
Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ η κυβερνητική τροπολογία που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ σε ιδιωτικοποίηση ή πτώχευση και η οποία είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που επίσης υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. Το ΚΚΕ ψήφισε «κατά» και κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχε ζητήσει την απόσυρσή της. «Κατά» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.
Υπερψηφίστηκε ακόμα μόνο από τη ΝΔ η τροπολογία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μόνο από τη ΝΔ υπερψηφίστηκε και η τροπολογία μεταξύ άλλων για την επέκταση κατά 10 χρόνια των συμβάσεων παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών. Επί της αρχής το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 24.12.2019 ΠΝΠ» υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ καταψήφισε. «Κατά» τάχθηκε η Ελληνική Λύση και «παρών» ψήφισε το ΜΕΡΑ 25.
Πάντως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία. «Το ΚΚΕ, συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ζητά να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή (Δείτε παρακάτω βίντεο και διαβάστε περισσότερα εδώ).
«Τα δίνουν όλα» στο κεφάλαιο
Κατά τη συζήτηση, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ξέσπασε μια προκλητική «κοκορομαχία» στις πλάτες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η οποία στην ουσία της αφορούσε το ποιος είναι ο «καταλληλότερος» τρόπος διάλυσης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι «η κατάσταση στην εταιρεία είναι δραματική» προσθέτοντας πως η τροπολογία αφορά «τη διάσωση» της ΛΑΡΚΟ (όπως βάφτισε την παράδοσή της σε «επενδυτή»), μέσα από μια «γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διαδικασία.
Υποστήριξε επίσης πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ «έκανε μια από τις γνωστές κωλοτούμπες» της, καθώς ο Ευκλ. Τσακαλώτος είχε στείλει επιστολή στην Κομισιόν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις επενδυτών «στα πλαίσια διαφανών και ανοιχτών διαδικασιών».
Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα
«Το ΚΚΕ, συμπαραστεκόμενο στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ζητά να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.
Επισήμανε πως πρέπει να στηριχθεί «εδώ και τώρα» η εταιρεία, να συνεχιστεί η λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί η δουλειά και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους, ανήκει στον ελληνικό λαό», ανέφερε, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε επίσης να αποσυρθούν και τα άλλα «δωράκια» που έκανε η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, δηλαδή οι τροπολογίες που αφορούν την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.
Η ομιλία του ειδικού αγορητή, Γ. Δελή
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής υπογράμμισε πως με αυτήν την τροπολογία – ντροπή που φέρνει η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, «με έναν αδίστακτο τρόπο οδηγεί στο μαρασμό και στη συρρίκνωση, αφού πρώτα πλιατσικολογήσουν πάνω της διάφοροι ιδιώτες τάχα μου επενδυτές, μια επιχείρηση από τις πιο σημαντικές στον κόσμο στον κλάδο του σιδηρονικελίου».
Όπως είπε, οι εργαζόμενοι που με κυνικό τρόπο στέλνονται στην ανεργία ή στο σφαγείο των δικαιωμάτων είναι μεταλλεργάτες οι οποίοι ξέρουν καλά στη ζωή τους «πώς δένεται το ατσάλι» και μετράνε κάθε λίγο τους νεκρούς τους στη σκληρή αυτή δουλειά.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αποκάλυψε τη συνειδητή και μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ από όλες τις κυβερνήσεις, τονίζοντας πως με αυτή την τροπολογία «πετιέται στα σκυλιά» μια σημαντική περιουσία του ελληνικού λαού, η οποία «μπορεί, και πρέπει να στηριχθεί, γιατί πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση».
Ο Γιάννης Δελής τόνισε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, γιατί «εξελίσσεται σε ένα εξοργιστικά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργατών».
Μπαράζ αντιλαϊκών τροπολογιών
Η συγκεκριμένη τροπολογία για την εκποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωσή της από 24.12.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων” (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί δύο ακόμη τροπολογίες που το ΚΚΕ ζητάει την απόσυρσή τους. Η μία αφορά την παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για 20 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης του αιγιαλού μπροστά από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων. Η δεύτερη τροπολογία αυξάνει από 50 σε 60 τα έτη παραχώρησης των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση κατάθεσε μπαράζ τροπολογιών σε ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο.
Αναφερόμενος σε καθεαυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αυξήθηκε το ποσό για το φετινό «κοινωνικό μέρισμα», ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αυτού του είδους τα επιδόματα είναι το περιτύλιγμα μιας άγρια αντιλαϊκής πολιτικής.
Η ομιλία του Γ. Μαρίνου
«Η κυβέρνηση δεν θα καθαρίσει εύκολα, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ που είχαν κερδοφόρους αγώνες, όπως το 1977, είναι ψημένοι στις δυσκολίες», τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στη Βουλή όπου συζητείται η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.
Υπογράμμισε πως με αυτή την τροπολογία, η κυβέρνηση υπέγραψε το θάνατο της ΛΑΡΚΟ και «οι ευθύνες θα καταλογιστούν». Όπως είπε, με αυτή την τροπολογία – έκτρωμα, η κυβέρνηση «βάζει σε εκκαθάριση τη ΛΑΡΚΟ για να την τεμαχίσει, να πουλήσει το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, τα μεταλλεία και τον ορυκτό πλούτο και να κλείσει την επιχείρηση. Γιατί εκεί οδηγεί το σχέδιό σας».
Συμπλήρωσε δε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει στο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να κάνει ένα «έγκλημα εκ προμελέτης κατά των εργαζομένων της επιχείρησης, κατά του λαού της Στερεάς και της εργατικής τάξης».
«Το ΚΚΕ απαιτεί την απόσυρση της τροπολογίας – ντροπολογίας, σας τη γυρίζει πίσω ως απαράδεκτη και θα πολεμήσει το κυβερνητικό σχέδιο μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό της Στερεάς», είπε, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας θα πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά».
Ομιλία του Θανάση Παφίλη
Υπάρχει λύση για τη ΛΑΡΚΟ, να αλλάξει ριζικά η πολιτική της υποβάθμισης, να στηριχθεί οικονομικά, να εκσυγχρονιστεί, να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι και να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα που εμφανίζουν μονόδρομο την ιδιωτικοποίηση.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλή, αρχικά τόνισε ότι φέρουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα αυτά πρέπει να απολογηθούν για την συνέχιση υποβάθμισης της ΛΑΡΚΟ για να δοθεί σε ιδιώτη. Σημείωσε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αναπτύχθηκε διότι για τα κόμματα που είναι πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου ο θεός δεν είναι τα συμφέροντα των εργαζόμενων αλλά μια χούφτα καπιταλιστών που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει διέξοδος αν δεν ανατραπεί η βαρβαρότητα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ενώ η ΛΑΡΚΟ πριν δεκαετίες μπορούσε να αναπτυχθεί με εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα αυτό δεν έγινε. Πρόσθεσε ότι η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να παράξει κοβάλτιο που είναι πολύ σημαντικό για τις μπαταρίες, και πως η σκουριά που χύνεται στη θάλασσα μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς περιέχει κοβάλτιο και σίδηρο. Τόνισε ότι αυτά δεν έγιναν διότι την καταληστεύουν επιχειρηματικοί όμιλοι.
Για τα χρέη προς τη ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ αν και βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ πωλούσε 20% ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες ενεργοβόρες εταιρείες και πως το 2006 διπλασιάστηκε το τιμολόγιο με βάση το οποίο αγόραζε ρεύμα η ΛΑΡΚΟ. Σημείωσε πως αν δεν γίνονταν όλα αυτά, η ΔΕΗ θα έπρεπε να επιστρέψει χρήματα στη ΛΑΡΚΟ.
Για τα πρόστιμα της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων ανέφερε ότι το κράτος εγγυήθηκε δάνεια της ΛΑΡΚΟ τα οποία η εταιρεία ξεπλήρωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για το πόσα δισ. ευρώ δίνονται από το κράτος σε ιδιώτες.
Για τους εργαζόμενους τόνισε ότι το 80% αυτών έχει μισθό από 700 έως 1.200 ευρώ και πως εργάζονται σε σκληρές συνθήκες. Κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάσει μέσα στη ΛΑΡΚΟ, στους χώρους που καίγεται το μέταλλο και μετά η κυβέρνηση να ανακοινώσει μείωση κατά 25% των μισθών μιας και θεωρεί ότι λαμβάνουν πολλά.
Μέχρι τώρα είναι 80 εργάτες σκοτωμένοι στη ΛΑΡΚΟ, πόσο αποτιμάται η ζωή τους αναρωτήθηκε ο Θανάσης Παφίλης και έκανε λόγο για ντροπή, κυνισμό και αναισθησία. Πρόσθεσε ότι «το αίμα που έχει χυθεί μέσα στη ΛΑΡΚΟ κι αλλού θα σας πνίξει κάποτε». Σημείωσε ότι το ΚΚΕ, όπως πάντα, είναι στο πλευρό των εργαζόμενων, ανέφερε πως όλη η περιοχή είναι στο πόδι και η κυβέρνηση δεν θα περάσει εύκολα τους σχεδιασμούς της.