Άμεσα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άμεσα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, με αφορμή το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στα ηλεκτρόφιλτρα του εργοστασίου της Λάρυμνας, όταν ξεκόλλησε λαμαρίνα και τραυμάτισε στην πλάτη εργαζόμενο, ο οποίος μετέβη στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Σε επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, το Συνδικάτο αναφέρει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα σας τονίσαμε την ανάγκη να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για μέτρα ασφαλείας στη ΛΑΡΚΟ. Δεν έχουμε λάβει απάντηση όσον αφορά τις ενέργειες που προτίθεστε να κάνετε ή ενδεχομένως έχετε κάνει».

Το Συνδικάτο αναδεικνύει μία σειρά κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως «η τιμωρία που επιδόθηκε σε εργαζόμενους  διότι την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2020, ημέρα καύσωνα, σε ένα τμήμα χωρίς κλιματιστικό και νερό, αρνήθηκαν να εργαστούν υπερωριακά». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, «η τοπική διεύθυνση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα τους “πρότεινε” με ύφος “να ζητήσουν συγγνώμη διότι ο ιδιώτης θα δει το φάκελό τους”». 

Επίσης, «οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ όπου μόλις έκλεισαν ένα χρόνο εργασίας απολύθηκαν και ξανά προσλήφθηκαν “για να μην αποκτήσουν δικαιώματα” όπως τους λέει ο εργολάβος κατάμουτρα έχοντας τις πλάτες του ειδικού διαχειριστή που διορίστηκε μετά από την πρόταση του κ. Σταϊκούρα», ενώ «τους μετακινούν σαν την “άδικη κατάρα” από τμήμα σε τμήμα. Όπου έχουν ανάγκες, από νυχτερινή βάρδια σε πρωινή και ό,τι ώρα τους ζητηθεί, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι, αλλιώς  “θα δει το φάκελο ο μελλοντικός επενδυτής”». 

Επιπλέον, όπως σημειώνει το συνδικάτο, «στο τμήμα παραγωγής pellet, καταπατώντας κάθε λογική που μπορεί να έχει ένα υποτυπώδης οργανόγραμμα, ωθούν τους εργοδηγούς και τους επιστάτες να χειριστούν εγκαταστάσεις» και απαιτούν από τους εργαζόμενους «να δουλεύουν τα τακτικά τους ρεπό».