Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκίδας για το Δημοτικό Συμβούλιο 24-8-20

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκίδας για το Δημοτικό Συμβούλιο 24-8-20

Στις 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χαλκιδέων στο οποίο συμμετείχαμε με σκοπό να θέσουμε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της άμεσης στήριξης των πληγέντων. Επανειλημμένα και τηλεφωνικά έχουμε απαιτήσει την ειδική και διά ζώσης συνεδρίαση για αυτό το θέμα. Στην συνεδρίαση που έγινε ζητήσαμε να παρθεί απόφαση για τα παρακάτω αιτήματα:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών, μηχανολογικού και αγροτικού εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίουστο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Άμεσα να απομακρυνθεί η λάσπη με ευθύνη της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.  Παράλληλα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις.
  • Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.
  • Άμεσα να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, με ολοκληρωμένο σχέδιο και γενναία χρηματοδότηση.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ποιότητα του νερού και αποκατάσταση όπου έχουν ακόμα πρόβλημα.Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

Σχετικά με την προστασία εργαζομένων, αυταπασχολούμενων και αγροτών:

  • Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που  δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
  • Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.

Αντ αυτού  η δημοτική αρχή αναφέρθηκε σε ειδική συνεδρίαση κάποια στιγμή, χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη και απόφαση ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για προσωπικό και αναγκαίες εργασίες.

 Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει αποφάσεις και να πιέσει Κυβέρνηση και Περιφέρεια για να χρηματοδοτηθεί ο δήμος και να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία για προσωπικό, εργασίες, έργα και αποζημιώσεις, και όχι να αφήνει αβοήθητους τους πληγέντες και ταυτόχρονα να τους καθησυχάζει αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εκπροσώπου της Κυβέρνησης…

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, χωρίς κανένα συμβιβασμό και επανάπαυση!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρανέτα Τσιβίκα

Βαγγέλης Σταματούκος