Από τη συγκέντρωση πλημμυροπαθών
Σε ένα κρεσέντο της περιφερειακής αρχής να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες των φονικών πλημμυρών στην κεντρική Εύβοια, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να προσφέρει κάλυψη τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στα «ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα», εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που διεξήχθη στη Χαλκίδα.
Η προσπάθεια μάλιστα της περιφερειακής αρχής να αποδώσει όλα όσα συνέβησαν στα «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα» και στο «ύψος της βροχόπτωσης» που έπεσε στην κεντρική Εύβοια, συνδυάστηκε από μια επιχειρηματολογία ότι τόσο πριν όσο και μετά, «όλα έγιναν καλώς». Το γνωστό αφήγημα επαναλήφθηκε για να εξωραϊστεί η απαράδεκτη κατάσταση που στοίχισε 8 ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές: τα ρέματα και τα ποτάμια είχαν καθαριστεί, η Πολιτική Προστασία έκανε το καθήκον της, οι πληγέντες έτυχαν άμεσα της αρωγής και της στήριξης τόσο της τοπικής διοίκησης, όσο και του κράτους.
Μια προσπάθεια, που όμως, όσο και αν επιχειρήθηκε να στηριχθεί από την επιστημονική προσέγγιση της τοποθέτησης του γνωστού καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, κατέρρευσε μπροστά στην πραγματικότητα και την εικόνα που κατέθεσαν οι αντιπροσωπείες των πληγέντων από τα Ψαχνά και το Ληλάντιο πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφερειακή αρχή δεν είχε εισήγηση για το θέμα και ανατέθηκε στον καθηγητή να καλύψει με επιστημονικοφάνεια τις τεράστιες ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακής και δημοτικών αρχών για την ανυπαρξία πρόληψης και προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Όπως επίσης κατέρρευσε η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής, την οποία σιγοντάρισαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», να αποσιωπηθούν οι διαχρονικές κρατικές ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων προστασίας, καθώς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σταθμίζει τη ζωή και την περιουσία του λαού στη λογική κόστους-οφέλους, χαρακτηρίζοντας ως μη επιλέξιμα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης.
Η διάθεση της περιφερειακής αρχής να διατηρήσει το πλαίσιο τη συνεδρίασης στη «γραμμή» και πλαίσιο που η ίδια επιθυμούσε, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο απαιτώντας άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στο 100% και μέτρα προστασίας, για να επιτραπεί τελικά κάτω από την αποφασιστική τους πίεση και μετά από 2 ώρες αναμονής, η είσοδος σε μια αντιπροσωπεία τεσσάρων συνολικά ατόμων. Χαρακτηριστικό, επίσης, για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή τους κατοίκους που πλήγηκαν από τις φονικές πλημμύρες ήταν και η παρουσία κλούβας της αστυνομίας, απέναντι στον «εχθρό λαό».
Για όλα φταίει ο καιρός
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Λέκκας, ανέπτυξε την πάγια θέση των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων ότι για όλα τα δεινά που βιώνει ο λαός από τα φυσικά φαινόμενα, οφείλονται στην ακραία και πρωτόγνωρη μορφή τους. Έκανε λόγο για «τρομερό χαμηλό βαρομετρικό»,… «υπερκυταρρική και υπερμεγέθη καταιγίδα που εγκλωβίστηκε πάνω από την κεντρική Εύβοια»,… «πρωτόγνωρο ύψος βροχόπτωσης και πρωτόγνωρες φυσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν»,…« ανθρωπογενής παρουσία και δραστηριότητα που μετέτρεψε τις ροές του Λήλαντα σε πλημμύρες» και παράλληλα επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή για το μέγεθος των φυσικών φαινομένων.
Στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έλλειψη έργων και υποδομών που θα προστατεύουν το λαό και θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων, έκανε λόγο ο Κώστας Μπασδέκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προσδιορίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την αξιοποίηση της επιστήμης για πολιτικές σκοπιμότητες. Τόνισε παράλληλα, ότι η περιοχή της Εύβοιας στο πρόσφατο παρελθόν έχει υποστεί τις τραγικές συνέπειες τόσο πλημμυρικών φαινομένων όσο και πυρκαγιών και προσδιόρισε ότι και τότε όλα επιρρίπτονταν στα καιρικά φαινόμενα, χωρίς να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαού. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον οικισμούς Μπούρτζι και της Όασης, που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες από τη μη απομάκρυνση της λάσπης και του κάθε είδους λυμάτων και φερτών υλών, ενώ δήλωσε τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα και τα αιτήματα των πληγέντων.
Παλεύουμε μόνοι μας
Την τραγική κατάσταση που βιώνουν σχεδόν ένα μήνα μετά τις φονικές πλημμύρες, την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των πληγέντων που έλαβαν το λόγο προσδιορίζοντας παράλληλα την κοροϊδία που βιώνουν από την κυβέρνηση και τις εξαγγελίες για την πενιχρή ενίσχυση των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, τα οποία ακόμη δεν έχουν λάβει οι περισσότεροι, αλλά και τα 5000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια τους, τα οποία- εκτός του γεγονότος ότι δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης των ζημιών- δεν γνωρίζουν πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα λάβουν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των πληγέντων, έκαναν άγνωστο ότι ήδη έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, μέσα από συνελεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στους πληγέντες οικισμούς στο Μπούρτζι και στην Καστέλλα με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων, προκειμένου να διεκδικήσουν μέτρα πραγματικής ανακούφισης και αποκατάστασης, αλλά και παράλληλα να διεκδικήσουν την υλοποίηση έργων και υποδομών προστασίας τους. Σημείωσαν ότι, παρόλο που η περιφερειακή αρχή δέχθηκε μια ολιγομελή αντιπροσωπεία τους, τη στιγμή που δεκάδες ακόμα παρευρίσκονταν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, για τα αιτήματα που διεκδικούν την υλοποίησή τους έχουν συγκεντρωθεί ήδη πάνω από … υπογραφές και η διαδικασία συνεχίζεται.
Μάλιστα κατέθεσαν στο περιφερειακό συμβούλιο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα οποία η περιφερειακή αρχή αναγκάστηκε να υιοθετήσει, προσπαθώντας να αποφύγει την πίεση καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση επιδιώκουν να διαμορφώσουν ότι «όλα βαίνουν καλώς».
Το ψήφισμα
Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο τα ακόλουθα απαραίτητα μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιός μας:
Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και οι ίδιοι να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.
Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής.