία. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι θα ζουν με μισθούς καθηλωμένους.

Επισήμανε ότι η χώρα μας, όπως και η Εύβοια έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, έμπειρο, πολυάριθμο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, δυνατότητες που είτε ασφυκτιούν είτε καταστρέφονται για το κυνήγι του κέρδους. «Με διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με τον πλούτο να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για ισόρροπη ανάπτυξη που να αξιοποιήσει και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής. Να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, εξαλείφοντας την ανεργία και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγική δραστηριότητα, μέτρα για την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας, για την υγεία των εργαζομένων και του λαού», είπε χαρακτηριστικά.