ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πτώση ανεμογεννήτριας στη νότια Εύβοια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πτώση ανεμογεννήτριας στη νότια Εύβοια

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: Νέα πτώση ανεμογεννήτριας στη Νότια Εύβοια

      Άλλη μια επικίνδυνη εξέλιξη είχαμε στη Νότια Εύβοια καθώς στη θέση Γκούρι Μάδι, κοντά στο Μαρμάρι, ο ρότορας και τα πτερύγια ανεμογεννήτριας κατέρρευσαν υπό συνθήκες άπνοιας, χωρίς ευτυχώς άλλες συνέπειες.

      Ως γνωστόν αυτό δεν ήταν το πρώτο ανάλογο συμβάν. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε ανεμογεννήτριες να σπάνε από τον αέρα αρκετά κοντά στο χωριό Κατσαρώνι.

      Εύλογη είναι η ανησυχία σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας όπου αιολικά πάρκα υπάρχουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως το Μαρμάρι, τα Κόσκινα, αλλά και σε περιοχές που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν νέα.

      Μάλιστα τα δύο αυτά αιολικά πάρκα βρίσκονταν σε λειτουργία, πράγμα που πιθανά θέτει σε κινδύνους και τους εργαζόμενους στη συντήρηση των αιολικών πάρκων.

      Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που ακολουθούν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις και δίνει το «δικαίωμα» στους μονοπωλιακούς ομίλους να ξεσαλώνουν. Η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη χειρότερη με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση. Νόμος που εξελίσσει τους προηγούμενους και μετατρέπει την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων και άλλων έργων σε τυπική διαδικασία, καθώς τα έργα θα ξεκινούν πριν τις άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι ελεγκτές τους θα είναι ιδιώτες.

      Στο Δήμο Καρύστου υπάρχει επίσης αιολικό πάρκο (στο Καστρί) που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια και ρημάζει, ενώ αρκετά στην Κάρυστο και την υπόλοιπη Νότια Εύβοια προσεγγίζουν την «ημερομηνία λήξης» τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

  1. Για να μην υπάρξουν άλλα τέτοια επικίνδυνα περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή;
  2. Για να τιμωρηθούν οι εν λόγω εταιρίες για την συμπεριφορά τους;
  3. Για να υποχρεώσει τις εταιρίες που λειτουργούν ήδη αιολικά πάρκα να τα αποσύρουν και να αποκαταστήσουν τον περιβάλλοντα χώρο μόλις συμπληρώσουν το χρόνο ζωής τους;
  4. Για να υιοθετηθεί το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας της Καρύστου για κανένα νέο αιολικό πάρκο στα όρια του Δήμου;
  5. Για να μην αναπτυχθούν αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες ως τώρα περιοχές, όπως τα Κοτίλαια Όρη και η Δίρφυς;
  6. Για την αποφασιστική μείωση της τιμής του ρεύματος και την κατάργηση του λεγόμενου «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ) από τους λογαριασμούς ρεύματος;

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω