ΛΙΒΑΔΕΙΑ : Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων, για την επιχειρούμενη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης

.   30 Νοεμβρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΛΙΒΑΔΕΙΑ : Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων, για την επιχειρούμενη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε στη Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς, σήμερα Κυριακή 30 Νοέμβρη στις 11.00 πμ, η συγκέντρωση που είχαν διοργανώσει τα συνεργαζόμενα σωματεία των συνταξιούχων κατά του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε η εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, Νατάσα Τάτση ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Βοιωτίας, Γιώργος Μπίμης ο οποίος ανέφερε…

“Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές,… σήμερα γίνονται αντίστοιχα συλλαλητήρια σ’ όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας με πρωτοβουλία των σωματείων των συνταξιούχων αλλά και των Σωματείων των εργαζόμενων.  Κεντρικό ζήτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος που ισοπεδώνει τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Πρόκειται για μια βάρβαρη και ωμή επίθεση σε βάρος του λαού και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

     Η κυβέρνηση της Ν. Δ επιχειρεί ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο τη συρρίκνωση  της Δημόσιας ασφάλισης και την αντικατάστασή της από ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα.

     Και η προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα/Ανέλ αλλά και η σημερινή κυβέρνηση της Ν. Δ. προσπαθούν μ’ όλα τα μέσα που διαθέτουν (έντυπα και ηλεκτρονικά) να δημιουργήσουν κάλπικες προσδοκίες στον Ελληνικό λαό, να τον πείσουν πως τάχα βγήκαμε από το τούνελ των μνημονίων κι ότι από δω και μπρος θα έρθει η περιβόητη ανάπτυξη της οικονομίας κι άρα θα έχει να λάβει κι ο λαός το μερτικό του. Αυτά τα παχιά και ανέξοδα λόγια όμως είναι πολυκαιρισμένα  και δε μπορούν πια να μας ξεγελάσουν.

     Γιατί ναι μεν ‘’βγήκαμε από τα μνημόνια’’ αλλά οι νόμοι των μνημονίων είναι εδώ κι άλλοι έχουν εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι άλλοι μέλει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση της Ν. Δ.

    Ναι, η Ν. Δ. έχει πολύ βαρύ πρόγραμμα.   Συνεχίζει να υλοποιεί τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας των μνημονίων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην πιο ακραία τους μορφή. Πωλούνται τα πάντα, ιδιωτικοποιούνται κοινωνικά αγαθά και δημόσιες υπηρεσίες με την καραμέλα του σπάταλου κράτους, με πρώτη τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, εκποιείται ο δημόσιος πλούτος και παραδίδονται σε ιδιώτες εκτάσεις, δάση, αιγιαλοί… Η Ν. Δ. θέλει να επιβάλει την παγίωση  των περικοπών, το γκρέμισμα των εργατικών κατακτήσεων, αλλά και των λαϊκών δικαιωμάτων… «Νόμος και τάξη» λοιπόν σε όλα τα  επίπεδα, ώστε να μην υπάρξει καμιά κοινωνική αμφισβήτηση…

     Το καινούριο ζήτημα της αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού συστήματος που θέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντάσσεται στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής κι αν εμείς οι συνταξιούχοι και ο Ελληνικός λαός, δείξουμε ανοχή κι επιτρέψουμε να εφαρμοστεί τότε οι συνέπειες για μας αλλά και για τις μελλούμενες γενιές θα είναι ολέθριες.

     Η κυβέρνηση της Ν. Δ. επιδιώκει να παραδώσει άμεσα τα ταμεία των επικουρικών μας συντάξεων στους ιδιώτες με την προοπτική σε άλλη φάση να παραδοθούν στους ιδιώτες και οι κύριες συντάξεις μας.

     Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το σύστημα της ιδιωτικής ασφάλισης έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά και στην Ευρώπη και στην Αμερική.

     Στην Ευρώπη οι ιδιωτικοί όμιλοι της ασφάλισης ήδη διαχειρίζονται κεφάλαια της τάξης των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Ευρωπαϊκός πολιτικός σχεδιασμός προβλέπει πως ως το έτος 2030 τα κεφάλαια της ιδιωτικής ασφάλισης που θα διαχειρίζονται οι ιδιωτικές Εταιρείες θα είναι της τάξης των 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ. Σαφώς καταλαβαίνουμε πως αυτά τα ποσά είναι ιλιγγιώδη κι ως εκ τούτου αποτελούν στόχο των ιδιωτικών εταιριών και της πλουτοκρατίας για επενδύσεις και για αποκομιδή τεράστιων κερδών εις βάρος της τάξης των συνταξιούχων αλλά και των ενεργών πολιτών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

     Με τι επιχειρήματα όμως επιχειρεί  η κυβέρνηση να περάσει αυτό το καταστροφικό για μας τους συνταξιούχους σύστημα ασφάλισης;

     Έχουμε επεξεργαστεί σε βάθος ένα σχέδιο, λέει ο αρμόδιος υπουργός σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, με το οποίο για πρώτη φορά εισάγεται η κεφαλαιοποίηση στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Κι εξηγεί: Από πό 1.1.2021 κάθε νέος ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του λογαριασμό. Εκεί θα κατατίθενται οι εισφορές του και αυτές θα επενδύονται στην αγορά ανάλογα με τις επιλογές στρατηγικής που θα κάνει ο κάθε ασφαλισμένος.

     Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα καταβάλει την εισφορά του στην ασφαλιστική εταιρεία κι αυτή θα επενδύει τα χρήματά του  προφανώς στο Χρηματιστήριο κι από κει τα κεφάλαια θα διοχετεύονται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα λεφτά λοιπόν των εργαζόμενων θα παίζονται στο τζόγο.  Άρα ο κίνδυνος να χαθούν ανά πάσα στιγμή θα είναι υπαρκτός όπως ακριβώς συνέβη στην τριετία 1999-2002 όπου τα ασφαλιστικά μας ταμεία που μπήκαν στο Χρηματιστήριο έχασαν ποσά πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης στην περίοδο 1951-1975 λόγω δανεισμού των αποθεμάτων των ταμείων στις ιδιωτικές εταιρείες με χαμηλό επιτόκιο χάθηκαν περί τα 58 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλα 13 δισεκατομμύρια χάθηκαν το 2012 από το κούρεμα των αποθεματικών…

     Και βέβαια, ο ασφαλισμένος, στην ιδιωτική ασφάλιση, θα γνωρίζει τι θα δίνει αλλά δε θα ξέρει πότε και πόσα θα πάρει όταν θα συνταξιοδοτηθεί. Επίσης, η εισφορά θα εξασφαλίζει μόνο το άτομο που εργάζεται κι ουδεμία ασφάλιση θα παρέχει στα μέλη της οικογένειάς του. Η ασφάλιση δηλαδή θα είναι ατομική κι όχι οικογενειακή όπως είναι σήμερα.

          Μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση, συνεχίζει ο υπουργός,  θέλουμε  να θωρακίσουμε το σύστημα απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα και στις δημοσιονομικές κρίσεις, αλλά και να δημιουργήσουμε επιτέλους εγχώρια θεσμικά κεφάλαια που θα επενδύονται στην οικονομία μας. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δις Ευρώ, στην πλήρη εξέλιξη του συστήματος.

     Πάνω από 100 Δις ευρώ λοιπόν είναι το ποσό που διεκδικούν τα ιδιωτικά συμφέροντα στη μικρή Ελλάδα με προοπτική να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν λόγω της ‘’ατομικής ασφάλισης’’.

   Όμως από πού εκπορεύεται αυτή η πολιτική;

     Οι  κατευθύνσεις δόθηκαν μέσα από τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο». Πρόκειται  για την κατευθυντήρια γραμμή που παρουσιάστηκε το Φλεβάρη του 2012, και, που αφορά το σήμερα και το αύριο των συνταξιοδοτικών συστημάτων έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται η  ΕΕ.

     Εκεί  στηρίζεται η αντιασφαλιστική επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της τωρινής κυβέρνησης. Στη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις που φέρει τον παραπλανητικό τίτλο «Ατζέντα για επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις».

     Σύμφωνα με αυτή, οι στόχοι των συνταξιοδοτικών συστημάτων διαμορφώνονται όχι με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας που συνθλίβει τις ανάγκες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

     Η κυριαρχία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων και η περαιτέρω μείωση των Δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων, αποτελεί δομικό   διακηρυγμένο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

     Όπως η ίδια η κομισιόν ομολογεί θα πρέπει μέσω των μεταρρυθμίσεων (που σημαίνει παράδοση των ασφαλιστικών ταμείων στους ιδιώτες) να απελευθερωθούν χρηματοδοτικοί πόροι, έτσι  ώστε να υπάρξει ροή κεφαλαίων από τους εργαζόμενους της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης.

     Στο κείμενο της «Λευκής Βίβλου» υπογραμμίζεται συνεχώς πως η αποτελεσματικότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα είναι ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου και θα εξαρτάται από τις εισφορές, από τους φόρους και από την αποταμίευση εκ μέρους των ατόμων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας».

     Με άλλα λόγια, μας λένε πως τα συνταξιοδοτικά συστήματα τώρα πια εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Από τις εισφορές που δίνουν, από τους φόρους που πληρώνουν, από την αποταμίευση που κάνουν. Το μεγάλο κεφάλαιο που απομυζά τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι δε φαίνεται πουθενά. Αλλά ούτε και το αστικό κράτος φαίνεται πουθενά κι ας λεηλατεί ότι απομένει από το λαϊκό εισόδημα για να το παραδώσει με διάφορους συγκεκαλυμμένους τρόπους στο αδηφάγο κεφάλαιο,…

     Και αφού οι μόνοι που μένουν να χρηματοδοτούν το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως  το δικαίωμα στη σύνταξη και στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές (Υγεία, Πρόνοια κ.λπ.), είναι ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου.

     Άλλα μέτρα που προτείνει η Ε. Ε. είναι: « η Εξισορρόπηση» των ετών εργασίας και των ετών σύνταξης…

     Μ’ αυτή  την πονηρή έκφραση της «εξισορρόπησης» των ετών εργασίας και των ετών σύνταξης επιχειρείται να «νομιμοποιηθεί» η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Η επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των ετών εργασίας και των ετών σύνταξης απαιτεί τη διενέργεια προσαρμογών στα συνταξιοδοτικά συστήματα, με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης…».

     Με άλλα λόγια, με το επιχείρημα πως έχει αυξηθεί το προσδόκιμο της ζωής απαιτούν να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γιατί αλλιώς λένε πως «τα ασφαλιστικά ταμεία δε βγαίνουν»!

     Ένα από τα εργαλεία για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι η μείωση των συντάξεων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

     Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η μείωση της σύνταξης που τα ίδια τα κράτη – μέλη της ΕΕ επιβάλλουν, προτείνεται: «Η παράταση του επαγγελματικού βίου έως μεγαλύτερη ηλικία (η οποία) μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή ακόμα και στην αύξηση των μελλοντικών ποσοστών αναπλήρωσης»! Δηλ. να μένουν όσο γίνεται περισσότερο οι εργαζόμενοι στη δουλειά για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη…

     Αποκαλυπτικότερο της αδηφαγίας του κεφαλαίου είναι η τύχη που επιφυλάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Στο όνομα του περιορισμού της πρόωρης συνταξιοδότησης, προτείνεται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε επικίνδυνα επαγγέλματα αντί να συνταξιοδοτούνται να τους «προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις (…) όπως είναι η εργασιακή κινητικότητα». Δηλαδή,…

    Ένας εργαζόμενος που έχει υποστεί σημαντική φθορά εξαιτίας της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, αντί να συνταξιοδοτηθεί στην ώρα του, καλείται να συνεχίζει να δουλεύει επιβαρύνοντας παραπέρα την υγεία του σε κάποια άλλη εργασία. Ο πρόσφατος μακάβριος υπαινιγμός του Τσίπρα για τους συνταξιούχους, αντανακλά την αντιδραστική πολιτική της Ε. Ε για τη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησηςως το θάνατο, για ενεργό γήρανση, για δουλειά έως τα βαθιά γεράματα. Επίσης, η οδηγία προβλέπει «την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών».

     Εφαρμογή όλων αυτών των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας πλουτοκρατίας που προανέφερα, εμπεριέχονται  στο νόμο του  Κατρούγκαλου…

     Επίσης, «τα άτομα στο μέλλον θα πρέπει να εξαρτώνται περισσότερο από την επικουρική συνταξιοδοτική αποταμίευση». Τι σημαίνει αυτό;

     Εδώ προαναγγέλλεται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων. Ζητούν επιτακτικά τη συρρίκνωση μέχρι και τον αφανισμό των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων και την αντικατάστασή τους  από τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης που μόνο συνταξιοδοτικά δεν είναι.

     Ουσιαστικά, θα είναι χρηματοπιστωτικά προϊόντα που τζογάρουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίοι ξέρουν τι θα πληρώσουν (καθορισμένες εισφορές) αλλά δεν ξέρουν τι θα πάρουν (μη καθορισμένες παροχές) αφού είναι ευάλωτα σε κάθε διακύμανση των καπιταλιστικών οικονομιών και είναι πολύ πιθανόν να έχουν και μηδενική απόδοση ή και απώλειες από τις εισφορές που «επενδύθηκαν».

          Απ’ όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα πως προωθούν τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», δηλαδή ένα ελάχιστο επίδομα ακραίας φτώχειας (370 ευρώ το μήνα για τη χώρα μας) και αν ο εργαζόμενος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη τότε πρέπει να ασφαλιστεί σε επαγγελματικό ταμείο, σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με το ρίσκο βεβαίως να μην πάρει τίποτα αν αδυνατεί να πληρώσει το ταμείο ή αν πτωχεύσει η εταιρεία.

      Οι αντιασφαλιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω, οι κυβερνήσεις της χώρας μας με τους μνημονιακούς νόμους των τελευταίων ετών  έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών της Λευκής Βίβλου και της Ε. Ε και του Δ.Ν.Τ. Υπενθυμίζεται πως με τους τελευταίους νόμους 3863 και 3865 του 2010 επιτεύχθηκε:

 • Η αύξηση στα 40 χρόνια εργασίας (αντί για 35) για δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη.
 • Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους, που αργότερα με το  νόμο 4093/2012 αυξήθηκε εκ νέου στα 67 χρόνια.
 • Ριζική μείωση των μελλοντικών συντάξεων μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού του συντάξιμου μισθού και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.   Βλέπε νόμος Κατρούγκαλου.
 • Σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η προοπτική είναι  -όπως αναφέρεται στη «Λευκή Βίβλο»- πως τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης θα φθάσουν σύντομα τα 69 έτη και τους 4 μήνες.Σ’ όλα αυτά τα ζητήματα που έχει ετοιμάσει η Ε. Ε. για μας χωρίς εμάς θα πρέπει να προσθέσουμε την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά, αλλά και στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κτλ.)

  Επίσης, την ανεργία ειδικά των νέων και των νέων επιστημόνων (400 000 νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα μας) προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα  μεροκάματο στην Ευρώπη και στην Αμερική.

  Τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλιστη εργασία, τα τετράωρα, τα μπλοκάκια αλλά και τα δωδεκάωρα στη βιομηχανία και στο τουρισμό όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας για ν’ αυξήσουν τα έσοδά τους, και, αντί του μηνιαίου μισθού των 580 ευρώ  του ανειδίκευτου εργάτη να  φτάσουν να πάρουν 700 ευρώ μισθό.  Δώδεκα ώρες δουλειά για 700 ευρώ το μήνα!!!

  Πραγματικοί σκλάβοι στον 21ο αιώνα τα παιδιά μας, χωρίς κανένα δικαίωμα ζωής, πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή τα υπέρογκα κέρδη της πλουτοκρατίας, σήμερα  που η τεχνολογία κι η επιστήμη έχουν κάνει τεράστια άλματα.     Επίσης, η υψηλή φορολογία, η άμεση και η έμμεση κι  ο ΕΝΦΙΑ, έχουν γονατίσει κυριολεκτικά το μικρό και το μεσαίο νοικοκυριό.

  Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα στερήσουν χιλιάδες κατοικίες από χρεωμένους συμπολίτες μας που θα πουληθούν πάμφθηνα στους Κινέζους ή στους Ευρωπαίους επενδυτές.

     Η διάλυση της υγείας και το διαλυμένο ΕΟΠΥΥ αναγκάζει τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους να προστρέχουν στους ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν πανάκριβα για την αποκατάσταση της υγείας τους. Για εξετάσεις, για διάγνωση ασθένειας, για  φάρμακα, για οπτικά κλπ.

     Η χαριστική βολή που δόθηκε στους χαμηλό/συνταξιούχους με το κόψιμο του ΕΚΑΣ αλλά κι η  στοιχειώδης πρόνοια που υπήρχε για τους ανήμπορους και για τις χήρες.

     Παρόλα αυτά τα δεινά όμως που μας έχουν επιβάλει, συνεχίζουν να μας παρακρατούν το 6% το μήνα, κοντά μια σύνταξη δηλαδή το χρόνο, για το διαλυμένο και χρεοκοπημένο από τους ίδιους ΕΟΠΥΥ.

     Η οικονομική κρίση που σχεδιάστηκε από τα Διευθυντήρια της Ευρώπης και της Αμερικής κι εφαρμόστηκε από όλες τις αστικές κυβερνήσεις των δέκα τελευταίων χρόνων αφορά μόνο τον Ελληνικό λαό γιατί αν κοιτάξουμε στην αντίπερα όχθη εύκολα θα διαπιστώσουμε πως το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο κάνουν πάρτι στην κυριολεξία στη χώρα μας.

     Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που ο λαός  ματώνει και δεινοπαθεί οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες με δανεικά κι αγύριστα αγοράζουν δημόσιες επιχειρήσεις, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους, εγκαινιάζουν καινούριες βιομηχανικές μονάδες, επενδύουν  στις νέες τεχνολογίες και στις νέες μορφές ενέργειας, στο φυσικό αέριο, σε αιολικά πάρκα και σε φωτοβολταϊκά, πουλώντας πανάκριβα το ρεύμα στη ΔΕΗ κι οι καταναλωτές/πολίτες να καλούνται να πληρώσουν αυτή την μεγάλη διαφορά της τιμής του ρεύματος, όπως επίσης καλούνται να πληρώσουν την συντήρηση των δικτύων αλλά και μια σειρά άλλους έμμεσους φόρους που έχει επιβάλλει το αστικό σύστημα.

     Από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας φαίνεται πως από τα 3 900 000 εργαζόμενους που έχει η χώρα μας οι 600 000, ο ένας σχεδόν στους έξι, αμείβεται με 380 ευρώ μικτά τη μήνα.

      Από την άλλη μεριά, 35 δις ευρώ χρωστάνε οι επιχειρηματίες στα ταμεία ασφάλισης, ωστόσο ποτέ δεν έγινε καμιά σοβαρή προσπάθεια από τις αστικές κυβερνήσεις ν’ αποδοθούν αυτά τα χρήματα. Αυτά τα χρήματα σαφώς και θα έδιναν μια βαθιά ανάσα στο Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Όμως, οι νόμοι του κράτους υπάρχουν και λειτουργούν μονάχα για τους απλούς πολίτες, για τους φτωχούς και για τον απροστάτευτο λαό.

     Σε ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον υπουργό: Με ποιο χρονικό ορίζοντα και πως θα εφαρμόσετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν συνταξιούχους για τα αναδρομικά τους; Πως θα καλυφθεί χρηματοδοτικά η πρόσθετη δαπάνη αν αυτή προκύψει;

     Ο υπουργός απάντησε ως εξής: Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σε σχέση με το ποιοι δικαιούνται αναδρομικά και για ποιο διάστημα. Και εδώ έχουμε ουσιαστικά δύο περιπτώσεις. α) Οι αποφάσεις του ΣτΕ ήταν ξεκάθαρες ότι η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 4387/2016 ισχύει από 4 Οκτωβρίου 2019 και από αυτή την ημερομηνία θα ισχύουν και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν.

     β) σε σχέση με τα αναδρομικά προ του ν. 4387/2016, ακόμα περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να κρίνει και αυτό θα καθορίσει και τη στάση μας.

     Δηλαδή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Πάνω σ’ αυτή τη διφορούμενη κατάσταση τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία στήνουν γερές και αποδοτικές δουλειές (καλώντας τους συνταξιούχους να κάνουν κι άλλες αγωγές) με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και, παίζοντας επί της ουσίας με τον πόνο και με τη φτώχεια των συνταξιούχων.

Συνάδελφοι,

Οι περικοπές των συντάξεών μας έγιναν με πολιτικές αποφάσεις κι είναι χρέος της κυβέρνησης με πολιτική απόφαση να αποκαταστήσει τη χασούρα που είχαμε  τα δέκα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Η δικαιοσύνη αργεί πάρα πολύ ν’ αποφανθεί κι οι αποφάσεις της κινούνται πάντα μέσα στα όρια που θέτει το αστικό σύστημα.

     Ας είμαστε ρεαλιστές κι ας αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε δυναμικά και αγωνιστικά αυτά που μας ανήκουν. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία κι άλλος δρόμος πέρα από τους αγώνες του λαού δεν υπάρχει.

     Οι αποφάσεις του ΣτΕ ούτε αναιρούν ούτε αγγίζουν την ουσία των μνημονιακών νόμων. Δεν αναιρούν τις μεγάλες περικοπές των κύριων και των επικουρικών μας συντάξεων, ένα κόστος που ξεπέρασε τα εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Που πάνε άραγε όλα αυτά τα χρήματα που βγήκαν από τις δικές μας τσέπες;

          Μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται, εμείς οι συνταξιούχοι που έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια αυτές τις απάνθρωπες και βάρβαρες οικονομικές πολιτικές εκτιμάμε πως μόνο ο ενωτικός αγώνας του Ελληνικού λαού μπορεί να κάνει ανατροπές και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια Ενιαία Δημόσια, Υποχρεωτική, κοινωνική Ασφάλιση.

     Επιπλέον, ως απλοί  πολίτες θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους  τους λαούς της γης. Αποζητούμε την ειρήνη για μας, για τα παιδιά μας και για τις καινούριες γενιές των ανθρώπων που θα ‘ρθουν στη γη.

     Πιστεύουμε πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν.

Αντίθετα όμως, τα κέντρα του  παγκόσμιου  ιμπεριαλισμού, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κι οι άλλες μεγάλες δυνάμεις του καπιταλιστικού συστήματος επιχειρούν μόνιμα κι αντιμάχονται για την κατάκτηση καινούριων σφαιρών επιρροής, για το ξαναμοίρασμα της πίτας, για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών ανά την υφήλιο.

      Ο πόλεμος καλά κρατεί στην περιοχή μας κι ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας μας είναι υπαρκτός. Στη βάση αυτής της λογικής καταγγέλλουμε την ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις που, συνεχίζοντας στον επικίνδυνο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας με την οποία επεκτείνεται η βάση της Σούδας και παραχωρούνται νέες βάσεις στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μετατρέποντας, ουσιαστικά, την Ελλάδα σε ένα απέραντο Αμερικανο/ΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, στη Μέση ανατολή, στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα.

     Η κρίση στις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας δημιουργεί προϋποθέσεις για μεταφορά πυρηνικών όπλων από την Τουρκία στην Ελλάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας μας…

     Η συμφωνία αυτή που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των Αμερικανο-/Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το λαό και για τη χώρα μας.

     Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα κι από την απαράδεκτη, κυνική δήλωση του ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου πως: «…αν χρειαστεί θα ξανά ματώσουμε μαζί με τις ΗΠΑ, όπως κάναμε και στο παρελθόν”, κάτι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και υποτίμησης των κινδύνων για τον Ελληνικό  λαό.

     Όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες: Όταν ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός εκστρατεύει στην Αφρική, στη  Ν. Αμερική και στην Ασία κι εξαπολύει πολέμους για να ματώσει και να  ρημάξει τους λαούς και να λεηλατήσει τον πλούτο τους, όλα είναι καλά καμωμένα. Όταν οι λαοί δεν έχουν που να σταθούν και που να βρουν ένα κομμάτι ψωμί να χορτάσουν την πείνα τους, τότε υπάρχει πρόβλημα…

     Συνάδελφοι είναι ωμός φασισμός κι αγριο/ανθρωπισμός όταν δείχνουμε ανοχή στον πόλεμο, στο αίμα και στη φωτιά και όταν καταδικάζουμε με ελαφριά τη συνείδηση τους πρόσφυγες  και τους μετανάστες που ζητούν απλά το στοιχειώδες δικαίωμα της ζωής όπως όλα τα άγια πλάσματα της δημιουργίας.

     Επίσης, καταγγέλλουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ που, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προσθέσει νέα αντεργατικά -αντιλαϊκά μέτρα. Όπως τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όπως τα νέα χτυπήματα στο εργατικό εισόδημα, όπως τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη φοροληστεία του λαού που συνεχίζεται και επεκτείνεται κι  όλα λειτουργούν έτσι ώστε να δίδονται πάντα νέα προνόμια και νέα πλεονεκτήματα στο μεγάλο κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

     Για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφερα και για πολλούς άλλους σοβαρούς λόγους που δεν αναφέρει αυτή η εισήγηση, απαιτείται εκ μέρους μας

Αγώνας μαζικός και ταξικά προσανατολισμένος για: 

 • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα και τα κουρεμένα αποθεματικά των ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους
 • Να πληρώσει το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη   και την υγεία και πρόσθετα κέρδη για τη μεγάλη εργοδοσία.
 • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και της 14ης σύνταξης.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας
 • Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 380 ευρώ που είναι σήμερα.
 • Κατώτερο μισθό για τον ανειδίκευτο εργάτη στα 751 από τα ευρώ από τα 580 ευρώ που είναι σήμερα.
 • Άμεση απόδοση χωρίς προαπαιτούμενα όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις.
 • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στο ΕΦΚΑ.
 • Άμεση χρηματοδότηση του Δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό  για την κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών.
 • Τη δωρεάν παροχή  όλων των ιατρικών και των εξεταστικών επισκέψεων, της νοσοκομειακής και της φαρμακευτικής αγωγής.
 • Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
 • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη για τους άνδρες, στα 55 έτη για τις γυναίκες  και 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για κείνους που εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και διαγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων.
 • Απαιτούμε αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης που θα εγγυάται τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού κι όχι τα κέρδη και τον υπέρμετρο πλουτισμό των ολίγων.         Συνάδελφοι και συναγωνιστές,

  Πάρτε μέρος όλοι μαζικά, αγωνιστικά σε τούτη την ιερή μάχη γιατί το δικαίωμα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης είναι ιερό, κι ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα για να ακυρώσουμε και να αποτρέψουμε τούτο το προμελετημένο έγκλημα της κυβέρνησης εις βάρος του Ελληνικού λαού, εις βάρος των ανθρώπων της εργασίας.

  Ραντεβού στο Πανελλήνιο Συλλαλητήριο στη Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη.

  Στο χέρι μας είναι να νικήσουμε, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας!!! “