Φτάνει πια! Τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των Μεσσαπίων και του Ληλαντίου πεδίου!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φτάνει πια! Τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των Μεσσαπίων και του Ληλαντίου πεδίου!

Φτάνει πια!
Τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των Μεσσαπίων και  του Ληλαντίου πεδίου!

Έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου και παρά τις  υποσχέσεις και την συμπόνοια, οι κάτοικοι τρέμουν για τη ζωή και την περιουσία τους μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα.

Όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους να σταθούν στα πόδια τους

Οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις λάσπες, κάτοικοι φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά σπίτια γιατί δεν μπορούν να επαναφέρουν τα σπίτια τους σε κατοικήσιμη κατάσταση. Και μόνο το κόστος για να απομακρυνθούν οι λάσπες είναι δυσβάσταχτο. Σε αυτό προστίθενται οι εργασίες αποκατάστασης και βέβαια οι οικοσκευές. Και όμως τα επιδόματα δεν το δικαιούνται όλοι οι πληγέντες με βάση τους «κόφτες» της Κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρόσφατα το επίδομα των  600€ είχε χορηγηθεί σε περίπου 1 στους 5 που το αιτήθηκαν. Ακόμα και σε αυτούς που κυβέρνηση και τοπική διοίκηση κατατάσσει στους πληγέντες, η χορήγηση των επιδομάτων δεν έχει ολοκληρωθεί! Το επίδομα των 5000€ δεν το έχουν πάρει ούτε οι μισοί, ενώ το επίδομα για τις οικοσκευές αναμένεται…

Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο στους 2 δήμους δεν έχουν αποκατασταθεί. Οι οδηγίες που δόθηκαν στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός» είναι ομολογία αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να θωρακίσει τις περιουσίες και τη ζωές των κατοίκων στις περιοχές που πλήγηκαν. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και κανείς δεν μπορεί να περιμένει την εκπόνηση μελέτης το 2021!

Άλλοι ξελασπώνουν ακόμα τα σπίτια τους και άλλοι ξελασπώνουν την πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είναι υποκριτικό κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές να ισχυρίζονται ότι είναι  στο πλάι των πληγέντων. Σημερινοί και  προηγούμενοι δήμαρχοι καθησύχαζαν το λαό της περιοχής που εδώ και καιρό ανησυχούσε. Οι δήμαρχοι δηλώνουν αναρμόδιοι για την τεράστια πλειοψηφία των ζητημάτων που αφορούν τους πληγέντες. Το υπουργείο εσωτερικών απαντώντας στη βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, ισχυρίζεται ότι είναι ευθύνη των Δήμων το ύψος των επιχορηγήσεων, η απαλλαγή από φόρους, η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού κα. Πρόκειται για εμπαιγμό των κατοίκων!

Η περιφέρεια και η κυβέρνηση ζητάνε άφεση αμαρτιών γιατί ήταν ένα «απολύτως ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο». Το 2020… Ακραίο είναι να μην υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Ακραίο είναι να χάνονται 8 ανθρώπινες ζωές. Ακραίο είναι να ζουν άνθρωποι στις λάσπες. Ακραίο είναι το περιφερειακό συμβούλιο να συνεδριάζει σχεδόν ένα μήνα μετά τις πλημμύρες και μόνο για να ενημερώσει για το θέμα, χωρίς καν εισήγηση της περιφερειακής αρχής. Ακραίο είναι οι μαθητές από τις πληγείσες περιοχές να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα λεωφορεία για τα σχολεία τους εν μέσω πανδημίας.

Η στάση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ είναι παραπλανητική. Προσπαθούν να πλασαριστούν οι ίδιοι ως άμοιροι ευθυνών. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε το Μαντούδι, τη Μάνδρα, το Μάτι; Η μήπως όταν λέει ότι κυβέρνησε για λίγο ξεχνάει ότι έχει πάρει μεταγραφή όλους τους πρώην κυβερνόντες του ΠΑΣΟΚ; Ας μην ενοχλείται όταν το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Βάζουν στο στόχαστρο καθυστερήσεις και αστοχίες του κρατικού μηχανισμού, όπως ζητήματα για την ενεργοποίηση του 112 και την ίδια στιγμή υποστηρίζουν το Κυβερνητικό αφήγημα με συζητήσεις περί κλιματικής αλλαγής.

Δεν φταίει ούτε ο κακός μας ο καιρός, ούτε οι καθυστερήσεις οφείλονται σε αστοχίες. Η σημερινή κατάσταση είναι επιλογή των πολιτικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και επομένως την λαϊκή ζωή και περιουσία σαν κόστος. Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ, προϋποθέτει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Το ΚΚΕ σε καλεί να προβληματιστείς:

  • Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι «επιλέξιμα» για να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν αυτά εξυπηρετούν μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων  (πχ μεγάλη τουριστική επένδυση). Αλλιώς, τις περισσότερες φορές, μένουν στα χαρτιά. Ούτε και οι αποζημιώσεις για πλημμύρες χρηματοδοτούνται. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση της ΕΕ στην ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ ότι το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ «δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες».
  • Τα κονδύλια που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, είναι πενιχρά. Την ίδια στιγμή για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών κονδύλια βρίσκονται. Ενδεικτικό για τις προτεραιότητές τους είναι  ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ήρθε αμέσως μετά τις πλημμύρες για να επαναλάβει τη διάθεση 240 εκατ. ευρώ για την παράκαμψη της Χαλκίδας, με βασικό στόχο την διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν και έχουν εγκαταστάσεις στην περιοχή.
  • Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα γίνονται κατά καιρούς είναι αποσπασματικά δεν είναι μέρος ολοκληρωμένου σχεδιασμού συνολικά της Εύβοιας.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση όλων όσων έπαθαν ζημιές στις περιουσίες τους και όσων έχασαν εισόδημα και για την αποκατάσταση των ζημιών στο 100% με ευθύνη του κράτους. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να προχωρήσει άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο που να περιλαμβάνει δασοτεχνικά-αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα για ολόκληρη την Εύβοια.

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει τον λαό της  περιοχής στα μάτια. Με όλες του τις δυνάμεις, μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τη βουλή και την ευρωβουλή πρόβαλε τα αιτήματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Οι κομμουνιστές παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καλούμε το λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο κυβέρνησης, τοπικής διοίκησης, των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Πολεμούν την  οργάνωση της διεκδίκησης και της κινητοποίησης των πληγέντων γιατί μόνο αυτή τους βάζει εμπόδια, τους χαλάει την «βιτρίνα», τους αναγκάζει να κάνουν υποχωρήσεις. Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να τους κάνει την χάρη, ο δρόμος της συλλογικής διεκδίκησης που άνοιξε είναι για αυτόν μονόδρομος. 

Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας