ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΚΑΙ ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ : Σε αγωνιστικό κλίμα η εκδήλωση τιμής για την 77η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου

.   24 Νοεμβρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΚΑΙ ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ : Σε αγωνιστικό κλίμα η εκδήλωση τιμής για την 77η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Χιλιάδες κόσμου αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ καθώς και πολλοί νεολαίοι τίμησαν την 77η επέτειο από την ανατίναξη του Γοργοπόταμου, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ.

Οι συμμετέχοντες κατέφθασαν με πούλμαν από πολλές περιοχές της χώρας ενώ στην εκδήλωση μέσα σε αγωνιστικό κλίμα μίλησαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ χαιρέτησε ο πρόεδρος Γιώργος Κατημερτζής και εκ μέρους της ΚΝΕ η Δήμητρα Τούντα(Διαβάστε παρακάτω).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη. Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ΠΕΚΑΜ, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε θύματα».

Αμέσως μετά εκφωνήθηκε το ψήφισμα της εκδήλωσης(Διαβάστε ΕΔΩ σε μορφή PDF). 

Αποσπάσματα της ομιλίας του Γ. Λαμπρούλη

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πριν από 77 χρόνια υπήρξε μία από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της τριπλής κατοχής Ιταλών – Γερμανών – Βουλγάρων. Αυτή η λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, που όχι μόνο έδωσε ώθηση στο φούντωμα του αντάρτικου, αλλά κυρίως φούντωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού μας, πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στην αστική τάξη της χώρας, επισήμανε «Αυτό που ιστορικά επιδιώκουν είναι η ακύρωση ή η υποβάθμιση του ρόλου του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και παραπέρα του ΚΚΕ, που ήταν ο “αιμοδότης” και ο “νους” της λαϊκής αντίστασης, προκειμένου να χρησιμοποιείται μια κορυφαία στιγμή της λαϊκοεπαναστατικής πάλης ως δημιούργημα των αστών. Κυρίως όμως στοχεύουν στο σήμερα, στην παραίτηση από τους αγώνες, την ταξική πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, την εναντίωση στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, μια πάλη που μόνο το ΚΚΕ έχει στις σημαίες του. Ο Γοργοπόταμος όμως δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά “καλούπια” της ιστορίας, διότι έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν τον λαό σε αδράνεια απέναντι στους κατακτητές».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε, τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ, ο οποίος μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά, όμως παρά τις θηριωδίες, τη μισαλλοδοξία και το αντικομμουνιστικό μένος του μετεμφυλιακού αστικού κράτους δεν κατορθώθηκε να σβηστεί το μεγαλείο της πάλης του, η ηθική και πολιτική ανωτερότητα και υπεροχή του. Οι χιλιάδες αλύγιστοι της ταξικής πάλης απέδειξαν πως η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να ανακοπεί, να ανασταλεί, παρά τα πισωγυρίσματα και τις προσωρινές ήττες. Η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο σκουριασμένο περίβλημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της καταστολής. Η στάση τους αυτή αποτελεί προσφορά πρώτου μεγέθους στην πάλη για καλύτερη κοινωνία, στην πάλη για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, όπως και ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Αλλά έχουμε βαθιά πίστη στην εργατική τάξη, στις ριζοσπαστικές, λαϊκές δυνάμεις. Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός μας, η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες, τα 100 και πλέον χρόνια ζωής και πρωτοπόρας δράσης, οι ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες του ΚΚΕ, και θα γράψει νέες σελίδες στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Γιατί κανένας αγώνας του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστών δεν πήγε χαμένος και καμία θυσία δεν είναι μάταιη. Αυτό διδάσκει η ιστορία των λαών και του επαναστατικού κινήματος.

Αποσπάσματα του χαιρετισμού του Γ. Κατημερτζή

«Οι αστοί κρύβουν ότι όταν αναφερόμαστε στην Εθνική Αντίσταση, εννοούμε: Τις οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Οργανώσεις που με οργανωτή, καθοδηγητή, ψυχή και ραχοκοκαλιά το ηρωικό ΚΚΕ που, φέτος, κλείνει 101 χρόνια αγώνων και θυσιών για το καλό της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, συγκέντρωσαν την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πολέμησαν τους φασίστες κατακτητές γράφοντας ηρωικές σελίδες δόξας και τιμής.

Κρύβουν ό,τι τα μεγάλα αστικά κόμματα εγκατέλειψαν το λαό φεύγοντας στο Κάιρο, ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές κατά του ΕΑΜικού κινήματος, οργανώνοντας τους Ταγματασφαλίτες, Χίτες, Μαγγανάδες, τους Μιχαλαγάδες και τους ΠΑΟτζήδες που πολέμησαν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Συνεορτασμός με τις δυνάμεις αυτές που, συνειδητά, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και κατασυκοφαντούν το ηρωικό ΚΚΕ, θα σήμαινε νόθευση της Ιστορίας, μιας από τις λαμπρότερες σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας μας.

Αυτά τα αστικά κόμματα είναι τα ίδια που έδεναν και δένουν την χώρα στο άρμα του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπογράφοντας μνημόνια και συμφωνίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτές οι συμφωνίες περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και Παιδεία. Κορυφαία αντιλαϊκή συμφωνία, η επέκταση των βάσεων του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ στην χώρα μας.

Όμως, όση λάσπη κι αν ρίχνεται από διάφορους κύκλους και από τα αστικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να αμαυρώσει την Ιστορία της ΕΑΜικής μας Αντίστασης.

Εμείς, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι απόγονοι, φίλοι και οπαδοί μας, αυτήν την ιστορία σεβόμαστε. Κάθε προσπάθεια νόθευσής της, αποτελεί ασέβεια προς τις 500.000 Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους σ’ αυτόν τον υπέροχο αγώνα. Ασέβεια προς τους χιλιάδες κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους σ’ αυτόν τον αγώνα.

Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Μιλούν οι 106 κομμουνιστές του Κούρνοβου, οι 200 της Καισαριανής, μιλάει η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο Άρης Βελουχιώτης. Μιλάει το Μονοδέντρι, το Δίστομο, ο Χορτιάτης, το Κομμένο της Άρτας, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος, κ.ά.

Μιλάνε οι, περίπου, 850 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που θάφτηκαν στο γνωστό “Λάκκο της Φλώρινας”, μαζί με τους τραυματίες και αιχμαλώτους συναγωνιστές τους, όλοι οι νεκροί μαχητές του ΔΣΕ.

Αυτή η Ιστορία απαιτούμε να διδάσκεται στα σχολεία και το στρατό.

Απαίτησή μας είναι να μπει στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, στην Αθήνα, η προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη και του αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη.

Απαιτούμε ακόμα την αποκατάσταση του παράνομου Τυπογραφείου του ΕAM στην Καλλιθέα.

Απαιτούμε η πολιτεία διεκδικήσει στην πράξη από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις-επανορθώσεις.

Αγαπητοί συναγωνίστριες και συναγωνιστές

Για όλους τους νεκρούς του Γοργοπόταμου και για όλους τους νεκρούς της αθάνατης ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ, έναν όρκο δίνουμε σήμερα εδώ. Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ. Να ενισχύσουμε την κοινωνική συμμαχία που προωθεί το ΚΚΕ και με τους καθημερινούς μας αγώνες να απαιτήσουμε να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Καμιά συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

Σήμερα από τον ιστορικό τούτο τόπο, τιμώντας την τεράστια προσφορά του ΚΚΕ και την ηρωική του Ιστορία -μέρος της οποίας είναι και η Ιστορία της ΕΑΜικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας- χαιρετίζουμε εγκάρδια τα 101 χρόνια από την ίδρυσή του και ευχόμαστε επιτυχίες στη νέα εκατονταετία.

ΖΗΤΩ Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ!

ΖΗΤΩ Η ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

ΖΗΤΩ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!».