Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, για τον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας

.   3 Απριλίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, για τον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, για τον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας αποτελούν κίνδυνο να νοσήσει ο πληθυσμός προσφύγων μέσα σε αυτή την κλειστή δομή, όπως και οι εργαζόμενοι του καταυλισμού. Οι συνθήκες διαβίωσης και ο συγχρωτισμός περίπου 3000 προσφύγων στο χώρο προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως:

  • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβή εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής, να αποφεύγονται οι συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές υγείας εφόσον χρειάζεται.
  • Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστoύν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά, όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.
  • Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.
  • Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε όλους τους τομείς, με σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. .