ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ» ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ : Αντεπίθεση! Οι ανάγκες μας στο προσκήνιο!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ» ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ : Αντεπίθεση! Οι ανάγκες μας στο προσκήνιο!

Μπροστά στις εκλογές του ΤΕΕ, που θα γίνουν την Κυριακή 3 Νοέμβρη, δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα από τη διακήρυξη της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών. Ολόκληρη η διακήρυξη στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, απευθυνόμαστε σε εσένα που:

Απ’ όταν πρωτόπιασες δουλειά ονομάστηκες «συνεργάτης» με «μπλοκάκι»: Χωρίς άδειες, επιδόματα, πληρωμή υπερωριών. Πληρώνεις μόνος σου τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και την αποζημίωση απόλυσης χρειάζεται να την κυνηγήσεις, ενώ δεν έχεις επίδομα ούτε καν στην ασθένεια, στο ατύχημα, ούτε επίδομα ανεργίας. Εάν είσαι γυναίκα μηχανικός με «μπλοκάκι» δεν σου αναγνωρίζουν επιδόματα και άδειες μητρότητας, μετά την εγκυμοσύνη είναι αβέβαιη η επιστροφή σου στη δουλειά.

Δουλεύεις απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, για ένα μισθό που ξεκινάει από τα 600 ευρώ εάν είσαι νέα ή νέος μηχανικός, γιατί δεν υπάρχει ΣΣΕ στον κλάδο. Ακόμα και μετά από δεκαετίες στη δουλειά ο μισθός σου είναι μείον σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όχι όμως και τα κέρδη των αφεντικών.

Στην ανεργία ή την αναδουλειά ως αυτοαπασχολούμενος δεν πήρες ποτέ επίδομα ανεργίας ενώ πλήρωνες ακριβά το ΤΣΜΕΔΕ, το ΕΤΑΑ ή τον ΕΦΚΑ, δεν μπορούσες να πας στο γιατρό γιατί χρωστούσες εισφορές, μάζευες χρέη ενώ στις εκλογές σε καλούσαν να τους ψηφίσεις με κριτήριο την πιο ευνοϊκή ρύθμιση για να αποφύγεις την κατάσχεση απ’ το ΚΕΑΟ ή την εφορία. Με το νόμο Κατρούγκαλου και την ανταποδοτικότητα, σου πετσόκοψαν ξανά τη σύνταξη.

Αναρωτιέσαι πόσο θα κρατήσεις το μικρό σου γραφείο γιατί η αφαίμαξή σου απ’ την εφορία και τον ΕΦΚΑ, οι πανάκριβες επαγγελματικές πιστοποιήσεις και τα πολλαπλά μητρώα της «απελευθέρωσης του επαγγέλματος», οι «σκοτωμένες» τιμές που τα μεγάλα γραφεία επέβαλαν στην πιάτσα, «στύβοντας» στη δουλειά για ένα ξεροκόμματο τους εργαζομένους τους, σε σπρώχνουν έξω απ’ το επάγγελμα.

Εργάζεσαι ως δημόσιος υπάλληλος και σου έκοψαν το 40% του μισθού και αφού αποψίλωσαν τις κρατικές υπηρεσίες από εργαζόμενους τις παρέδωσαν στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», σε μετέτρεψαν σε διεκπεραιωτή επενδυτικών σχεδίων και σε αξιολογούν με αποκλειστικό κριτήριο το πόσο γρήγορα τα εγκρίνεις.

Καμιά αναμονή! Είναι μύθος η «ανάπτυξη για όλους»

Η ελπίδα δεν βρίσκεται στην πολιτική που θα διασφαλίσει προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση των κερδών των ομίλων, όπως μας λένε καθημερινά. Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ αποτελεί τη φυσική συνέχεια της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους δεν οδήγησε τους ομίλους να αποκαταστήσουν τις μεγάλες απώλειές μας σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Ούτε το κράτος που τους χρηματοδοτεί να μας απαλλάξει από τις ληστρικές εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία. Το αντίθετο συμβαίνει: Γι’ αυτό ο ΣΕΒ ζητά νέες φοροελαφρύνσεις και πέρασμα των βαρών στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό οι εργοδοτικοί φορείς αρνούνται την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Γι’ αυτό φέρνουν νέο Ασφαλιστικό που μειώνει περαιτέρω τις συντάξεις και ιδιωτικοποιεί πλήρως την Ασφάλιση μετατρέποντάς την σε επενδυτικό προϊόν ασφαλιστικών ομίλων και τραπεζών…

Ο πραγματικός μας αντίπαλος έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η εγχώρια άρχουσα τάξη (ΣΕΒ, ΣΤΕΑΤ κ.λπ.), η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτόν τον αντίπαλο υπηρετεί ο πολύχρωμος θίασος των παρατάξεων του ΤΕΕ που σε θυμούνται προεκλογικά και όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Δεν είναι μονόδρομος η μίζερη ζωή με διαρκείς θυσίες για «να έρθουν οι επενδύσεις», με την ανασφάλεια για το τι ξημερώνει. Διεκδικούμε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που δίνουν η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και η παραγωγικότητα της εργασίας με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας. Σε καλούμε να βαδίσεις μαζί μας αγωνιστικά για να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, για τη ζωή που μας αξίζει!

Η ηγεσία του ΤΕΕ υπηρετεί τον πραγματικό αντίπαλο

Διαχρονικά, οι καθεστωτικές παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ, αλλά και οι διάφοροι συνοδοιπόροι τους, που συγκροτούν τόσο την«κυβερνητική»πλειοψηφία, όσο και τη βολική«αντιπολίτευση»στη Διοικούσα του ΤΕΕ, έβαλαν πλάτη στην εφαρμογή της πολιτικής της άρχουσας τάξης: Προωθώντας αποφασιστικά την Μπολόνια και την«απελευθέρωση»του επαγγέλματος του μηχανικού, την αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας κάθε φορά μια κάλπικη«μάχη»για ορισμένες απ’ τις συνέπειες, στηρίζοντας την εργοδοτική επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών και προκρίνοντας όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που απαιτούνται για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αποκαλυπτικά το παράδειγμα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος και το επόμενο βήμα των πιστοποιήσεων

Επόμενο βήμα στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης» θα είναι η αποσύνδεση όλων αυτών των δικαιωμάτων από τα πτυχία και η εξατομικευμένη πρόσβαση σε κάποια από αυτά, ως επιμέρους δραστηριότητες, στη βάση ακριβών επί πληρωμή σεμιναρίων, καταρτίσεων, εξετάσεων πιστοποίησης, ξεκινώντας από τις αυστηρές εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ και κυρίως της απόδειξης επαγγελματικής εμπειρίας, με βασικό εργαλείο το ενιαίο πλέον μητρώο δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων (νέο «ΜΗΤΕ»). Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα καταστήσει τους νέους αποφοίτους «δόκιμους μηχανικούς» με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα, το σύνολο των μηχανικών διαχωρισμένο σε επίπεδα πρόσβασης στην «τεχνική πυραμίδα» ανάλογα με την τάξη του πτυχίου και το ίδιο το πτυχίο «ατομικό φάκελο προσόντων». Τα πρώτα βήματα της διαδικασίας αυτής έχουν ήδη γίνει με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και τους ελεγκτές δόμησης, για τους οποίους δεν αρκεί το πτυχίο. Το ΤΕΕ προσδοκά να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρόλο του γενικού φορέα πιστοποίησης για όλες τις δραστηριότητες.

Ενδεικτικό είναι και το πρόσφατο ψήφισμα της Α-ΤΕΕ για το θέμα της ισοτίμησης των πτυχίων κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων, που προτάθηκε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ – ΡΠΜ και τους συνοδοιπόρους ΑΡΑΓΕΣ – ΕΛΕΜ, ενώ υπερψηφίστηκε και απ’ τη ΔΚΜ. Το ψήφισμα όχι μόνο υιοθετεί το ρόλο του ΤΕΕ ως «πιστοποιητή» των πτυχίων, αλλά κατά βάση στηλιτεύει μόνο την «αυτόματη» αναγνώριση της ισοτιμίας κολεγίων και ΑΕΙ, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την ΕΕ και την πολιτική της, τον διαχρονικό ρόλο του ΤΕΕ και όλων των κυβερνήσεων στην πορεία διάλυσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αντεπίθεση για τη ζωή που μας αξίζει

Ως «Πανεπιστημονική» απευθύνουμε κάλεσμα για συμπόρευση στην εκλογική μάχη και σε αγωνιστική συμπόρευση στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ακύρωση των αντιλαϊκών νόμων και επιλογών, στη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία των απολύσεων και μείωσης μισθών και δικαιωμάτων, για την υπογραφή ΣΣΕ για αναπλήρωση των απωλειών. Στην πάλη για την απόκρουση της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και της ανταποδοτικότητας στην Ασφάλιση, ενάντια στις κατασχέσεις, ενάντια στην «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, στην πιστοποίηση των δραστηριοτήτων, στην απαξίωση των πτυχίων μέσω της πολιτικής της ΕΕ και των ρυθμίσεων που στηρίζει το ΤΕΕ. Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που δίνουν η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και η παραγωγικότητα της εργασίας με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr, στο email: panepistimoniki@dpk.grκαι στα τηλέφωνα: 6946799833, 6977911896, 6977806266