Ζητήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Λαμίας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Θανάσης Παφίλης προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας την υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωσή του για την κάλυψη των αναγκών.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Η λειτουργία του Νοσοκομείου Λαμίας αυτή την περίοδο αποδεικνύει πως, παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες, παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις και τα κενά σε ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, γενικότερα στη στελέχωση του νοσοκομείου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής και οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες.
Στην ουσία το νοσοκομείο διέκοψε και αυτή τη λειψή λειτουργία που είχε πριν την πανδημία, αναμένοντας τυχόν κρούσματα του κορονοϊού. Τα ύποπτα περιστατικά, μέχρι να εξετασθούν, εργαστηριακά, ανακατεύονταν με τα υπόλοιπα περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τελικό αποτέλεσμα τον κίνδυνο μετάδοσής του.
Επιπλέον δεν πραγματοποιήθηκε καμιά πρόσληψη νέων γιατρών. Έγιναν μόνο προσλήψεις 20 νοσηλευτριών και αυτές με σύμβαση ορισμένου χρόνου, όταν οι ανάγκες είναι μόνιμες και πολύ μεγαλύτερες, όπως προκύπτει και από την προκήρυξη θέσεων από 13/2/2020 για ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και συγκεκριμένα: Δύο (2) θέσεις Επιμελητών Β΄ Ακτινολογίας. Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Μαιευτικής – Γυναικολογίας. Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Αναισθησιολογίας. Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Ουρολογίας. Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Αγγειοχειρουργικής. Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ή Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας ή Νεφρολογίας (για τη ΜΕΘ). Μία (1) θέση Επιμελητή Β΄ Καρδιολογίας. Μία (1) θέση Επιμελητή Β’ Χειρουργικής. Μία (1) θέση Επιμελητή Β’ Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Μία (1) θέση Επιμελητή Β’ Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ ή Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση – διοίκηση – συντονισμό του έργου της εφημερίας (για το ΤΕΠ). Μία (1) θέση Επιμελητή Β’ Νευρολογίας. Μία (1) θέση Επιμελητή Β’ Παθολογικής Ανατομικής. Μία (1) θέση Επιμελητή Β’ Καρδιολογίας (Μονάδα Στεφανιαίων Νόσων – Αιμοδυναμικό Εργαστήριο). Ήρθε επίσης και μια μικρή ποσότητα αναλωσίμων υλικών που μοιραζόταν στο προσωπικό με το σταγονόμετρο.
Το σχέδιο οργάνωσης του πρώην Σανατορίου, ως κτίριο νοσηλείας περιστατικών με κορονοϊό, ήταν ανύπαρκτο, χωρίς χωροταξική διευθέτηση και κατάλληλη διαμόρφωση του κτιρίου, χωρίς σχέδιο συγκεκριμένης στελέχωσής του.
Αντί της αναγκαίας σταθερής στελέχωσης με προσωπικό, που θα ενημερώνεται συνεχώς και με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά με μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας και το πρόγραμμα εφημερίας. Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ από 12 έγιναν μόνο 17 για ένα νοσοκομείο αναφοράς που καλύπτει όλη την περιοχή Στερεάς- Εύβοιας με πληθυσμό πάνω από 700.000 κατοίκους.
Η χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε:
• Το Νοσοκομείο Λαμίας να είναι κατάλληλα οργανωμένο για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών και φυσικά ξεχωριστά των κρουσμάτων του κορονοϊού. Πώς θα εξασφαλιστούν χρήματα για ιατρό – τεχνολογικό εξοπλισμό της ΜΕΘ, των ΤΕΠ και της Παθολογικής Κλινικής, για εξοπλισμό στο κτίριο του πρώην Σανατορίου; Την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Μαγνητικού Τομογράφου;
• Να αναπτυχθεί, ειδικά για το κορονοϊό το πρώην “Σανατόριο”. Για να εξοπλιστεί κατάλληλα και να στελεχωθεί με σταθερό προσωπικό, που δεν θα αναμιγνύεται με τους άλλους εργαζόμενους. Για να διαμορφωθεί ο χώρος υποδοχής για τα ύποπτα περιστατικά και να αναπτυχθεί στο ισόγειο του “Σανατορίου”, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ανεξάρτητο και ελεγχόμενο.
• Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα μηχανήματα και τα αντίστοιχα αντιδραστήρια για γρήγορο και ασφαλή μοριακό έλεγχο και έλεγχο αντισωμάτων, ώστε να μη λιμνάζουν τα περιστατικά, μιας και το ΓΝ Λαμίας θεωρείται νοσοκομείο αναφοράς.
• Να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τι θα κάνει για τις 75, πέραν της προκήρυξης, κενές θέσεις του υπόλοιπου νοσηλευτικού προσωπικού;».