Στην ανάγκη οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία να είναι αντίστοιχες των καταστροφών, αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στην ανάγκη οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία να είναι αντίστοιχες των καταστροφών, αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο

Στην ανάγκη οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία να είναι αντίστοιχες των καταστροφών, αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο.

Υπογράμμισε πως οι πράξεις της κυβέρνησης είναι ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο, προσθέτοντας πως εδώ και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς. Επίσης, τόνισε πως πρέπει να ξεκινήσουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία δεν γίνονται, επειδή δεν παρέχουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως όλα αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσει το λαϊκό κίνημα. Όπως είπε, το ΚΚΕ δεν δέχεται ότι θα είναι «κανονικότητα» μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Σε σχέση με την πανδημία, κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τα μπαλώματα και να προχωρήσει τώρα, πριν να είναι αργά στη δημιουργία ΜΕΘ, στην πρόσληψη προσωπικού στην Υγεία και την επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής: 

Για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Και από αυτό το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες που δίνουν αγώνα να ξεχώσουν από τις λάσπες ό,τι σώθηκε από την καταστροφή.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Εμείς δεν θα σας κάνουμε μια ανούσια κριτική για το πότε πήγε ο πρωθυπουργός στην Καρδίτσα. Αν πήγε την Κυριακή ή την Τρίτη. Αυτή η -ας την πούμε- κριτική, είναι βολική για την κυβέρνηση.

Εμείς εστιάζουμε στο τι δεν έγινε από την κυβέρνηση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τόσα χρόνια και ιδιαίτερα την κρίσιμη φάση της πλημμύρας. Και προφανώς στις μεγάλες καθυστερήσεις για τη γρήγορη καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών, στο γεγονός ότι για μέρες μένουν χωριά αποκομμένα από τον υπόλοιπο νομό στην Καρδίτσα, αλλά και κάτοικοι που δεν είχαν ούτε ένα πιάτο φαΐ. Για μέρες, ολόκληρες περιοχές δεν είχανε ρεύμα ή πόσιμο νερό. Το 2020 όλα αυτά. Την ακέραιη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση.

Δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου στην Καρδίτσα, στη Στερεά, στην Κεφαλονιά, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός, σήμερα, δεν ενισχύεται και κατά συνέπεια δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται με βάση το χειρότερο σενάριο και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων του λαού μας.

Παρακολουθούμε το ίδιο έργο με εναλλαγή ρόλων. Πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούταν αποκλειστικά την κλιματική αλλαγή για να κρύψει τις δικές του ευθύνες. Τώρα τα ίδια λένε τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα χάνονται ζωές, σπίτια, χωράφια, μηχανήματα, ζώα, μαγαζιά, υποδομές. Τα όσα είδαμε στην επίσκεψή μας στην Καρδίτσα είναι τραγικά. Ο κόσμος πραγματικά παραμένει βουτηγμένος στη λάσπη.

Εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα:

– Πρώτον, πρέπει όλος αυτός ο κόσμος να ξανασταθεί στα πόδια του, να μπορέσει να ζήσει και να δουλέψει στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στα Φάρσαλα, αλλά και πιο πριν στην Εύβοια;

– Δεύτερον, πρέπει όλος αυτός ο κόσμος να πάρει στήριξη από το κράτος αντίστοιχη των καταστροφών που υπέστη και αντίστοιχη του εισοδήματος που είχε πριν καταστραφεί; Να αποζημιωθεί δηλαδή στο 100%;

Σε αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα δεν απαντάνε θετικά. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Οι πράξεις όμως μετράνε. Και από όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση οι πράξεις θα είναι κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο. Όπως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στην Εύβοια και παλιότερα στο Μάτι.

Το άλλο επίπεδο των εξαγγελιών που αφορά έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, υποδομές και άλλα τα ακούει βερεσέ ο κόσμος και στην Καρδίτσα και αλλού. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παίρνουν και την ευθύνη τους οι κυβερνήσεις και οι Περιφέρειες και οι δήμοι.

Ξέρουμε όλοι ότι αυτές οι περιοχές είναι γεμάτες κανάλια, ποτάμια, φράγματα. Ούτε αυτά δεν είχαν καθαριστεί, ούτε τα αναχώματα συντηρούνται, ούτε νέα έργα με ενιαίο σχέδιο γίνονται.

Εμείς λέμε ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουνε ολοκληρωμένα έργα στην περιοχή και αλλού, παίρνοντας υπόψη τα εξής:

– Τον μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο τον οποίο ακόμα διατρέχει όλη η Θεσσαλία και η Καρδίτσα συγκεκριμένα.

– Το γεγονός ότι το σύνολο των υδάτινων πόρων της περιοχής μπορεί με διευθετήσεις, με φράγματα και με μία σειρά τεχνικά έργα αντί να πνίγουν τις πόλεις, να εκτονώνουν μεγάλους όγκους νερού όταν απαιτείται σε έκτακτες συνθήκες και αντίστοιχα να αξιοποιούνται στο έπακρο για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Δεν έχετε τέτοιο σχέδιο. Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε. Το πιο πιθανό είναι να δούμε αντιπλημμυρικά έργα αποσπασματικά. Γιατί και εδώ μπαίνει κόφτης.

Η ΕΕ και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι τέτοια έργα δεν τα έχουν στις προτεραιότητές τους. Μάλιστα, η ΕΕ έχει κατά καιρούς ομολογήσει πως τα έργα κοστίζουν περισσότερο από τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις που δίνονται μετά από καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί.

Δεν προχωράνε τέτοια έργα, γιατί δεν αποδίδουν τα κέρδη που προσδοκούν και επιθυμούν οι όμιλοι. Αυτή είναι η αλήθεια και κοστίζει δυστυχώς σε ζωές. Άρα, πρέπει να βάλουμε ως λαός άλλη πυξίδα. Γιατί τέτοια έργα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά τα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τους κόπους μας.

Δεν λείπουν ούτε οι οικοδόμοι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γεωλόγοι, ούτε οι γεωπόνοι. Πολλοί, μάλιστα, ξοδεύουν τις γνώσεις τους και τη δουλειά τους σε άλλους κλάδους, αν δεν είναι άνεργοι.

Έχουμε και το δυναμικό, έχουμε και τη γνώση και πρέπει αυτά τα έργα να τα διεκδικήσουμε ως εργατικό-  λαϊκό κίνημα από τις κυβερνήσεις. Δεν δεχόμαστε ότι θα είναι κανονικότητα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα να χάνουμε συνανθρώπους μας.

Ακραία φαινόμενα θα έχουμε πάντα. Έτσι είναι η φύση. Μόνο που πλέον μπορούμε και να προβλέπουμε πιο έγκαιρα και να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Αυτές τις δυνατότητες δίνει η εποχή μας και παλεύουμε για μία οικονομία που αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιούνται για την ευημερία των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Λέτε αποζημιώσεις 5.000 για νοικοκυριά και 8.000 για επαγγελματίες. Έχει στήσει κανείς εδώ μέσα σπίτι από την αρχή με 5.000 ευρώ;

Όλοι εσείς που παίζετε την επιχειρηματικότητα στα δάκτυλα, όπως λέτε, ξέρετε καμία κατεστραμμένη μικρή επιχείρηση να ξαναφτιάχνεται με 8.000 ευρώ; Έχετε καταλάβει ότι τα εμπορεύματα τα πήραν οι χείμαρροι; Ότι μηχανήματα και εξοπλισμός διαλύθηκαν; Και αυτό δεν αφορά 2-3 μαγαζιά. Μιλάμε για το 80% των μαγαζιών της Καρδίτσας.

Και αλήθεια αυτός ο κόφτης στα 8.000 πώς μπήκε; Γιατί όταν είναι να στηριχτούν επενδυτικά σχέδια μεγάλων ομίλων, φεύγουν από εδώ μέσα με αποφάσεις εκατοντάδες εκατομμύρια. Εσείς τα ψηφίζετε. Δεν τα ξέρετε; Όπως σήμερα θα ψηφίσετε νέα δαπάνη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη μετάδοση μηνυμάτων για τον κορονοϊό.

Λέτε αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες, λες και μετά θα έχουν να πληρώσουν. 600 ευρώ επιπλέον σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του και 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Μετά από 6 μήνες τι θα γίνει; Θα έχουν χρήματα να πληρώνουν;

Ας πάρουμε έναν αγρότη. Δούλευε όλον τον χρόνο για να μαζέψει τώρα τη σοδειά του και με τα χρήματα που θα πάρει να ξεχρεώσει υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τράπεζες, άλλα χρέη και να ζήσει.

Τώρα καταστράφηκαν μαζί με τη σοδειά του και τα μηχανήματά του και οι εκτάσεις που πρέπει να αποκατασταθούν για τα οποία δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Μιλάμε για 350.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 250.000 στρέμματα πρόκειται για 100% καταστροφή. Σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις. Χώρια τις καταστροφές των κτηνοτρόφων, του ζωικού κεφαλαίου που μέχρι την Παρασκευή δεν είχαν καταγραφεί ακόμη.

Αν υπάρχει μία μεγάλη θηλιά στους μικρούς αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες ξέρετε ότι είναι τα τραπεζικά δάνεια. Αφού δεν έχουν για να πληρώνουν, γιατί δεν προχωράτε στη διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων καταστράφηκαν ολοσχερώς; Θα πληρώνουν με αυτοπεποίθηση;

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την 100% αποζημίωση των πληγέντων όπως απαιτούν οι πληγέντες. 100%. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κυρίες και κύριοι

Πραγματικά, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στη μάχη με την πανδημία, θα συμφωνήσουμε σ’ αυτό μαζί σας.

Το πώς φτάσαμε όμως ως εδώ, το πώς από τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα φτάσαμε να μετράμε καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα δεν θέλετε να το συζητάμε, γιατί τότε θα φανούν ολοκάθαρα οι δικές σας κυβερνητικές ευθύνες, τις οποίες από την αρχή της πανδημίας προσπαθείτε να κρύψετε πίσω από την επίκληση της ατομικής ευθύνης!

Από την πρώτη στιγμή ακολουθήσατε την τακτική να αναγορεύετε την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο σε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Μόνο που τώρα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα με τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, κάνατε ένα βήμα παραπέρα!

Προχωρήσατε σε έναν απαράδεκτο, προκλητικό εκβιασμό με το “αυτοπροστασία ή καραντίνα”, που είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Μόνο που η αυτοπροστασία έχει και τα όριά της, κύριοι της κυβέρνησης!

Η μάσκα μπορεί να είναι απαραίτητη για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε, αλλά δεν εμποδίζει τον λαό να βλέπει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς και τα σχολεία, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς που αναδεικνύονται σε νούμερο ένα κίνδυνο, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία. Εκτός αν η κυβέρνησή σας θέλει να φορέσουμε τη μάσκα και στα μάτια.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει πως “τώρα είμαστε πιο έτοιμοι” μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Θέλετε να μιλήσουμε για την ετοιμότητά σας να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση;

Γιατί εμείς η μόνη ετοιμότητα που βλέπουμε είναι η ετοιμότητά σας να αξιοποιήσετε την πανδημία ως μια μεγάλη ευκαιρία για να ωφεληθεί το κεφάλαιο και να επιβάλει μέτρα που εδώ και καιρό βρίσκονταν στα συρτάρια του και στα συρτάρια σας.

Ναι, δείξατε μεγάλη “ετοιμότητα” στους χώρους δουλειάς, όπου αντί για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων επιβάλλετε την παραπέρα εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά την ίδια ώρα που προσφέρετε νέα προνόμια και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ναι, δείξατε μεγάλη “ετοιμότητα” με το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου ενώ η κατάσταση βρίσκεται “στο κόκκινο”, ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να θησαυρίζει.

Αφού η κυβέρνησή σας σπρώχνει εκ νέου “πελατεία” στον ιδιωτικό τομέα, όπως και πριν την πανδημία όπου λόγω των τεράστιων ελλείψεων, σοβαρά περιστατικά είτε περίμεναν σε πολύμηνες λίστες αναμονής στον δημόσιο τομέα Υγείας με κίνδυνο της ζωής τους ή αναγκάζονταν να ξεπαραδιάζονται, πηγαίνοντας στον ιδιωτικό.

Τώρα με νέα ΚΥΑ όχι μόνο πριμοδοτείτε τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνετε. Αυτό κάνετε! Θα χρυσοπληρώσετε για νοσηλείες σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, αφού όπως αναφέρει η νέα ΚΥΑ σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ή χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική, εφαρμόζεται το ημερήσιο νοσήλιο του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, “πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09”. Και αυτό προφανώς θα γίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ παράλληλα δίνετε το δικαίωμα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια να επεκταθούν και να αυξήσουν μέχρι και 40% τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς μάλιστα να πραγματοποιηθεί ο παραμικρός “έλεγχος καταλληλότητας”.

Οι κλινικάρχες υποτίθεται θα ελεγχθούν αν τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις “με τη λήξη της κρίσης”, αφού πρώτα θα έχουν νοσηλεύσει ασθενείς. Και για τον ιδιωτικό τομέα βρήκατε λεφτά, αφού για τη χρηματοδότηση όλων αυτών προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού.

Την ίδια ώρα, μιλώντας για το δημόσιο σύστημα Υγείας, προσπαθείτε να παρουσιάσετε το “μαύρο – άσπρο”. Λες και δεν ακούμε κάθε μέρα πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν απομείνει στο ένα ή στο άλλο νοσοκομείο. Πραγματικά τα νούμερα είναι τρομακτικά!

Σας το λέμε για άλλη μια φορά. Αφήστε τα μπαλώματα! Τώρα, πριν να είναι αργά προχωρήστε σε δημιουργία ΜΕΘ, κάντε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Προχωρήστε τώρα σε ένα σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Ικανοποιήστε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών που δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Ναι, δείξατε μεγάλη “ετοιμότητα” στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Στα σχολεία 25 και πάνω μαθητές, στοιβαγμένοι σε αίθουσες-κλουβιά. Καθαρίστριες λείπουν, εκπαιδευτικοί επίσης. Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Δική σας είναι η ευθύνη! Πάρτε την ευθύνη σας και ανοίξτε τώρα τα Πανεπιστήμια!

Εκατό χιλιάδες παιδιά πέρασαν φέτος, τους δώσατε συγχαρητήρια και είναι ακόμα “επί ξύλου κρεμάμενοι”. Πολλές οικογένειες ήδη πληρώνουν ενοίκια για να μείνουν τα παιδιά τους, τα οποία όμως σπίτια ακόμα είναι ακατοίκητα, αφού είναι κλειστές οι σχολές! Ντροπή σας!

Ούτε μια μάσκα της προκοπής δεν μπορέσατε να δώσετε στα σχολεία. Βέβαια απ’ ό,τι φαίνεται το μέγεθος της μάσκας δεν ήταν λάθος, αυτό το μέγεθος παραγγείλατε, γιατί αυτό που θέλατε ήταν οι μαθητές να έχουν καλυμμένα όχι μόνο το στόμα, αλλά και τα μάτια για να μη βλέπουν τη δική σας ανευθυνότητα.

Σας αποστόμωσαν και εσάς και τα διάφορα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια σας, οι χιλιάδες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες πόλεις, που φορώντας όλοι μάσκες απαίτησαν τα αυτονόητα:

– Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

– Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα.

– Μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας.

Κι όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες σας λένε για τις ευθύνες σας, σας λένε αγωνιστικά -μαζί με τους δασκάλους τους και τους γονείς τους- τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους για το τι πρέπει να γίνει στα σχολεία τους, ακόμα και από πού μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα του προϋπολογισμού, τους θεωρείτε υποκινούμενους.

Αμφισβητείτε ακόμα και το δικαίωμα της άποψης, της ενημέρωσης ή της γνώσης για το πόσο στοιχίζουν τα πολεμικά αεροπλάνα που αγοράζετε από τη Γαλλία και πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μιας και σήμερα μας επισκέπτεται το γεράκι του Πενταγώνου, ο Πομπέο. σε Θεσσαλονίκη και Σούδα και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης βρίσκονται στους δρόμους.

Και μη μας πείτε πάλι ότι έρχεται για να βοηθήσει τον ελληνικό λαό και να βάλει στη θέση της την επιθετική Τουρκία, γιατί ξέρετε πολύ καλά αυτό που ξέρει και ο ελληνικός λαός, ότι αυτά τα γεράκια είναι που υποδαυλίζουν τους ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις.

Είναι όλοι αυτοί κι εσείς μαζί που θα στείλετε τα παιδιά μας σαν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών και μάλιστα αμέσως μόλις τελειώνουν το σχολείο, από τα 18 τους χρόνια με τη μείωση του ορίου ηλικίας που προωθείτε για την υποχρεωτική κατάταξη στο Στρατό! Μόλις τελειώνουν δηλαδή το Λύκειο!

Είστε όλοι εσείς που θέλετε τους μαθητές των 17 και 18 χρόνων να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, αλλά δεν τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα να έχουν πολιτική άποψη, να έχουν γνώμη για όσα βιώνουν, να αποφασίζουν μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες για τις μορφές πάλης και να διεκδικούν τα αυτονόητα.

Αντίθετα τους στέλνετε τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις καταστολής, την άδικη τιμωρία μέσα στο σχολείο. Αυτή είναι η δημοκρατία σας, οι όρκοι πίστης στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι,

Μας είπατε χωρίς ίχνος ντροπής ότι δείξατε μεγάλη ετοιμότητα για τα μέσα μεταφοράς, όπου καθημερινά μετακινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. Και επειδή θα αρχίσετε πάλι να λέτε για την ανανέωση του στόλου -τα ακούσαμε και από τον πρωθυπουργό- σας απαντάμε:

Το μόνο που κάνατε ήταν να αρπάξατε την ευκαιρία για να προχωρήσετε ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση, αφού μέσω leasing και ΣΔΙΤ το 30% περίπου του συνολικού στόλου στην Αθήνα θα ανήκει πλέον σε ιδιωτικούς ομίλους. Κι όλα αυτά αντί να προχωρήσετε σε επίταξη ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ένταξή τους σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός. Αντί να κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αυξηθούν τα δρομολόγια.

Για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ για τη μετάδοση μηνυμάτων για την πανδημία

Την ίδια “ετοιμότητά” σας να ωφεληθούν και μέσα στην πανδημία επιχειρηματικοί όμιλοι το βλέπουμε και στο σημερινό νομοσχέδιο, όπου τους προσφέρετε μερικά ακόμα δωράκια, ως δήθεν “μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας”.

Τι κάνετε; Εξασφαλίζετε για παράδειγμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενισχύετε επιχειρήσεις για διαφημιστικές δαπάνες στο όνομα της “τόνωσης της αγοράς”, ενώ προβλέπετε ξανά την απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για το μοίρασμα ζεστού χρήματος σε ΜΜΕ για μηνύματα που αφορούν την πανδημία.

Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση; Δίνει την πάσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους καλεί να μη δεχτούν τη χρηματοδότηση για τη μετάδοση των μηνυμάτων. Κι έτσι ορισμένοι θα εμφανιστούν και ως ευεργέτες, όπως ήδη συμβαίνει!!!

Αν πραγματικά δεν θέλετε να δώσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ομίλους, για να σας προβάλλουν τα διαφημιστικά σας μηνύματα για την πανδημία, τότε γιατί απορρίψατε την τροπολογία του ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τα μηνύματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας -και ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας- θα πρέπει να μεταδίδονται και να καταχωρούνται σε όλα τα ΜΜΕ, εντελώς δωρεάν και όχι με όρους διαφημιστικής καμπάνιας.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως για την προβολή υπουργείων, φορέων του Δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα που χρειάζεται να υπάρχει δαπάνη διαφήμισης προς τα ΜΜΕ, αυτή θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας, με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, γιατί αλλιώς αυτό είναι συναλλαγή ποινικά κολάσιμη.

Σήμερα, επανακαταθέτουμε την τροπολογία αυτή που προβλέπει με καθαρό τρόπο:

– Πρώτον: Τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται απολύτως δωρεάν.

– Δεύτερον: Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της όποιας κρατικής διαφήμισης να γίνεται άμεσα και

– Τρίτον: Να υπάρχει αναδρομικός έλεγχος δεκαετίας για να δει ο ελληνικός λαός πού πήγαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης.

Πρόκειται για τροπολογία συγκεκριμένη, δίκαιη και υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Χώρια που θα εξοικονομηθούν και χρήματα για το κράτος για να τα δώσει στους πλημμυροπαθείς και στην ενίσχυση των νοσοκομείων και των σχολείων.

Σας καλούμε, λοιπόν, να την ψηφίσετε και να αφήσετε τις φιοριτούρες και την κοροϊδία και εδώ μέσα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!».