ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟY ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ : Ανταλλαγή πείρας και ανάγκη ενίσχυσης της δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟY ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ : Ανταλλαγή πείρας και ανάγκη ενίσχυσης της δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

Με την ανταλλαγή πλούσιας πείρας για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, τη νέα επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού, αλλά και με συζήτηση για τα αυξημένα καθήκοντα που προκύπτουν για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εκτυλίχθηκαν εργασίες του 2ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας διοίκησης.

Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας και παρά τις δυσκολίες των συνθηκών που επικρατούν, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας ανταποκρίθηκε με συνέπεια και επιτυχία στη διοργάνωση ενός «ζωντανού» συνεδρίου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με το διοικητικό απολογισμό από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΔΣ, Αλέξη Αλεξόπουλο, οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα και τις παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Λαμίας την προηγούμενη τριετία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση που απέκτησε από τους εργαζόμενους της περιοχής αποτελεί ένα είδος δικαίωσης για την επιλογή ίδρυσης του Εργατικού Κέντρου και του διαχωρισμού από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό στη Φθιώτιδα. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα επίθεση σε βάρος δικαιωμάτων των εργαζομένων, την έλλειψη προστασίας της λαϊκής οικογένειας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Σημείωσε την περαιτέρω επίθεση στην ταξική συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία και τις διαδηλώσεις από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που έρχεται να πάει ένα βήμα παραπέρα την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίθεση που δέχεται το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί και να μεγαλώσει η συμβολή του Εργατικού Κέντρου στην οργάνωση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της περιοχής.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους καλεσμένους του Συνεδρίου. Ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το περιθώριο που είχε για να πάρει μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Τόνισε επίσης ότι την ώρα που η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια, ρίχνει στον λαό τα βάρη, καλώντας τον να πληρώσει για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια την καπιταλιστική κρίση. Και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έδωσαν μια πρώτη απάντηση στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και ετοιμάζονται για νέα συλλαλητήρια στις αρχές Οκτώβρη.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Γιάννης Μαρούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις της Ομοσπονδίας με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τον κοινό αγώνα εργατών και αγροτών απέναντι στην εκμετάλλευση. Στην αποφασιστικότητα των συνταξιούχων να συνεχίσουν το δρόμο του αγώνα και σε κοινό βηματισμό με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας, Δημήτρης Κόγιας, ενώ στα προβλήματα της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας με την επέκταση της ημιαπασχόλησης και των «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας, που οδηγούν σε μισή δουλειά – μισή ζωή, τη μη πρόσβαση σε δημόσιες δομές Παιδείας και Υγείας, αναφέρθηκε η Γιώτα Αναγνωστοπούλου, εκ μέρους της ΟΓΕ Λαμίας.

Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων άγγιξαν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, έφεραν παραδείγματα και πείρα από τους χώρους δουλειάς, όπως οι αναφορές του Παναγιώτη Πολίτη, μέλους απερχόμενης διοίκησης και πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για διάλυση και εκποίηση της εταιρείας. Παράλληλα μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους για να θωρακιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στη νέα καπιταλιστική κρίση. Χαρακτηρίστηκαν επίσης και από την ανησυχία για το πώς θα απλωθεί η δράση και παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων που το απαρτίζουν ώστε να δυναμώσει η αντίσταση της εργατικής τάξης και να οργανωθεί καλύτερα η αντεπίθεσή της.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και αντιπροσώπου στη ΓΣΕΕ.