ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  &  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ : Για την 16 Οκτώβρη Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων στα Τρόφιμα

.   15 Οκτωβρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  &  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ : Για την 16 Οκτώβρη Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων στα Τρόφιμα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  &  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ

Πειραιώς 1-Αθήνα Τ.Κ 10552 Τηλ:210-5221137 Fax: 210-5238163

site: www.trofimapota.gr                             youtube:trofimapota.gr
email:poeygtpn@gmail.com

 

Αρ.Πρωτ: 1055                                                               Αθήνα 14/10/2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Για την 16 Οκτώβρη Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων στα Τρόφιμα

Η διατροφή είναι δικαίωμα

Όχι πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της κλαδικής τροφίμων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU) στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε από τις 4 – 7 Ιουλίου στο Παρίσι, πήραμε απόφαση να πραγματοποιήσουμε μια παγκόσμιά ημέρα δράσης στις 16 Οκτώβρη, την παγκόσμια ημέρα διατροφής του ΟΗΕ αναδεικνύοντας το ζήτημα ότι:

Η διατροφή είναι δικαίωμα
Όχι πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές

Σήμερα οι λαοί βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες για τη διατροφή των ανθρώπων στις οποίες μας οδηγεί ο καπιταλισμός, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για δισεκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν την πείνα και την εξαθλίωση.

Στον πλανήτη σήμερα παράγονται τρόφιμα που επαρκούν για 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερο δηλαδή αρκούν και περισσεύουν  για να θρέψουν τον πληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παρά την πληθώρα αυτή της παραγωγής τροφίμων, παρά το γεγονός επίσης ότι τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως πετιούνται και δεν καταλήγουν ποτέ σε ανθρώπινο στομάχι, αλλά στον κάδο απορριμμάτων,  το πρόβλημα της πείνας είναι αξεπέραστο γιατί μέσα σε αυτό το οικονομικό κοινωνικό σύστημα του καπιταλισμού τα τρόφιμα δεν είναι προϊόντα αλλά εμπορεύματα. Η διατροφή αντί να είναι απόλυτη κοινωνική αναγκαιότητα και δικαίωμα των ανθρώπων, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Καθίσταται σαφές λοιπόν, ότι το κίνημα καταπολέμησης της πείνας μπορεί να έχει μόνο αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα και κατεύθυνση. Να συγκρούεται με τον θεό του κέρδους που μπροστά σε αυτό για το σύστημα, όλα τα άλλα δεν έχουν καμιά αξία, ούτε η πείνα, ούτε η υγεία αλλά ούτε και η ζωή των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζοντας την Μέρα Δράσης στις 16 Οκτώβρη η ομοσπονδία Εργαζομένων στις Βιομηχανίες Τροφίμων-Ποτών Ελλάδας θα προβεί σε μια σειρά δράσεων τη συγκεκριμένη ημέρα, σε μεγάλα μονοπώλια και βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να ανοίξει την συζήτηση μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας, με συνελεύσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουμε συντονισμένη απάντηση στα μονοπώλια, να προχωρήσουμε σε κοινές αγωνιστικές δράσεις.

Να αναδείξουμε την δύναμη που έχει η συλλογική, αγωνιστική, ενωμένη πάλη των εργαζομένων ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο.