ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα:  Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε.

     Η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Μαντουδίου Εύβοιας, ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της ότι θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής καταργώντας περίπου 160 θέσεις εργαζομένων που είναι άμεσα ασφαλισμένοι στην εταιρία και απολύοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των εργολαβικών εργαζομένων που είναι περισσότεροι από 100. Η δραστηριότητα της εταιρίας αφορά την παραγωγή και εμπορία προϊόντων λευκολίθου και μαγνησίας. Εκμεταλλεύεται τα παγκοσμίου κλάσης ορυχεία λευκολίθου στη Βόρειο Εύβοια. Το 2019 βραβεύθηκε με δύο Χρυσά Βραβεία Βιομηχανικής Αριστείας, ένα εκ των οποίων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

     Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη εκατοντάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους.  Τα περί “οικειοθελούς αποχώρησης” αποτελούν το προπέτασμα καπνού για να περάσουν οι εκβιασμοί και ο αντεργατικός σχεδιασμός της επιχείρησης που προκαλεί την οργή των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

     Η συγκεκριμένη εταιρία ανήκει στον όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί κατ’ επανάληψη, ενώ το 2019 ανακοίνωσε υπερτριπλασιασμό των κερδών του.

     Η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής ύστερα από σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει με το κράτος.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων;
  • Αν εμπεριέχονται δεσμεύσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει με το κράτος;
  • Τι χρηματοδοτήσεις έχει λάβει ο συγκεκριμένη θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αν προβλέπονταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις;

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Κατσώτης Χρήστος