Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ερέτριας σχετικά με τη Λαϊκή Αγορά

.   24 Απριλίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ερέτριας σχετικά με τη Λαϊκή Αγορά

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με τη συνεδρίαση της 22ας Απρίλη, για τη Λαϊκή Αγορά Ερέτριας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ερέτριας στις 22 Απρίλη 2020 τέθηκε ως μοναδικό θέμα το ζήτημα της Λαϊκής Αγοράς Ερέτριας.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου εκλεγμένης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Καραμπέτσου Ασημίνας για το ζήτημα.

Η έξαρση της πανδημίας βρίσκει τους παραγωγούς, τους αγρότες αλλά και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας απροστάτευτους και περισσότερο εκτεθειμένους, όπως και το σύνολο των λαϊκών οικογενειών. Ιδιαίτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έρχονται νέα πλήγματα γιατί σημαντικό μέρος της παραγωγής δεν απορροφάται λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας αλλά και της αναστολής λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας δεν προβλέπουν τίποτα για τους μικρούς παραγωγούς, την ώρα μάλιστα που ενισχύει με δισεκατομμύρια χονδρεμπόρους και βιομήχανους τροφίμων. Είναι προκλητικό ότι εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μονοπώλια στις ιχθυοκαλλιέργειες ενώ για τους μικρούς παραγωγούς δεν υπάρχει καμία ρύθμιση!

Καλούμε τη δημοτική αρχή το ζήλο που δείχνει για να πιέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με την απάντησή του αν είναι νόμιμη ή όχι η Κυριακάτικη Αγορά, αυτή την κρίσιμη στιγμή εν μέσω πανδημίας, να την δείξει ώστε να απαιτήσει από Υπουργείο και Περιφέρεια:

  • Να καλυφθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των παραγωγών που πλήττονται.
  • Να καλυφθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για το 2019 που υπήρξε πλήγμα στην τοπική παραγωγή από το χαλάζι.
  • Άμεση μείωση του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή.
  • Πλήρης απαλλαγή από εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το επόμενο 6μηνο.

Εδώ και τώρα, από το Σάββατο 23/4/2020 κιόλας να διοχετευτούν τα προϊόντα με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, στην περιοχή της Ερέτριας. Με το τέλος των μέτρων περιορισμού της πανδημίας να επανέλθει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να μπορούν οι παραγωγοί και τα σωματεία της λαϊκής να εκφράσουν ανοιχτά τη γνώμη τους σχετικά με τη μέρα διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς της Ερέτριας. Ταυτόχρονα να υπάρξει δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι οι 204 παραγωγοί και έμποροι που συμμετέχουν στη Λαϊκή της Ερέτριας δεν θα αναγκαστούν να καταθέσουν ξανά τα δικαιολογητικά τους αλλά θα ισχύσουν κανονικά οι άδειες που ήδη έχουν στα χέρια τους, σε όποια μέρα και αν μεταφερθεί η λαϊκή αγορά.

Ερέτρια, Πέμπτη 23 Απρίλη 2020