ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ : Γ. Μαρίνος: Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ : Γ. Μαρίνος: Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιούλη η εκδήλωση με θέμα «Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός. Υγεία δημόσια δωρεάν για όλους! Όχι εμπόρευμα» που διοργάνωσε η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια των παρεμβάσεων του ΚΚΕ και της ΚΟ Εύβοιας για την ανάδειξη των προβλημάτων στις δομές Υγείας της περιοχής, των παρεμβάσεων για την προστασία των εργαζομένων και του λαού, αλλά και ταυτόχρονα να παρουσιάσει τις θέσεις και την πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων η Λένα Γεροπαναγιώτου, γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας.

Κατάπτυστο το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Ο Γιώργος Μαρίνος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι «δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που επιχειρεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα στην εργατική – λαϊκή κινητοποίηση που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και συνεχίζουμε την πάλη μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα γιατί το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Επαγρυπνούμε! Οι επιδιώξεις αυτού του τερατουργήματος είναι πολύ επικίνδυνες, στόχος του είναι κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη, προβλέποντας τη δημιουργία “Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας” στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να χτυπήσει τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου και στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντά του, κατά τα πρότυπα της ΕΕ που έχει επίσημη ιδεολογία και πρακτική τον αντικομμουνισμό, το χτύπημα της ταξικής πάλης για την προστασία του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, κανένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να πιαστεί στον ιστό της παραπλάνησης που υφαίνουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ και τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης ότι με το νομοσχέδιο “μπαίνει τάξη” στην ταλαιπωρία του λαού, εξαιτίας διαδηλώσεων “μικρών και ολιγάριθμων ομάδων”. Αυτοί οι άθλιοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί είναι το “προπέτασμα καπνού”».

Αναφέρθηκε επίσης στην υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για αντιδημοκρατική πρακτική, αλλά έχει κι αυτός μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού ως κυβέρνηση ακολούθησε παρόμοιες πρακτικές. Παραμένει σε ισχύ η άθλια διάταξη για απαγόρευση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως ιδιώνυμο αδίκημα.

Κυρίως, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται γιατί έριξε “νερό στο μύλο” της θεωρίας περί “μειοψηφιών που ταλαιπωρούν”, πάνω στην οποία στήριξε το δικό του νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία που σήμερα αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αρνήθηκε την κατάργηση των τρομονόμων, όπως επανειλημμένως πρότεινε το ΚΚΕ, που αποτελούν τη νομοθετική μήτρα των ρυθμίσεων περί “ριζοσπαστικής” βίας».

Πρόσθεσε επίσης ότι πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να θωρακίσει το μεγάλο κεφάλαιο ενόψει της νέας καπιταλιστικής κρίσης που έρχεται, τονίζοντας: «Το νομοσχέδιο, που κατατίθεται κατ’ απαίτηση του κεφαλαίου, αποτελεί κυβερνητική ομολογία για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και δρα προληπτικά σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη και ανιστόρητη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι αυτό το τερατούργημα θα εφαρμοστεί στη ζωή και θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας.

Ο λαός με την πάλη του θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε με τόσους άλλους παρόμοιους νόμους στο παρελθόν. Είναι ξεκάθαρο. Η αστική τάξη παίρνει τα μέτρα της μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, κλιμακώνει την επίθεση και η κυβέρνηση διαμορφώνει το πλαίσιο έντασης της καταστολής για να εμποδίσει την ανάπτυξη των αγώνων, για να επιβάλει την πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και καταπατά εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, πετάει στα σκουπίδια τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών».

Ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι «τα πακέτα των δισεκατομμυρίων που συζητιούνται στην ΕΕ μέσα από σοβαρές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς συγκεντρώνονται από τη φορολογία και την εκμετάλλευση των λαών και δεν θα πάνε για τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων και τη στήριξη των ανέργων, δεν θα πάνε για τις ανάγκες της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, θα πάνε στις τσέπες των οικονομικών ομίλων για την κερδοφορία τους. Θα πάνε στους μεγαλοξενοδόχους και τους εφοπλιστές, στα μονοπώλια της ψηφιακής τεχνολογίας και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, στους επιχειρηματίες που φυτεύουν ανεμογεννήτριες ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα πάνε στα μεγάλα συμφέροντα.

Όλα για το κεφάλαιο κατά του λαού μας και εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτή είναι η ουσία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ σε ένα περιβάλλον διαφθοράς και σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος, διαπλοκής με τους επιχειρηματίες, που υπηρετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα.

Απαντάμε αποφασιστικά, δυναμώνουμε την πάλη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Η θέση των κομμουνιστών ότι “πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά” είναι αιχμή για την ανάπτυξη της εργατικής – λαϊκής πάλης και αυτό αφορά και τη σημερινή μας εκδήλωση που έχει στο κέντρο του προβληματισμού την υγεία των εργατικών – λαϊκών οικογενειών».

Αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Υγείας ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε: «Το θέμα μας σήμερα δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αφορά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, άνεργο και συνταξιούχο, νέο και νέα, αξιοποιώντας και την οδυνηρή εμπειρία που συγκεντρώνεται και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Η σημερινή συζήτηση μπορεί να δώσει ώθηση στην αναγκαία προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα που θα διεκδικήσει αποφασιστικά αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με υποδομή για την πρόληψη, την κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του νέου Νοσοκομείου της Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Συζητάμε πλατιά, τεκμηριωμένα, με επιμονή και αναδεικνύουμε αυτό που βιώνει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί. Το κοινωνικό – οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία της αστικής τάξης και στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το σύστημα που έχει στο κέντρο του το κέρδος των καπιταλιστών δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.

Η υγεία του λαού σε κάθε καπιταλιστική χώρα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Αυτό βάζει τη σφραγίδα του στην πρόληψη, στην έρευνα για τα εμβόλια και τις θεραπευτικές αγωγές, αυτό εκδηλώνεται στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και στις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό».

Ο Γ. Μαρίνος έκανε αναλυτική αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε από την πανδημία του κορονοϊού στις ισχυρές οικονομικά χώρες, τονίζοντας ότι «οι λαοί μετράνε πάνω από 500.000 νεκρούς από την πανδημία. Τα προβλήματα αυτά δεν εκδηλώθηκαν μόνο στις ΗΠΑ, στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Εκδηλώθηκαν στην Ιταλία με 34 χιλιάδες νεκρούς, στην Ισπανία με 28 χιλιάδες, στη Γαλλία με 29 χιλιάδες, σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

Αποδείχθηκε ότι τα δημόσια συστήματα Υγείας ήταν τα θύματα της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, των δεκάδων περικοπών που επέβαλε η στρατηγική της ΕΕ με τη συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών-μελών που ακολούθησαν το δρόμο του “κόστους οφέλους”, των ιδιωτικών – οικονομικών κριτηρίων ως βάση της λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση των δομών Υγείας στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα συνολικότερα, τονίζοντας: «Κλιμάκια του ΚΚΕ επισκέφτηκαν αυτή την περίοδο νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Στερεάς και της Εύβοιας, συζήτησαν με τους εργαζόμενους, με τα σωματεία και με τις διοικήσεις και το συμπέρασμα είναι συγκλονιστικό. Βάσιμα μπορούμε να πούμε ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας στέκονται στα πόδια τους χάρη στη φιλοτιμία και την υπερπροσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών. Οι συνέπειες των ελλείψεων στους ασθενείς και τις οικογένειές τους είναι βαριές, οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν μαζικά και ο αγώνας να ενταθεί την επόμενη περίοδο.

Στο Νοσοκομείο της Λαμίας δεν πραγματοποιήθηκε καμιά πρόσληψη γιατρών και οι ελλείψεις είναι πολλές, αφορούν όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Προσλήφθηκαν μόνο 20 νοσηλεύτριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Μιλάμε για νοσοκομείο αναφοράς, το μοναδικό που έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Στερεά με ανεπαρκέστατες 17 κλίνες σε περιοχή που καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός πληθυσμού 700 χιλιάδων κατοίκων.

Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς από τις 160 διαθέσιμες κλίνες λειτουργούν οι 139. Υπάρχουν 74 κενές θέσεις νοσηλευτών και 24 κενές θέσεις γιατρών και γίνεται αγώνας δρόμου να καλυφθούν ορισμένα κενά από συμβασιούχους , επικουρικούς.

Στο Νοσοκομείο της Θήβας υπηρετούν αυτή τη στιγμή 4 παθολόγοι (1 με σύμβαση και 2 άνω των 60 ετών), υπάρχουν κενά σε όλες τις ειδικότητες και σε νοσηλευτές και λείπουν πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι. Κι αυτά σε μια περιοχή που έχει μεγάλη βιομηχανική ζώνη, στρατόπεδο, δύο δομές προσφύγων, συνοικισμούς Ρομά και φυλακές, ενώ καλύπτει τροχαία ατυχήματα ενός τμήματος της Εθνικής Οδού.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας τα κενά πριν την πανδημία ανέρχονταν σε 149 νοσηλευτές, 67 γιατρούς και 78 διοικητικό προσωπικό. Το νοσοκομείο αναγκάστηκε πρόσφατα να αναστείλει τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω των κενών σε αναισθησιολόγους, ενώ οι 92 προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Μιλάμε για αθλιότητα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα για να εγκαινιάσει το νέο νοσοκομείο που θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από χρόνια και καλά στελεχωμένο. Η αλήθεια είναι ότι θα “κόψουν κορδέλες” σε ένα νοσοκομείο που θα πάσχει από την πρώτη μέρα από μεγάλα προβλήματα, από υποστελέχωση που οδηγεί στην εντατικοποίηση της δουλειάς των γιατρών και των νοσηλευτών, ενώ κλινικές θα είναι κλειστές όπως η Ψυχιατρική Κλινική που άλλη δεν υπάρχει σε ολόκληρη τη Στερεά. Παρά τις φανφάρες παραμένει το πρόβλημα της στελέχωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί από πολλά χρόνια πριν.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στα Κέντρα Υγείας. Το ΚΥ Ψαχνών που καλύπτει ανάγκες 60.000 κατοίκων σε 3 δήμους, Μεσσαπίων, Χαλκίδας, Ερέτριας, είναι από χρόνια υποστελεχωμένο. Υπηρετούν 4 γενικοί γιατροί, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 9 και στο Περιφερειακό Ιατρείο υπηρετούν 13 από τους 28 γιατρούς που προβλέπει ο οργανισμός.

Σ’ αυτές τις συνθήκες συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της μετακίνησης γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας υλοποιώντας έναν διαλυτικό σχεδιασμό. Παντού, σε όλη την Εύβοια παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα με το ΕΚΑΒ, υπάρχουν ελλείψεις σε ασθενοφόρα και οδηγούς».

Διαχρονικές ευθύνες για την αθλιότητα στην Υγεία 

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση των δομών Υγείας στη χώρα μας, σημειώνοντας: «Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι επί κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκαν χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν 11 νοσοκομεία και εργαστήρια, επικαλούμενοι το “χαμηλό ποσοστό πληρότητας” των νοσοκομειακών κρεβατιών, με επιχειρηματικά κριτήρια όπως κάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι». 

Έφερε μάλιστα σε αντιπαράθεση τις θέσεις και τη στάση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας: «Το ΚΚΕ αντιπάλεψε αυτές τις άθλιες αποφάσεις και τόνισε ότι στο σύστημα Υγείας απαιτείται να “περισσεύουν” υλικά, υποδομές, κρεβάτια ΜΕΘ. Για να υπάρχει εφεδρεία σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι στοιχείο ανάπτυξης με κοινωνικό – λαϊκό προσανατολισμό που σήμερα θεωρείται σπατάλη και αντιπαραγωγικό. Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Πριν λίγες μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε πρόταση νόμου για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια στα Βαρέα, Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα κι αυτή η πρόταση νόμου είναι πρόταση πάλης που επιβάλλεται να στηριχτεί πολύμορφα από τους εργαζόμενους, από το εργατικό – λαϊκό κίνημα της χώρας».

Στάθηκε επίσης στο σάπισμα του καπιταλισμού και την αδυναμία του καλύψει τις ανάγκες του λαού, σε αντίθεση με τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού στο σοσιαλισμό τονίζοντας ότι «ο καπιταλισμός δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να δώσει λύση στο κεντρικό πρόβλημα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, το κριτήριο του κέρδους είναι ασθένεια που δεν γιατρεύεται κι αυτή είναι η βάση που η Υγεία είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οι κατακτήσεις αυτές δεν παραγράφονται από την αντεπανάσταση, τα λάθη και τις παραλείψεις».

Και πρόσθεσε: «Μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση και τον προσανατολισμό της πάλης, να κατανοηθεί πλατιά ότι κάθε υποχώρηση οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης, ότι σήμερα τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ανόδου της απαιτητικότητας και της συντονισμένης δράσης. Ζούμε στον 21ο αιώνα, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για ουσιαστική πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, για δωρεάν φάρμακο σε μια κοινωνία που η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης, στα χέρια των πολλών, που ο πλούτος θα είναι ιδιοκτησία αυτών που τον παράγουν και θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις και την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία προσδιορίζοντας ότι «βασική θέση στην πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Αγωνιζόμαστε για να αναπτυχθεί η ΠΦΥ, σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.

Είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ.

Τα κριτήρια ανάπτυξης της ΠΦΥ πρέπει να είναι:

Η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Οι μονάδες ΠΦΥ διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν. Προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, όπως βρεφικός – παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά, πρόσφυγες – μετανάστες κλπ. Με αυτήν την έννοια ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των ΚΥ και έχει ουσιαστικό και όχι περιορισμένο ρόλο όπως κάνει η κυβέρνηση με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Προτάσσουμε τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης που σημαίνει ότι απευθύνεται πριν απ’ όλα στους υγιείς: Ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Το Κέντρο Υγείας πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα. Το Κέντρο Υγείας έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του για τον βρεφικό και παιδικό πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες και το είδος της πάθησης, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, τους ψυχικά πάσχοντες, τις έγκυες, τις λεχώνες κλπ.

Έχοντας την πλήρη καταγραφή, με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες, όπως η εξασφάλιση πλήρους εμβολιασμού των παιδιών, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις, στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού όπως μοναχικοί ηλικιωμένοι, σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών κλπ. Τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) με βασική προτεραιότητα την πρόληψη, τη φροντίδα για τη διάγνωση, τη θεραπεία, στηρίζει τους πάσχοντες και διασυνδέεται με τους ξενώνες, τα οικοτροφεία που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης του και με δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο. Η συνολική πρόταση του ΚΚΕ συμπυκνώνει τις ανάγκες του λαού μας , είναι ρεαλιστική και αναγκαία και με αυτή μπορούμε να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας, να γίνει κτήμα των εργαζομένων, δύναμη στα χέρια τους».

Παρεμβάσεις υγειονομικών

«Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και θα πρέπει να παρέχεται σε όλους αποκλειστικά δωρεάν μέσα από ένα δίκτυο δημόσιων δομών Υγείας, όπου θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε μεταξύ άλλων η Γρανέτα Τσιβίκα, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας και πρόσθεσε: «Στον καπιταλισμό, όπου οι συνθήκες ζωής και εργασίας ευνοούν την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, η λογική του κόστους – οφέλους και στην προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και να αναγκάζονται να απευθυνθούν προς τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους».

Σημείωσε επίσης ότι την περίοδο της επιδημίας του κορονοϊού τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση στο φόρτο εργασίας των νοσοκομείων και να καλύψουν ανάγκες λαϊκών οικογενειών, όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν, αλλά αντίθετα αποδυναμώθηκαν. Τόνισε επίσης ότι η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γίνεται στοχευμένα και εξυπηρετεί την είσοδο της επιχειρηματικότητας στον τομέα της Υγείας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Σαντορίνης με ΣΔΙΤ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Νοσοκομείου της Κομοτηνής από τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το τι θα συμβεί με το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και σύγχρονος εξοπλισμός για τη στελέχωση και τη βελτίωση των υποδομών του δημόσιου συστήματος Υγείας, τονίζοντας ότι υπάρχει πολυάριθμο και έμπειρο υγειονομικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Κλείνοντας σημείωσε ότι ο λαός θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και όχι εμπόρευμα όπως στον καπιταλισμό και να παλέψει σε αυτή την κατεύθυνση.

Στις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε εξοπλισμό που υπάρχει στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, αλλά και στις υπόλοιπες δομές Υγείας της Εύβοιας στάθηκε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Τζουβάρας, νοσηλευτής και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, τονίζοντας παράλληλα την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, στην αγωνία και το άγχος που επικρατεί εξαιτίας της εντατικοποίησης, των κομμένων ρεπό και αδειών.

Αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου χωρίς την πρόσληψη του προσωπικού που απαιτείται. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν φτάνει να πάμε σε ένα νέο κτίριο, απαιτείται πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και όχι επικουρικών», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι η μη πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες του νέου κτιρίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τελικός στόχος είναι η είσοδος ιδιωτών. Κάλεσε επίσης το λαό της περιοχής να προβληματιστεί για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ταξικές δυνάμεις των υγειονομικών μένουν δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί».

Στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα που χαρακτηρίζουν και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Εύβοια για τους κινδύνους για την υγεία του λαού της περιοχής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και ατυχημάτων, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Κούκουρας, εργαζόμενος ως πλήρωμα ασθενοφόρου, φέρνοντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, που αν και υπηρετεί μια μεγάλη σε έκταση περιοχή και ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων δεν διαθέτει ασθενοφόρο. Σημείωσε επίσης ότι η έλλειψη ασθενοφόρων, που συνεπάγεται σε μεγάλη καθυστέρηση στις μετακινήσεις ασθενών, δημιουργεί το έδαφος για την είσοδο ιδιωτικών ασθενοφόρων και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία και την αδυναμία των εργαζομένων και του λαού να έχουν πρόσβαση στις δομές Υγείας το 2020 ευθύνεται ο ιός του καπιταλισμού».