ΘΗΒΑ : Συγκέντρωση για τη στελέχωση Νοσοκομείου και τις πρωτοβάθμιες φροντίδας υγείας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΘΗΒΑ : Συγκέντρωση για τη στελέχωση Νοσοκομείου και τις πρωτοβάθμιες φροντίδας υγείας

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για τη στελέχωση του Νοσοκομείου και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής, απαίτησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι που συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σωματεία και σύλλογοι το απόγευμα της Τρίτης 13 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Η μαζική παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων, γυναικών και νεολαίας στην κινητοποίηση είναι ενδεικτική της αγανάκτησης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή για την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις στο νοσοκομείο. Ένα σύγχρονο νοσοκομείο, το οποίο από την ίδρυση του έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα το προηγούμενο διάστημα να φτάσει σε σημείο να κλείσει ακόμη και η παθολογική κλινική λόγω έλλειψης γιατρών. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, αλλά και μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, σωματεία της περιοχής ανέλαβαν το τελευταίο διάστημα την πρωτοβουλία ανάδειξης της κατάστασης και αγωνιστικής διεκδίκησης για την άμεση λήψη μέτρων στελέχωσης του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό. Ανάμεσα στις δράσεις των Σωματείων είναι και η συλλογή υπογραφών, όπου ήδη πάνω από 1000 εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής έχουν υπογράψει το ψήφισμα με την διαδικασία να συνεχίζεται.

Στον αγώνα των σωματείων για την στελέχωση του νοσοκομείου Θήβας και των Κέντρων Υγείας εντάσσεται και το συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης, όπου εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής ένωσαν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων. Τους χαιρετισμούς στο συλλαλητήριο της Θήβας άνοιξε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Γιώτα Λεμπέση, η οποία αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις και προσδιόρισε ότι προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Θήβας σύμφωνα με τις δυνατότητες του και να προσφέρει στο λαό της περιοχής θα πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων και φορέων, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Καβάλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας και πρόεδρος του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος». Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι το νοσοκομείο της Θήβας, εκτός από τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, θα πρέπει να υπηρετεί και παίζει βασικό ρόλο στην προστασία και την φροντίδα της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων στα εργοστάσια της Θήβας, του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων.

«Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κατάσταση του νοσοκομείου της Θήβας και των δομών υγείας στην περιοχή μας είναι χειρότερη από την αρχή της πανδημίας. Το πρόσφατο κλείσιμο της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου ανέδειξε ξεκάθαρα, ότι ο χρόνος που κερδήθηκε τους προηγούμενες μήνες από τις θυσίες μας, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κάλυψης όλων των κενών σε προσωπικό και εξοπλισμό του συστήματος υγείας. Την ίδια ώρα, οι μαθητές στοιβάζονται σε τάξεις – κλουβιά , ενώ τα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης και οι άλλοι χώροι εργασίας κινδυνεύουν να γίνουν υγειονομικές βόμβες τύπου βόρειας Ιταλίας. Γίνεται φανερό ότι η προστασία της υγείας του λαού δε χωράει στο στενό κορσέ της υποχρηματοδότησης, των προσλήψεων με το σταγονόμετρο, των ελαστικών μορφών απασχόλησης των υγειονομικών και της έλλειψης εξοπλισμού. Η υγεία μας αντιμετωπίζεται επί σειρά ετών ως περιττό κόστος. Την ίδια ώρα που δίνεται πακτωλός χρημάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, νοσοκομείο της Θήβας και οι άλλες δομές υγείας ξεχαρβαλώνται. Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, ο λαός της περιοχής να πληρώνει τις τραγικές ελλείψεις βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ παράλληλα θα κινδυνεύει να τις πληρώσει και με τη ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καβάλος.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα των Σωματείων και να κάνουν δική τους υπόθεση την ενίσχυση του νοσοκομείου και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της περιοχής διεκδικώντας:

  • Να παρθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την άμεση λειτουργία της παθολογικής κλινικής, με την αύξηση των οργανικών θέσεων και την κάλυψή τους με μόνιμους παθολόγους.
  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών του Νοσοκομείου Θήβας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ του Νοσοκομείου.
  • Άμεση λειτουργία Κέντρου Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Θήβας με κατάλληλο εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν πλήρως σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής (Κέντρα Υγείας Θήβας, Σχηματαρίου και Ερυθρών, Ιατρεία Οινοφύτων και ΤΟΜΥ Θήβας) για τη λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.
  • Να διασφαλιστούν σε επάρκεια τα αναγκαία μέσα και ο εξοπλισμός με πιστοποίηση για νοσοκομειακή χρήση για την προστασία όλων των υγειονομικών.
  • Να στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα ΕΚΑΒ της περιοχής και να δημιουργηθεί σταθμός της στην Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
  • Πλήρης στελέχωση και λειτουργία με μόνιμο προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) Θήβας.
  • Να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά.

Τον αγώνα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Θήβας στηρίζουν και συμμετέχουν τα κλαδικά σωματεία Χημικής Βιομηχανίας, Μετάλλου, Φαρμάκου, Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας και Οικοδόμων Θήβας. Τα επιχειρησιακά σωματεία ΕΑΒ, ΜΟΡΝΟΣ, EURODRIP και ΔΕΥΑΘ. Τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Θήβας. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Βοιωτίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, ο Σύλλογος Γονέων και φίλων ΑμεΑ Θήβας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θήβας, το Σωματείο Πωλητών λαϊκής αγοράς Θήβας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καντίτου, ο Πολιτιστικός σύλλογος «Λάιος», ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θήβας, το Σωματείο taxi net Θήβας, οι Ομάδες Γυναικών Θήβας και Τανάγρας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.