ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Για το ΚΚΕ κριτήριο είναι η προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, όχι των μεγάλων τουριστικών ομίλων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Για το ΚΚΕ κριτήριο είναι η προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, όχι των μεγάλων τουριστικών ομίλων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», το πρωί της Πέμπτης 21 Μάη.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τόνισε πως η κατεύθυνσή τους είναι «δώσ’ τα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο». Ειδικά για τον Τουρισμό, σημείωσε πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αφορούν τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους. Αντίθετα, το ΚΚΕ έχει ως κριτήριό του την προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

– Καλημέρα κ. Γενικέ, τι κάνετε;

– Καλά, το παλεύουμε, πάντως σιωπηλοί δεν μένουμε, όπως δεν μείναμε όλη την περίοδο της καραντίνας, έτσι και τώρα.

– Πώς τα είδατε τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν χτες, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από την εξειδίκευσή τους από τους υπουργούς;

– Όταν μιλάμε για τουρισμό, αυτή την «ατμομηχανή», όπως τη λένε, της οικονομίας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι μιλάμε για κάποιους μεγάλους ξενοδοχειακούς, τουριστικούς ομίλους, διεθνείς και εγχώριους και αλληλοδιαπλεκόμενους, μιλάμε για κάποιες επιχειρήσεις που τελοσπάντων βρίσκονται κάπου στο μέσο όρο. Και μιλάμε για εργαζόμενους στον τουρισμό, αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που βγάζουν όλη τη λάντζα, όλη τη δουλειά, από το πρωί μέχρι το βράδυ και μιλάμε για αυτοαπασχολούμενους, οικογενειακές, μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Άρα δεν μπαίνει σε ένα καζάνι όλος ο τουρισμός, για να μιλήσουμε για το «τουριστικό θαύμα» ή για μια επάνοδο στην κανονικότητα, όπως είπε χτες ο κ. πρωθυπουργός. Γιατί, εδώ που τα λέμε, το «τουριστικό θαύμα» στηρίχτηκε σε δεκαέξι μορφές ελαστικών σχέσεων απασχόλησης των εργαζομένων, σε ευέλικτες μορφές εργασίας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολύ χαμηλούς μισθούς, σε ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων ή στην καλύτερη περίπτωση σε συμβάσεις που κάλυπταν μόνο το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό…

Άρα, λοιπόν, κριτήριο για εμάς, για να εκτιμήσουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. πρωθυπουργός και που συνεχίζουν οι υπουργοί να τα εξειδικεύουν, είναι αν προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με όλα τους τα μισθολογικά, εργασιακά κ.ά δικαιώματα. Και βεβαίως εάν προστατεύουν τις μικρομεσαίες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο, που είναι πάρα πολλές, πολυπληθείς στην πατρίδα μας.

– Κ. Γενικέ, κανένας δεν θα διαφωνήσει μαζί σας ότι αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ καλό. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε περικοπή μισθών των εργαζομένων, να μη θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα; Μπορεί να γίνει όμως όταν έχουμε κρίση;

– Κατ’ αρχάς δεν είναι θέμα καλού ή κακού. Το θέμα είναι από ποια σκοπιά τοποθετείται ο καθένας μας. Από τη σκοπιά κυρίως της πλειοψηφίας των εργαζομένων, γιατί μιλάμε για δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας ή από τη σκοπιά κάποιων ομίλων, που άντε να είναι μερικές εκατοντάδες στη χώρα μας; Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το καλό ή το κακό και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να πούμε ότι δεν μπορεί να την πληρώνουν συνέχεια τα μόνιμα υποζύγια. Περάσαμε δέκα χρόνια οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, πάλι την πλήρωσε ο λαός. Περάσαμε τα δυο τελευταία χρόνια κάποιας ασταθούς, μικρής, πάντως καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης, πάλι ο λαός την πλήρωσε. Κανένα μέτρο από τα προηγούμενα, τα μνημονιακά δεν πάρθηκε πίσω. Αντίθετα προστέθηκαν ακόμα πάρα πολλά σε βάρος των εργαζομένων.

Ερχόμαστε τώρα στην πανδημία, η οποία δεν δημιούργησε την κρίση. Θυμόσαστε πάρα πολύ καλά -από τη δική σας εκπομπή- εμείς προειδοποιούσαμε πριν καν να έχουμε υπόνοια ότι μπορεί να ξεσπάσει μια τέτοια υγειονομική κρίση πανδημίας κορονοϊού, πολύ καιρό πριν δηλαδή, τον προηγούμενο Δεκέμβριο και λέγαμε ότι «η κρίση είναι μπροστά μας», «να κρατάτε μικρό καλάθι» για την ανάπτυξη, την οποία ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, διότι μελετούσαμε τα στοιχεία που έρχονταν τόσο από την Ευρωζώνη, γενικότερα από την ΕΕ και ισχυρές οικονομίες, όσο και από τις ΗΠΑ και άλλες οικονομίες. Δηλαδή, διεθνώς υπήρχε επιβράδυνση, κάποιες οικονομίες έμπαιναν σε ύφεση και δεν ήταν δυνατόν σε τέτοιες συνθήκες να μην πληγεί η ελληνική οικονομία η οποία είναι «εξωστρεφής» και την οποία την έφτιαξαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δηλαδή Τουρισμός, Μεταφορές, ιδίως Ναυτιλία, και να μην είναι βαθιά ξανά η κρίση. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να την πληρώνει ο λαός.

– Τι προτείνετε;…

– Κοιτάξτε να δείτε, όταν φοροαπαλλάσσονται μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, εδώ μιλάμε ουσιαστικά «δώσ’ τα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο», αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης, της χτεσινής διακήρυξης, του διαγγέλματος του κ. πρωθυπουργού, αυτή είναι και η κατεύθυνση της Κομισιόν, ευρύτερα της ΕΕ, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες. Τελείωσαν τα υγειονομικά μέτρα, εδώ δεν υπάρχει τώρα ούτε κορονοϊός, δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, αρχίζουν και λέγονται απίθανα πράγματα, ότι δίπλα – δίπλα στα αεροπλάνα αν συνωστίζονται δεν είναι συνωστισμός και δεν κολλάει μες στο αεροπλάνο, δεν κολλάει όταν κατεβαίνει…, δεν κολλάει στα ξενοδοχεία, γιατί είναι καθαρά τα σεντόνια και θα έχουν αρκετές καθαρίστριες και πάει λέγοντας.. Ακούγονται διάφορα ευτράπελα. Την ίδια στιγμή που καταγγέλλεται η ατομική ευθύνη και όλα ανάγονται στην ατομική ευθύνη του κάθε εργάτη, εργαζόμενου, υπάλληλου, μικρονοικοκυραίου, αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία για να μπορέσει να πάρει τα μέτρα για να μην πληγεί από τον κορονοϊό και να μην κινδυνέψει η υγεία του, γιατί δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές, δεν υπάρχει επάρκεια σε γιατρούς, υγειονομικούς, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα γι’ αυτό φοβόντουσαν ότι θα καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Άρα, λοιπόν, όλα αυτά, τα οποία το ένα διαδέχεται το άλλο στο μυαλό μας, θα πρέπει όλοι να τα σκεφτόμαστε και να τα κρίνουμε.

Εμείς λέμε να σταματήσουν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αυτούς του ομίλους, να τους βάλουν να πληρώσουν, διότι μιλάμε για ένα τουριστικό θαύμα, μιλάμε για την πλειοψηφία αυτών των μεγάλων επιχειρήσεων που είχε κερδοφορία, όχι τον περσινό χρόνο, αλλά όλη την προηγούμενη δεκαετία και συνεχίζει να έχει κερδοφορία. Υπήρχε μία κάμψη τώρα λόγω των 2-3 μηνών, λόγω της πανδημίας που σταμάτησε ο τουρισμός, οι ανταλλαγές, οι μεταφορές. Άρα ξαναπροσπαθούν να τον κάνουν να ανακάμψει και να επανεκκινήσει. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα γιατί το βασικό κριτήριο που πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός είναι τι τραβάνε οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο. Αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που την πληρώνουν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί πώς θα κάνει ο ίδιος τις διακοπές του το καλοκαίρι, αν θα κάνει, πού θα πάει την οικογένειά του κι αν θα είναι φθηνές και επαρκείς.

– Κύριε Γενικέ, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι εσείς μιλάτε για μία διαφορετική κοσμοθεωρία, ένα άλλο σύστημα. Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε όμως…

– Αυτό δεν είναι καινούργιο.

– Ναι, βεβαίως. Και κανένας δεν σας κατηγορεί και μάλιστα με συνέπεια.

– Αυτό έλειπε να μας κατηγορήσει επειδή έχουμε μία κοσμοθεωρία η οποία είναι η πιο ανθρώπινη.

– Μακριά από μένα αυτή η λογική. Και με συνέπεια μάλιστα, με ιδιαίτερη συνέπεια. Είσαστε από τα πιο σταθερά κόμματα. Άλλα κόμματα δεν έχουν δείξει συνέπεια. Αλλού θέλω να καταλήξω, ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία συνολική κριτική απέναντι στο σύστημα, αλλά και με προτάσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι. Υπάρχουν και οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, τις ξέρετε από διάφορες περιοχές της χώρας, τα νησάκια μας, όπου δεινοπαθούν. Αυτοί δεν έχουν τα τεράστια κέρδη, δεν είναι πολυεθνικές. Οι αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί που ασχολούνται με τον Τουρισμό, που έχουν 2-3 δωματιάκια και βγάζουν το μεροκάματο. Αυτοί θα μείνουν χωρίς ψωμί, θα μείνουν χωρίς φαΐ. Εδώ είναι πώς μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε.

– Ακριβώς εδώ τόνισα και εγώ το ζήτημα. Δεν προσέξατε πριν που είπα, η προστασία των αυτοαπασχολουμένων, των οικογενειακών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο είναι βασικό ζήτημα. Και προστασία σημαίνει και φοροαπαλλαγές και απαλλαγή από χρέη και μία σειρά ζητήματα για να μην πληρώνουν όλα αυτά που συσσωρεύονται όπως είναι οι λογαριασμοί από το ρεύμα, να διατηρήσουν αυτά τα καταλύματα που είχαν, την εστίαση. Ένα ζήτημα είναι αυτό και ταυτόχρονα να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι τουριστικοί υπάλληλοι, όλοι αυτοί που δουλεύουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτά είναι τα κύρια ζητήματα, αυτό είναι το κριτήριο για εμάς. Αν αυτά τα δυο, δηλαδή αυτοαπασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι ξαναλέω πολυπληθείς στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι του κλάδου που είναι εκατοντάδες χιλιάδες δεν μπουν κύρια ως κριτήριο στα μέτρα που παίρνονται και είναι πολλά τα μέτρα και φοροαπαλλαγές και μια σειρά μειώσεις. Τα έχουμε καταθέσει και στη Βουλή αναλυτικά. Αν ανοίξουμε σήμερα τον «Ριζοσπάστη» και δούμε το πρώτο του θέμα, μέσα θα δούμε πάρα πολλές προτάσεις. Άρα λοιπόν εδώ είναι το κύριο ζήτημα. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με κάποιους δεκάδες, εκατοντάδες μεγάλους επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο, οι οποίοι διαπλέκονται βέβαια και με διεθνικά μονοπώλια. Λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να λέμε τα πράγματα έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα. Αυτά είναι που μας ανησυχούν εμάς. Εκεί εναποθέτουμε τις προτάσεις μας. Και αυτές οι προτάσεις μας είναι και για το σήμερα. Άλλο ότι στο μυαλό όλων μας πρέπει να έχουμε και το αύριο. Διότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν μπορεί συνεχώς να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Δεν μπορεί τα ίδια αδιέξοδα να αναπαράγονται και συνεχώς να λέμε «τι να κάνουμε; Αυτή είναι η κατάσταση τώρα έχουμε κρίση», «τι να κάνουμε τώρα μόλις βγήκαμε από την κρίση και έχουμε μια μικρή ανάκαμψη, να τη σταθεροποιήσουμε και μετά θα δούμε να δώσουμε στους πολλούς». Μετά να λέμε «έχουμε πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, έχουμε πρόβλημα» και πάει λέγοντας. Συνέχεια να βρίσκεται ως μόνιμο υποζύγιο ο λαός, ο εργαζόμενος να πληρώνει αδρά για τα κέρδη των λίγων, των μεγάλων. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο κοσμοθεωρητική τοποθέτηση, είναι και εντελώς πρακτική τοποθέτηση γιατί μέτρα πρέπει να πάρεις και σήμερα.

– Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής, ότι πριν που αναγγείλαμε ότι θα σας έχουμε σήμερα εδώ ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον κόσμου και θα σας πω κάτι για να χαμογελάσετε κιόλας, να σας ικανοποιήσει. Λέει «δεν ψηφίζω ΚΚΕ, αλλά θέλω να ακούσω τις απόψεις του Κουτσούμπα». Καλό είναι κι αυτό.

– Καλό είναι βεβαίως, αλλά να ψηφίσει και το ΚΚΕ.