Ο Γιώργος Μαρίνος στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ στο Μαντούδι: Οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο δουλειά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Γιώργος Μαρίνος στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ στο Μαντούδι: Οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο δουλειά

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας, συμμετείχε στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Μαντούδι, σε πολύ φορτισμένο κλίμα.

Σε αντίθεση με τις προτάσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς και του Δημάρχου του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης -Αγ. Άννας που έθεσαν ως βασική επιλογή την αποδοχή της εκβιαστικής πρότασης της ΤΕΡΝΑ για την “οικειοθελή αποχώρηση”, ο Γιώργος Μαρίνος στην ομιλία του τόνισε ότι οι εργάτες και οι εργάτριες έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και με την οργάνωσή τους, με την στήριξη του λαού της περιοχής μπορούν να συγκρουστούν με τους σχεδιασμούς της εταιρείας που πετάει 280 εργαζόμενους στο δρόμο της ανεργίας, να αντιπαλέψουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά και την ακύρωση των απολύσεων.

Απέναντι στην επιχείρηση εφησυχασμού και της αποδοχής των σχεδιασμών της εργοδοσίας, που σε ένα βράδυ  προχωράει σε μαζικές απολύσεις βαφτίζοντάς τες «οικειοθελής αποχωρήσεις», ο Γιώργος Μαρίνος, σημείωσε ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ έχουν το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά φάνηκε από τις κινήσεις των αρμόδιων υπουργών και τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων.

«Οι εργάτες και οι εργάτριες, η εργατική τάξη και ο λαός της περιοχής μας έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στα χέρια τους. Και αυτήν τη δύναμη πρέπει να την αξιοποιήσουν κοιτάζοντας τον πραγματικό στόχο που είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά και η ακύρωση των απολύσεων. Να χτυπήσουν τον πραγματικό αντίπαλο που είναι οι εκμεταλλευτές , το μεγαθήριο της ΤΕΡΝΑ. αυτός ο μονοπωλιακός όμιλος που για πολλά χρόνια καμαρώνει για μεγάλη κερδοφορία και μόνο το 2019 τριπλασίασε τα κέρδη του. Και τώρα μπροστά στα πρώτα συμπτώματα της καπιταλιστικής κρίσης αποφασίζει να πετάξει τους εργάτες στην ανεργία. Πραγματικός αντίπαλος είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει κυβέρνηση της Ν.Δ., που ήταν ενήμερη και είχε συζητήσει με την ΤΕΡΝΑ και το επιτελείο της. Πραγματικός αντίπαλος είναι όλες οι κυβερνήσεις που διαμόρφωσαν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει σε αυτά τα μεγαθήρια, τους καπιταλιστές να πετάνε τους εργάτες στο δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος στην τοποθέτηση του.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους εργάτες της ΤΕΡΝΑ να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι «οι προτάσεις που έγιναν στη συγκέντρωση δεν μπορούν να σταθούν. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αποφάσεις είναι προσωρινές, ότι θα ξαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι και θα διατηρούν οι μισθοί και τα δικαιώματα τους».

“Το Μαντούδι μπορεί και πάλι να γράψει ιστορία αξιοποιώντας και την πείρα της περιόδου του Σκαλιστήρι, μιας οικογένειας καπιταλιστών που πλούτισε με την εκμετάλλευση των εργατών και εργατριών της περιοχής και τους πέταξαν στο δρόμο”.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ΤΕΡΝΑ ενδιαφέρεται για ενεργειακά φιλέτα και ανάπτυξη πρόσθετων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κάλεσε τους εργάτες, το λαό της περιοχής σε μαζικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή των απολύσεων, παίρνοντας ως παράδειγμα τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργατών και του λαού.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 8/5/2020, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Χρ. Κατσώτης, κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή προς τους Υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την οποία οι υπουργοί ερωτώνται:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων;
  • Αν εμπεριέχονται δεσμεύσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει με το κράτος;
  • Τι χρηματοδοτήσεις έχει λάβει ο συγκεκριμένη θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αν προβλέπονταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις;

   “Το έχουμε ξαναζήσει το έργο και πόνεσε πολύ την περιοχή”, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Στάθης Λιαγκάκης, δημοτικός σύμβουλος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας παράλληλα προς τους εργαζόμενους πως όταν υπογράψετε την απόλυσή κλείνετε τους λογαριασμούς με την εταιρεία και θα βρεθείτε στο δρόμο.

   “Πάει πολύ η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. , οι βουλευτές του στην Εύβοια, η δημοτική και περιφερειακή αρχή, να εμφανίζονται ως συμπαραστάτες των εργαζομένων που απολύονται αυτή τη στιγμή”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «παίζουν το δικό τους ρόλο στις μεθοδεύσεις των “οικειοθελών αποχωρήσεων” για να περάσουν οι εκβιασμοί και ο αντεργατικός σχεδιασμός της επιχείρησης». Σημειώνει επίσης ότι το μέγεθος του εμπαιγμού φανερώθηκε από το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας γνώριζε τον σχεδιασμό της επιχείρησης να προχωρήσει σε απολύσεις, και ότι οι επικλήσεις της κυβέρνησης και των προκατόχων της στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι κενό γράμμα καθώς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει χτιστεί ένα ολόκληρο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας. Στηλιτεύει την παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη των Υπουργών αλλά και του πρώην βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ότι δε μπορούμε να αναγκάσουμε μια ιδιωτική επιχείρηση και η προσμονή στη δήθεν ευαισθησία της, σημειώνοντας ότι είναι αποκαλυπτική και δίνει το «πράσινο φως» στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών, καθώς και της αναμονής και του «να λογαριαστούμε μετά» που αποτελεί προτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει χρόνο στην εργοδοσία και την κυβέρνηση να προχωρήσουν ανενόχλητοι τους σχεδιασμούς τους σε βάρος των εργαζομένων. Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι κανένας εργαζόμενος στην ευρύτερη και πολύπαθη περιοχή του Μαντουδίου δε χρωστάει στην ΤΕΡΝΑ. Αυτοί με την εκμετάλλευση του ιδρώτα των εργατών και του ορυκτού πλούτο της χώρας μας, δημιούργησαν και αυγάτισαν τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι τα μεροκάματά τους τα έβγαλαν με τη δουλειά τους και μάλιστα με το παραπάνω, δεν τους τα χάρισε κανείς!