ΤΕ ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στην ΕΛΒΑΛ: «Γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο στο φόντο των τσακισμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων

.   19 Ιουλίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΕ ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στην ΕΛΒΑΛ: «Γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο στο φόντο των τσακισμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι φιλική προς τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και εχθρική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση του μονοπωλιακού ομίλου της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Θήβας – Οινοφύτων επισημαίνει ότι «Ο Πρωθυπουργός, αφού εξήρε τα οικονομικά, παραγωγικά και τεχνολογικά «επιτεύγματα» και την «εξωστρέφεια» της ΕΛΒΑΛ, την «τόλμη» της να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 150 εκ., εξήγγειλε νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για της βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης (την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα), ενώ διαφήμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του που στόχο έχουν το αυγάτισμα των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων (μείωση φορολογίας κερδών και μερισμάτων, απλούστευση αδειοδότησης, πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους κτλ).

Τι «ξέχασε» να πει ο Κυρ. Μητσοτάκης

– Ότι στο χώρο από τον οποίο μιλούσε αλλά και στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί εργαζόμενοι ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σακατευτεί από τα σχεδόν καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», ως απόρροια της τεράστιας εντατικοποίησης της εργασίας.

– Ότι τα εξαντλητικά δωδεκάωρα που δουλεύουν οι εργαζόμενοι, η καταστρατήγηση των ρεπό και η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

– Ότι οι «εκατοντάδες προσλήψεις» και οι «ποιοτικές θέσεις εργασίας» της τελευταίας δεκαετίας υλοποιούνται μέσω του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου των δεκάδων «εργολαβικών» εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο τον όμιλο.

– Ότι η ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων έχει την τελευταία εικοσαετία τριπλασιασμό των καρκίνων ως αποτέλεσμα της τεράστιας ρύπανσης του περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών.

– Ότι το λεγόμενο «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης» αποτελεί μια ακόμα μπίζνα που αποσκοπεί στην καλύτερη «προσέλκυση επενδύσεων» από τις βιομηχανίες και όχι στη βελτίωση του περιβάλλοντος, αφού τη διαχείρισή του θα την έχουν οι όμιλοι που ευθύνονται για τη ρύπανση ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

– Ότι το Γενικό Νοσοκομείο της Θήβας, το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και τα Ιατρεία των Οινοφύτων έχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, ενώ όλη τη Βιομηχανική Ζώνη των Οινοφύτων και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας εξυπηρετούνται κατά βάση από ένα μόλις ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Από τα παραπάνω γίνεται στον καθένα κατανοητό ότι τα παχιά λόγια περί «Ελλάδας που παράγει, Ελλάδας που εξάγει» υλοποιούνται μέσω του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Έτσι μεταφράζεται η «προτεραιότητα στην αναγέννηση της βιομηχανίας» της κυβέρνησης της ΝΔ. Έτσι χτίζει τα κέρδη της η ΕΛΒΑΛ και η κάθε ΕΛΒΑΛ.

Πραγματικά μιλάμε για δυο διαφορετικούς κόσμους

Από τη μια οι εργαζόμενοι του ομίλου και των άλλων βιομηχανιών της περιοχής που με τον ιδρώτα τους, την υγεία τους, πολλές φορές ακόμα και με το αίμα τους, πληρώνουν για να παραχθεί τεράστιος πλούτος. Από την άλλη μεριά μια χούφτα παράσιτα, οι ιδιοκτήτες των μονοπωλιακών ομίλων, που καρπώνονται όλο αυτόν τον πλούτο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιλέγει συνειδητά να είναι με τους δεύτερους.