13 Ιουνίου 2020
Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 11/6/2020 με κεντρικό θέμα την «Συζήτηση σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου» οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς, ζήτησαν να σταματήσει η εγκατάσταση νέων Αιολικών Πάρκων τόσο στα Κοτύλαια, στην Οκτωνιά και στον κόλπο της Κύμης, όσο και στο σύνολο του Δήμου εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους. Με δεδομένο ότι η ειδικά η Νότια Εύβοια έχει «υπερφορτωθεί» με αιολικά πάρκα, κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που μοναδικό στόχο τους έχουν την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες για φθηνό ρεύμα.
Παράλληλα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης ζήτησε από το προεδρείο να συμπεριληφθούν οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ψήφισμα διαμαρτυρίας και στη συνέχεια να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας, τη ΡΑΕ και την Περιφέρεια Στερεάς.
Κατήγγειλε την υποκριτική στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηγιαννάκη Μίλτου που παραβρέθηκε στο ΔΣ, λέγοντας ότι «τώρα που είστε στην αντιπολίτευση φοράτε το μπερέ της αντίστασης και διαμαρτύρεστε ενώ όταν ήσασταν στην κυβέρνηση φορούσατε φράκο και υπογράφατε όλα τα αντιλαϊκά μετρά. Έχετε και εσείς εφαρμόσει την ίδια πολιτική που αφορά την απελευθέρωση τις ηλεκτρικής ενέργειας». Σχολίασε επικριτικά την άποψη του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έμμεσα συμφώνησε να μπουν οι ανεμογεννήτριες στα παραπάνω μέρη αρκεί να διεκδικηθούν από τις εταιρίες περισσότερα αντισταθμιστικά ώστε να φτιαχτεί ο οδικός άξονας Κύμης Χαλκίδας. Σημείωσε επίσης ότι «όσοι αναζητούν φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος ή έχουν αυταπάτες οι ίδιοι ή εξαπατούν συνειδητά το λαό».
Το συμβούλιο διήρκησε πολλές ώρες και τελικά «επιβλήθηκε» το ψήφισμα από το προεδρείο, στην ουσία από τον Δήμαρχο, που όταν τοποθετήθηκε ξεκίνησε να το διαβάζει χωρίς να περιμένει να ακούσει και τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ένα ψήφισμα που δεν είχε κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω στους επικεφαλής των παρατάξεων, σαν τον «χρησμό της πυθίας», από την μια είχε τον βαρύγδουπο τίτλο «Όχι άλλες ανεμογεννήτριες στην νότια Εύβοια» και από την άλλη δεν μπορούσε να κρύψει την σύμπλευση με την Κυβερνητική πολιτική και την ανυπομονησία της Δημοτικής Αρχής για τα «ανταποδοτικά οφέλη». Η ανυπομονησία της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται και από το ότι οι αντιδήμαρχοι των Δημοτικών Ενοτήτων που τους αφορά η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν τοποθετήθηκαν, δεν έκαναν καμία παρέμβαση. Ένας μόνο από τους Αντιδημάρχους ζήτησε να συζητηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη σε άλλο συμβούλιο.
Το ψήφισμα πέρασε δια της πλειοψηφίας προκαλώντας την αντίδραση τις Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που το καταψήφισαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιδράσεις υπήρξαν και από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, με έναν από αυτούς να καταθέτει εκ νέου δικό του ψήφισμα το οποίο δεν είχαν λάβει υπόψη τους. Τόση ήταν η πρεμούρα του κ. Δημάρχου να μην περάσει κάτι διαφορετικό!
Ο Κ. Κέκης κάλεσε όλους τους Δημότες «να εκτιμήσουν την ολοκάθαρη διαφορά μεταξύ των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης και των υπόλοιπων παρατάξεων. Ποιοι μιλάνε με αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα και επιβεβαιώνονται πλήρως από τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ποιοι καθησυχάζουν τους δημότες, με ψεύτικες υποσχέσεις για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος και αντισταθμιστικά οφέλη.
Να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους, την δική τους απάντηση, στους αγώνες που θα αναπτυχθούν για την υπεράσπιση του Περιβάλλοντος και της Υγείας μας, για το δικαίωμα σε φθηνό ρεύμα για τις λαϊκές οικογένειες. Να βάλουν στο περιθώριο όλους αυτούς που με τη στάση και τις πρακτικές τους, βοηθούν τις κυβερνήσεις να μας καταστρέφουν τη ζωή και να υποβαθμίζουν συνεχώς την ζωή μας».
Στην δευτερολογία του ο Κώστας Κέκης πρόσθεσε πως «οι εργασιακές θέσεις θα είναι ελάχιστες μετά το πέρας τις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών», ενώ «τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη στην ουσία είναι κοροϊδία, πραγματικά ψίχουλα μπροστά στα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:
« Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο Δήμο μας δεν είναι καινούριο ζήτημα. Είναι συνέπεια μιας μακρόχρονης πολιτικής που εφαρμόζεται σ’ όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 για την προώθηση της «απελευθέρωσης» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις 18 Νοεμβρίου 2019 είχαμε παρέμβει στο Δ.Σ. μετά από την έντονη ανησυχία των κατοίκων στην Πετριά, με Θέμα στην προ Ημερήσιας Διάταξη: «Τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην παραλία Λιανή άμμο στην Πετριά», καθώς και στις 5 Απριλίου 2020 με κοινή Δήλωση των Δημοτικών Συμβούλων Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου πριν την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου με θέμα «Να αποσυρθεί τώρα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο». Εμείς αλλά και οι προηγούμενοι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο δήμο αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, απ’ την πρώτη στιγμή σας είχε προειδοποιήσει απαιτώντας λύσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής για το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των αιολικών στη Εύβοια και πως ο στόχος της «απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας» δεν ήταν η λαϊκή ευημερία, αλλά το να βρεθεί μια διέξοδος σε κεφάλαια που δε βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο, αυτό γίνεται και τώρα.
Κάνοντας μια αναδρομή διαπιστώνουμε ότι η λαϊκή οικογένεια βίωσε απανωτές αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία 15ετία. Τα πράσινα τέλη εκτινάχτηκαν μετά το 2010. Από το 2009 έως σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τους φόρους και τα τέλη (όχι μόνο η τιμή της κιλοβατώρας) σχεδόν διπλασιάστηκαν στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή καταδικάζει σε ενεργειακή φτώχια τα λαϊκά νοικοκυριά.
Η προώθηση της «απελευθέρωσης» του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας συνοδεύτηκε απ’ την εγκληματική μείωση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής και την αύξηση της ανεργίας σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία. Έτσι, φτάσαμε να χρησιμοποιείται ως στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή το ακριβό, εισαγόμενο φυσικό αέριο που αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Καύση που συνιστά σπατάλη ενέργειας όταν γίνεται για ηλεκτροπαραγωγή. Το φυσικό αέριο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για απευθείας καύση για οικιακή χρήση με προφανή οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση της επιβάρυνσης της λαϊκής κατανάλωσης.
Γενικότερα, το παράδειγμα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, στα αιολικά πάρκα, είναι διδακτικό. Το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» όπου θα ωφελούνται τάχα και οι θύτες και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, το πουλά και η σημερινή κυβέρνηση η ΝΔ αλλά το πουλούσε και η προηγουμένη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στήριξαν με πολλούς τρόπους την αύξηση των κερδών των ομίλων της πράσινης ενέργειας.
Όσοι αναζητούν φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος ή έχουν αυταπάτες ή εξαπατούν συνειδητά το λαό.
Η κήρυξη δασικών περιοχών και ορεινών όγκων με υψηλό αιολικό δυναμικό ως περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας, προωθείται ουσιαστικά απ’ την ίδια την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, ήδη απ’ το 2008, με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Ο νέος Περιβαλλοντικός νόμος της ΝΔ έρχεται να κάνει ακόμη πιο εύκολες τις επενδύσεις μονοπωλιακών ομιλών σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές, δίνοντας και οι δύο το πράσινο φως για επενδύσεις στις περιοχές NATURA καθώς τις καρατομεί σε ζώνες και στους Εθνικούς Δρυμούς καθώς τους αποχαρακτηρίζει. Μάλιστα, ακόμη και την τήρηση των όποιων περιβαλλοντικών κριτηρίων την παραχωρεί σε ιδιώτες. Είναι ένα βήμα παραπάνω στην πλήρη ελευθερία των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.
Ελευθερία που είχε παραχωρήσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις δεκάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων στην Εύβοια και αλλού, με τα δεκάδες έργα εγκατάστασης σε βουνοκορφές και προστατευόμενες περιοχές. Δεν έχει περάσει άλλωστε ούτε χρόνος από τότε που ο κ. Φλαμπουράρης παραπονούνταν πως δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα εγκαίνια του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας, λίγο νοτιότερα από εδώ, στον Καβοντόρο.
Είναι εύλογα τα ερωτήματα, πώς διασφαλίζονται τα κέρδη αυτών των επενδύσεων; Ποιος τα διασφαλίζει, ποιος πληρώνει σε τελευταία ανάλυση;
Ο κορεσμός στη Νότια Εύβοια ξεπερνάει κάθε όριο αφού ήδη στους Δήμους Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου παράγεται περίπου το 15% της αιολικής ενέργειας της χώρας, ενώ τώρα σχεδιάζονται πάνω από 20 νέα αιολικά πάρκα, για να δεχτούν πάνω από 200 νέες ανεμογεννήτριες. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Οκτωνιά, όπου ήδη εγκαθίσταται το πρώτο αιολικό, τα Κοτύλαια και ο κόλπος της Κύμης για θαλάσσια αιολικά. Δηλαδή, σε περιοχές φυσικού κάλους και προστατευόμενες.
Όσοι εξακολουθούν να επικαλούνται και να προβάλλουν ως επιχείρημα την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να μας απαντήσουν:
- Βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής η νέα κατάληψη δασικής γης που ξεπερνά τα 7.500 στρέμματα, με εσωτερική οδοποιία που ξεπερνά τα 130 χλμ.;
- Αγνοούν τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που επισημαίνουν κινδύνους κατολισθήσεων απ’ την υπερβολική διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους και σε απόκρημνες πλαγιές;
- Βοηθά την προστασία του περιβάλλοντος η δυνατότητα κάθε ομίλου να διαμορφώνει τους δικούς του διαφορετικούς ανταγωνιστικούς δρόμους μέσα στις δασικές εκτάσεις και την ίδια στιγμή να επιδοτούνται απ’ το κράτος όλα αυτά τα περιττά έργα;
- Αγνοούν επίσης τις πυρκαγιές που ξεσπούν το καλοκαίρι απ’ τον ελλιπή καθαρισμό των πυλώνων μέσα στο καλοκαίρι;
- Δεν έχουν ακούσει για εμπρησμούς που άνοιξαν και ανοίγουν στην πράξη το δρόμο για την αλλαγή χρήσης γης και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων;
- Προσπερνούν χωρίς συζήτηση τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία απ’ τη μεγάλη αύξηση των υποδομών εναέριας μεταφοράς ρεύματος στην περιοχή;
- Δε γνωρίζουν τίποτα για τα «κουφάρια» των ανεμογεννητριών που τα εγκαταλείπουν οι εταιρείες όταν κρίνουν ασύμφορη την αντικατάστασή τους;
- Μπορούν να μας πουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις των ομίλων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος;
- Θεωρούν απίθανο να διαταραχτεί απ’ τα μπαζώματα και τις εκσκαφές η υδρολογική ισορροπία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της περιοχής;
Δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η σύνταξη υδρογεωλογικών μελετών και δε λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη η επίδραση των επενδύσεων σ’ άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας (όπως στην περίπτωση της Καρύστου η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία).
Η Λαϊκή Συσπείρωση λέει ότι υπάρχει λύση και αναφέρεται σ’ ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, δηλαδή θα υπάρχει ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας.
Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστούν: η προστασία του περιβάλλοντος, στο Δήμο μας, η παροχή φθηνού ρεύματος για το λαό, οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στα έργα εγκατάστασής τους. Τέλος θέλουμε να προσθέσουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στις Α.Π.Ε. αλλά κατά της αξιοποίησής τους με κριτήριο το κέρδος, γιατί αυτό είναι που γεννά όλα τα προβλήματα που αναφέραμε και ζουν καθημερινά οι λαϊκές οικογένειες.
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει ο Δήμος μας να λειτουργήσει σαν ένα γραφείο διανομής του μεγάλου ενεργειακού πλούτου. Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το περιβάλλον, είναι η αξιοποίησή τους, όπως και των υπόλοιπων μορφών ενέργειας, με σκοπό το κέρδος των μονοπωλίων!
Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο:
- Να εκφράσει τη διαφωνία του στην εγκατάσταση νέων Αιολικών Πάρκων στα Κοτύλαια, την Οκτωνιά και στον κόλπο της Κύμης, κοινοποιώντας τη διαφωνία του στο Υπουργείο Ενέργειας, τη ΡΑΕ και την Περιφέρεια Στερεάς.
- Να εκφράσει τη διαφωνία του στο νέο Περιβαλλοντικό νόμο.
- Να διεκδικήσει την υπογειοποίηση της γραμμής μέσης τάσης των παλιών αιολικών στο σύνολο του Δήμου.
- Να διεκδικήσει τη μείωση της τιμής του ρεύματος. Να καταργηθεί το πράσινο τέλος (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ΕΤΜΕΑΡ) από τους λογαριασμούς ρεύματος.
- Να υποχρεωθούν με νόμο οι εταιρίες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και να αποκαταστήσουν το περιβάλλον μόλις ολοκληρώνει ένα αιολικό πάρκο τον κύκλο «ζωής» του».
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι δημοτικοί Σύμβουλοι
Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς