ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΚΑΙ ΚΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ : Εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Κορυσχάδες την Κυριακή 28 Ιούνη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΚΑΙ ΚΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ : Εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Κορυσχάδες την Κυριακή 28 Ιούνη

Φωτο αρχείου

Το Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) σε συνεργασία με την ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Κορυσχάδες, την Κυριακή 28 Ιούνη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κορυσχάδων Ευρυτανίας, για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου των αντιπροσώπων του λαού στις 14 – 27 Μάη 1944, υπό την αιγίδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ υπογραμμίζει πως οι Εθνοσύμβουλοι αποτελούσαν ένα σώμα, παρόμοιο με τη Βουλή. Προέκυψαν από εκλέκτορες οι οποίοι είχε εκλεγεί σε ψηφοφορία που έγινε σε όλη την Ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και σε κατεχόμενες περιοχές, στις 23 Απρίλη 1944. Η συμμετοχή ήταν μαζική, παρά την τρομοκρατία των κατακτητών και τη συκοφαντική εκστρατεία που είχε εξαπολύσει η λεγόμενη κυβέρνηση του εξωτερικού από το Κάιρο και το Λονδίνο.

Στις εκλογές αυτές ψήφισαν σχεδόν 1.800.000 ψηφοφόροι, όταν στις βουλευτικές εκλογές του 1936 συμμετείχε ένα εκατομμύριο περίπου. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας είχαν δικαίωμα ψήφου οι νέοι από 18 χρονών και οι γυναίκες. Τότε εκλέχτηκαν και οι πρώτες γυναίκες – βουλευτές.

Το Παράρτημα Λαμίας καλεί τα μέλη του, τους απογόνους των αγωνιστών και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να δώσουν το «παρών» και να τιμήσουν μια σημαντική ιστορική επέτειο από τη νεότερη ελληνική ιστορία.