48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ : Αγώνας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Συμμετέχουν όλα τα Σωματεία της επιχείρησης. Την απόφαση επικύρωσαν χτες οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ : Αγώνας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Συμμετέχουν όλα τα Σωματεία της επιχείρησης. Την απόφαση επικύρωσαν χτες οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα

Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας» ήταν η φράση που κυριαρχούσε στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι απαντούν αγωνιστικά στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εκκαθαριστή, προχωρώντας σε πρώτη φάση σε 48ωρη απεργία την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απρίλη στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Με την απόφαση του Σωματείου της Λάρυμνας για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη βδομάδα συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα Σωματεία Εργαζομένων της εταιρείας μέσα από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, που σημαίνει ότι εκείνες τις μέρες η παραγωγή θα παγώσει σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Αγωνία και αγανάκτηση

Με την αγωνία και την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, οι εργαζόμενοι άκουσαν τους εκπροσώπους του Σωματείου να τους ενημερώνουν για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή και για το σχέδιο περικοπών, που περιλαμβάνει κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και των επιδομάτων, ποσοστιαία μείωση μισθών ανάλογα με τις αποδοχές και την ειδικότητα, καθώς και ένταξη των αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης στη λίστα πιστωτών.

«Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή. Με τα σχέδια του εκκαθαριστή οι εργαζόμενοι θα χάσουν από πέντε έως έξι μισθούς το χρόνο και αυτό αφορά το σύνολο των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της συνέλευσης ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας παράλληλα ότι «το επόμενο βήμα, και από τη στιγμή που έχει μειωθεί η παραγωγή, είναι να εφαρμοστούν και τα μέτρα για τον κορονοϊό και να μας οδηγήσουν σε εκ περιτροπής εργασία, να δουλεύουμε το μισό μήνα και να παίρνουμε μισό μισθό». Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαφυλάξουν την ενότητά τους και μέσα από την κλιμάκωση του αγώνα τους να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

«Νομοθετούν σε βάρος μας με μίσος. Από εργαζόμενοι γίναμε πιστωτές. Από τις περικοπές δεν εξαιρείται κανείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, ενημερώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους ότι μετά τη 48ωρη απεργία θα συνεδριάσει το συντονιστικό των Σωματείων, προκειμένου να συζητηθεί η από κοινού κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ θα ακολουθήσει νέα Γενική Συνέλευση, για επικύρωση από τους εργαζόμενους.

Να διατηρήσουν την ενότητα και να απομονώσουν όσους προσπαθούν να σπείρουν τη διάσπαση κάλεσε τους εργαζόμενους ο Γιάννης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι χάνουμε από τα σχέδια που μας ανακοίνωσαν».

Ξεκρέμαστοι, με «βουνό» υποχρεώσεις

«Πολλοί από τους εργαζόμενους αντιμετωπίζουμε ήδη οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των περικοπών που έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες, όπως η μη καταβολή του πριμ παραγωγής», ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο Ανδρέας Σ., εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι «η μη καταβολή του Δώρου Πάσχα και της μισθοδοσίας θα μας οδηγήσει να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας».

Αντίστοιχη αγωνία εξέφρασαν και άλλοι συνάδελφοί του, με τον Βαγγέλη Κ. να επισημαίνει με αγανάκτηση ότι «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά μόνο το δρόμο του αγώνα και των κινητοποιήσεων», ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Ρ. είπε ότι «στην αρχή προσπάθησαν να μας συκοφαντήσουν στα μάτια του κόσμου, λέγοντας ότι δήθεν παίρνουμε υψηλούς μισθούς και ότι εμείς φταίμε για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ, τώρα μας έχουν εγκαταλείψει χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας, μας ζητάνε να συναινέσουμε στην εξόντωσή μας και από την άλλη δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις».

Στην Εύβοια

Εκτός από τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ερχόμενης βδομάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια αποφάσισε τη χτεσινή μέρα να σταματήσει τη λειτουργία του τριβείου, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη στο σύστημα αποκονίωσης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να περιοριστεί η μεταφορά μεταλλεύματος στο εργοστάσιο.

«Εμείς ως εργαζόμενοι κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, πλέον περιμένουμε την κυβέρνηση και ζητάμε την άμεση καταβολή του Δώρου του Πάσχα και της μισθοδοσίας του Μαρτίου», ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου.

Αναδημοσίευση από το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη 15/4/2020, από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.