Συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ

.   13 Μαΐου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ

ΑθήναΑθήνα

Με συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα και στη Λάρυμνα οι εργαζόμενοι απαντούν δυναμικά στη νέα αντεργατική μεθόδευση κυβέρνησης – ειδικού εκκαθαριστή για τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Αθήνα

Στην Αθήνα παραβρέθηκε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές από δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Μεταξύ άλλων, χαιρέτισαν ο Γιάννης Τζαβάρας από το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την τροπολογία, να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ, να παραμείνει στο Δημόσιο και να εκσυγχρονιστεί. Ο Αλέκος Περράκης πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής επεσήμανε ότι στο στόχαστρο δεν είναι μόνο η ΛΑΡΚΟ, αλλά και τα ΕΛΤΑ και η ΔΕΗ και υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης χαιρέτισε ο Χάρης Σμυρνιώτης από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και άλλοι.

Κύμα αλληλεγγύης

Το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, εκφράστηκε και σήμερα με δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους. Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες ΟικοδόμωνΜεταλλωρύχωνΤύπου -ΧάρτουΦαρμάκουΛογιστώνΚλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού -ΔέρματοςΕργαζομένων υπουργείου Γεωργίας(ΠΟΣΕΥΓ), από τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. Μεταξύ αυτών συνδικαλιστές από τα σωματεία: Συνδικάτο Τύπου Χάρτου ΑθήναςΠανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)Συνδικάτο Οικοδόμων ΑθήναςΣΕΤΗΠΟΤΑ ΑττικήςΣυνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Αττικής (ΕΛΕΠΑ)Ιδιωτικής Υγείας ΑθήναςΣύλλογο Εμποροϋπαλλήλων ΑθήναςΣύνδεσμο Εργαζομένων εμπορικών καταστημάτων και ιδιωτικών υπαλλήλων ΠειραιάΣυνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού Δέρματος ΑθήναςΚαθαριστριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείωνΚλαδικό Ενέργειας ΑττικήςΕργαζόμενων στο Θέαμα-ΑκρόαμαΕθνικής Λυρικής ΣκηνήςΠανελλήνιος Μουσικός ΣύλλογοςΣύλλογος Εργαζομένων Ιδιωτικής ΕκπαίδευσηςΕπαγγελματιών ΦορτηγώνΣυνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Εύβοιας, κ.λ.π.

Λάρυμνα

Στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη από την Τρίτη και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας την απόσυρση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση και έχει ήδη οδηγήσει στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούν την άμεση χρηματοδότηση και την επαναφορά της ΛΑΡΚΟ σε πλήρη λειτουργία και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα. (Δείτε εδώ βίντεο από τη Λάρυμνα)

Μετά τις αποφάσεις για το πετσόκομμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο ειδικός εκκαθαριστής ενημέρωσε τη διοίκηση του εργοστασίου ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, προκειμένου να μειωθεί ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος της εταιρείας. Με υπηρεσιακό σημείωμα, ζήτησε από τους τμηματάρχες του εργοστασίου της Λάρυμνας να του προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του εργοστασίου, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, όπου η λειτουργία του εργοστασίου – με ευθύνη των αντεργατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης – δεν ξεπερνά το 20% των δυνατοτήτων του.