Να μείνει στα χαρτιά το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να μείνει στα χαρτιά το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

 

Να μείνει στα χαρτιά το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο!

Εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει μια σειρά αντιλαϊκά νομοσχέδια όπως και το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που ψήφισε χθες 5 Μαίου στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τερατούργημα σε βάρος του περιβάλλοντος, φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως χρώματος. Άλλωστε, ο ίδιος ο ΣΕΒ, ένα χρόνο πριν, με ενημερωτικό του δελτίο, ουσιαστικά υποδείκνυε στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνει για το περιβάλλον, ζητούσε ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις. Δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, το υλοποιεί η ΝΔ…

Το αντι – περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στα 130 άρθρα του περιλαμβάνει:

  • Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δηλαδή τη μετατροπή της σε μια τυπική διαδικασία και ιδιωτικοποίηση των ελέγχων που σήμερα υλοποιούν κρατικοί φορείς, καθώς παραδίδει τον έλεγχο σε ιδιώτες επιθεωρητές.
  • Χωροθέτηση με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία έργων σε βάρος οικοσυστημάτων και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας περιοχών.
  • Διαδικασίες «εξπρές» για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. Στον δήμο μας φαίνεται ότι υπάρχουν σχέδια για ανεμογεννήτριες.
  • Σύσταση Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ως συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνοντας την παραχώρηση προστατευόμενων περιοχών σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τη συνεργασία και ανάθεση ευθύνης σε ΜΚΟ.
  • Χωρισμό των προστατευόμενων περιοχών σε ζώνες με ανάλογες χρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον αποχαρακτηρισμό των εθνικών δρυμών και τη μετονομασία σε εθνικά πάρκα που σημαίνει το τέλος της προστασίας τους.
  • Επαναφέρει τις «οικιστικές πυκνώσεις» που έχει απορρίψει το ΣτΕ με στόχο την αλλαγή χρήσεων γης σε δασικές περιοχές.

Καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση απαιτώντας:

  • Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα!
  • Φθηνό ρεύμα για το λαό! Καμιά διακοπή ρεύματος!

 

Η Δημοτική Σύμβουλος

Γεωργία Πύθουλα