Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Στον διάλογο λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Κυρία Πρόεδρε, όπως σας είχα υποσχεθεί μετά την εκλογή σας, βρίσκομαι εδώ γι’ αυτήν την  συνάντηση, δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαμε με την πανδημία. Σήμερα οι εξελίξεις τρέχουν. Κατά την άποψή μας είναι επικίνδυνες, σύνθετες, δύσκολες με τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Φυσικά, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και διεθνώς και στην Ευρώπη και στην πατρίδα μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Μια νέα πλέον οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και δυστυχώς τα μόνιμα υποζύγια είναι πάλι  οι εργαζόμενοι, ο λαός της  χώρας μας, οι άλλοι λαοί. Και από αυτήν την άποψη θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις θέσεις και τις προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Πράγματι, κύριε Γενικέ Γραμματέα, η πανδημία που έπληξε όλο τον κόσμο και την πατρίδα μας δεν επέτρεψε να συναντηθούμε νωρίτερα. Έστω όμως και με καθυστέρηση θα έχω την ευκαιρία να ακούσω  τις απόψεις σας για τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας. Ευτυχώς ξεπεράσαμε αυτήν την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες χάρη στη συμβολή όλων. Όπως είδα και εσείς προσπαθήσατε να ανταποκριθείτε όπως όλοι στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε και μάλιστα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήσατε τηρήσατε αυστηρά τους περιορισμούς που έθεσαν οι ειδικοί επιστήμονες.

Τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα περίοδο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για τους εργαζόμενους και τους νέους που έχουν πληγεί. Είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη θέση, καθώς κάποιοι ενδεχομένως θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Βρέθηκα αυτές τις μέρες στην Θράκη, όπου είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τα προβλήματα και τις δυσκολίες μιας ακριτικής περιοχής όπου συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας. Την ώρα που εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε όρους ισονομίας, ισοπολιτείας και ειρηνικής συνύπαρξης, δυστυχώς οι γείτονές μας δημιουργούν συνεχώς εντάσεις και προβλήματα. Σχεδόν καθημερινά η τουρκική ηγεσία, αντί να αναζητά γέφυρες συνεννόησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένη και αυτονόητη η βούληση όλων μας να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής».

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράσαμε την ανησυχία μας και τους προβληματισμούς μας, αλλά και τις θέσεις του ΚΚΕ, γύρω από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την ένταση των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων και την κλιμάκωσή τους, ιδιαίτερα με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, του λαού μας και κυρίως με τα τελευταία γεγονότα, που είτε στον Έβρο θέτουν σε αμφισβήτηση το Πρωτόκολλο του 1926 και τη συνθήκη τη Λοζάνης είτε τώρα με τις νέες δηλώσεις, με την ενεργοποίηση του απαράδεκτου και ανυπόστατου τουρκο-λυβικού συμφώνου, μνημονίου, για τον καθορισμό των ΑΟΖ, μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες -όπως όλοι ξέρουμε- στη νότια Κρήτη, καταρχήν, και βεβαίως στη συνέχεια, με το γεωτρύπανο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Πράγμα που είναι απαράδεκτο, επικίνδυνο για τις εξελίξεις στην περιοχή. Και βεβαίως όλα αυτά γίνονται στο φόντο των θέσεων και των ΗΠΑ και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ουσία, που οδηγούν σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Από αυτήν τη σκοπιά, καλούμε τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση, σε σωστή ενημέρωση από την κυβέρνηση και από όλα τα πολιτικά κόμματα, σε ενεργοποίηση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα γύρω από αυτές τις εξελίξεις, να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, γιατί δεν αποκλείουμε ούτε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην ευρύτερη περιοχή, στα ελληνικά σύνορα, γεγονός που θα αποτελέσει την αφορμή για τη διαπραγμάτευση, για τη συνδιαχείριση, μέχρι και την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Από αυτήν τη σκοπιά ανησυχούμε.

Φυσικά, η λύση δεν είναι η πολεμική εμπλοκή. Η λύση βρίσκεται στην ειρήνη, στη φιλία ανάμεσα στους λαούς, η λύση βρίσκεται βεβαίως σε διαπραγματεύσεις, η λύση βρίσκεται στο να φύγουμε από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να πάψουν να λειτουργούν οι επικίνδυνες αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις του θανάτου στην πατρίδα μας και να γίνεται η Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο βάσεων, να σταματήσει η συμμετοχή και η εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις με αποστολές στρατιωτών και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός της χώρας.

Όλο αυτό το συνολικό πακέτο θέσεων συζητήσαμε, ενώ ταυτόχρονα με αφορμή τη μεγάλη οικονομική κρίση, που βρίσκεται μπροστά μας -όχι εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά επειδή η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης αυτών των εξελίξεων στην οικονομία μετά από αυτή τη μικρή την ασταθή ανάκαμψη που είχαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια- και πλήττονται λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, λαϊκές οικογένειες.

Θέσαμε, λοιπόν, τα ζητήματα των απαράδεκτων μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και που παίρνει με fast track διαδικασίες, με τις συνεχείς ΠΝΠ και άλλα νομοσχέδια που φέρνει στην ελληνική Βουλή χωρίς καν να υπάρχει ο χρόνος διαβούλευσης, συζήτησης γύρω από αυτά τα ζητήματα και κινητοποίησης του λαού. Από αυτήν τη σκοπιά επισημάναμε ότι δεν πρέπει οποιαδήποτε στιγμή να περιορίζονται οι αστικές ελευθερίες στη χώρα μας, δεν πρέπει να ακολουθούμε παραδείγματα όπως γίνεται αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ, με την απαράδεκτη κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και με όλο αυτό το σύστημα της σαπίλας και της διαφθοράς που καλλιεργεί το ρατσισμό, την καταστολή, τη βία ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των λαών.

Ο ελληνικός λαός θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, το ΚΚΕ θα είναι εδώ με τις προτάσεις του, με την ενημέρωση του ελληνικού λαού, με την ενημέρωση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή και κυρίως με την κινητοποίησή μας».