
Η ανάπτυξη αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο βουνό της Σαράνταινας και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων και των δράσεων το επόμενο διάστημα, ήταν ο σκοπός της συνάντησης κατοίκων της περιοχής που πραγματοποιήθηκε στη Σπερχειάδα της Δυτικής Φθιώτιδας.
Η έγκριση από την ΡΑΕ της εγκατάστασης τριών αιολικών πάρκων και 64 συνολικά ανεμογεννητριών σε μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και με σημαντικές ιστορικές αναφορές, που εκτείνεται στα όρια των Νομών Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και στην οποία βρίσκεται το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει την έντονη αναστάτωση των κατοίκων των χωριών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αποφάσισαν να εναντιωθούν στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και να συντονίσουν τη δράση τους για την αποτροπή τους.
Πεποίθηση μάλιστα των όσων συναντήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιούνη στη Σπερχειάδα ήταν πως η ανάπτυξη των τριών αιολικών πάρκων, διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 2003 και πλέον έχει μπει στην τελική της ευθεία, αποτελεί μονάχα την αρχή για την εγκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στις γύρω βουνοκορφές. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αντίστοιχη δραστηριότητα υπάρχει σε ολόκληρη την ορεινή Ναυπακτία, στα γειτονικά Άγραφα, αλλά και στο βουνό της Οίτης, ενώ όπως ειπώθηκε στη συνάντηση έχουν υποβληθεί αιτήσεις για αδειοδότηση αιολικών πάρκων σε ολόκληρο σχεδόν τον ορεινό όγκο της Δυτικής Φθιώτιδας.
Κάτοικοι και εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής που συμμετείχαν στη συνάντηση, επισήμαναν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην καταστροφή του ορεινού όγκου, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή και τεράστιες επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η ορεινή κτηνοτροφία και μελισσοκομία αλλά και στην ανάπτυξη του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού.
Τόνισαν επίσης ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος εξυπηρετεί μονάχα τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής Ενέργειας και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λογική της δήθεν προστασίας του. Σημείωσαν επίσης ότι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δίνονται δισεκατομμύρια χρηματοδότηση στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ ο λαός αναγκάζεται να πληρώνει όλο και ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια και να οδηγείται σε ενεργειακή φτώχεια.
Στο πλαίσιο της συνάντησης εγκρίθηκε ψήφισμα όπου εκφράζεται η αρνητική θέση απέναντι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Σαράνταινας και στο δάσος της οξιάς καθώς και απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της παραγωγής Ενέργειας και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας.
Επίσης συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να δρομολογήσει τις περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν, την ευαισθητοποίηση του λαού της περιοχής, συλλόγων και φορέων, καθώς και το συντονισμό με αντίστοιχες κινήσεις και Επιτροπές Αγώνα σε γειτονικές περιοχές και στην υπόλοιπη χώρα.

