Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης, Κατσώτης Χρήστος, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος και Συντυχάκης Μανώλης με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών.
Αναλυτικά αναφέρουν:
«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων να αποτελεί βασική πλευρά για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία.
Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν και να διογκώνονται δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία. Η κυβέρνηση βαφτίζει “νέες προσλήψεις” την εργασία των ίδιων εργαζόμενων που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονταν καθημερινά στα σχολεία. Τα όποια μπαλώματα της κυβέρνησης και των δήμων που γίνονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δε δίνουν λύσεις στα εκτεταμένα προβλήματα της σχολικής καθαριότητας στη βάση των πραγματικών και επειγουσών αναγκών, αλλά δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας.
Σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα συνεχίζεται καθώς οι νέες συμβάσεις προβλέπουν χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του διδακτικού έτους. Παράλληλα από τις 9500 θέσεις, οι μισές περίπου χαρακτηρίζονται ως συμβάσεις μερικής απασχόλησης δηλαδή εργασία των 3.5 ωρών! Είναι σαφές πως η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα σήμερα όσο και ο αριθμός των μαθητών και σπουδαστών που μπαίνουν μέσα σε αυτές δε μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα δεν επαρκεί εξαρχής για να καλύπτει την κάθε σχολική μονάδα.
Με βάση τα παραπάνω η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη. Οι εργαζόμενοι δε μπορούν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να “βγαίνει η δουλειά” ούτε φυσικά την είσοδο εργολάβων καθαριότητας μέσα στις σχολικές μονάδες όπως δειλά-δειλά αναφέρουν κάποιες δημοτικές αρχές.
Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μετατραπούν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις στη σχολική καθαριότητα σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση και να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στα σχολεία με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής εργασίας».