Εκδικητικές διώξεις εργαζομένων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου

.   4 Δεκεμβρίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδικητικές διώξεις εργαζομένων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις εκδικητικές διώξεις
των εργαζομένων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου!

Παρασκευή, 4 Δεκέμβρη 2020

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί να ανακληθούν οι διώξεις προς τους εργαζόμενους του δήμου Κύμης Αλιβερίου. Ανάμεσα στους εργαζόμενους που διώκονται από τον Δήμαρχο κ. Μπουραντά είναι και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Κέκη βρέθηκε στο εργοτάξιο Αλιβερίου του Δήμου δηλώνοντας τη στήριξη στους εργαζόμενους και την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους για παύση των διώξεων και των ποινών, για παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρων ασφαλείας κατά των εκτέλεση εργασιών, τον περιορισμό των προφορικών εντολών στις απολύτως απαραίτητες.

Ο Κώστας Κέκης συνομιλώντας με τους εργαζόμενους και μέλη της Διοίκησης του Σωματείου σημείωσε πως οι διώξεις αυτές εντάσσονται στο συνολικότερο κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων και καταστολής του λαϊκού κινήματος από την Κυβέρνηση και την εργοδοσία με σκοπό να περάσει χωρίς αντιστάσεις η επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τέλος, δεσμεύτηκε πως θα τεθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Απαράδεκτες διώξεις σε εργαζόμενους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, ακόμη και στον Πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου, ασκήθηκαν  από τον Δήμαρχο κ. Μπουραντά, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή – περικοπή μισθού για έναν μήνα – στον Πρόεδρο του Σωματείου ενώ καλέστηκαν σε απολογία άλλοι δύο εργαζόμενοι.

Η δίωξη του Προέδρου του Σωματείου αποτελεί επί της ουσίας συνδικαλιστική δίωξη, καθώς διώκεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Η δίωξη αυτή είναι δυο φορές απαράδεκτη καθώς ο κ. Δήμαρχος έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και θα έπρεπε τουλάχιστον να σέβεται τη συνδικαλιστική δράση… Το «έγκλημα» του Προέδρου ήταν να διαμαρτυρηθεί για τις προφορικές εντολές που δίνονται προς τους χειριστές μηχανημάτων του δήμου που πολλές φορές τους φέρνουν αντιμέτωπους με πολίτες, ακόμη και την αστυνομία, καθώς και για το ότι είναι μάρτυρας στη δίωξη του Δημάρχου από την Επιθεώρηση Εργασίας για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στο εργοτάξιο του Δήμου στο Αλιβέρι. Άραγε, αν δεν υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους στη δουλειά, πολύ περισσότερο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους, τότε ποιος θα το κάνει;

Αποδεικνύεται άλλη μια φορά πως οι Δημοτικές Αρχές αποτελούν μακρύ χέρι του κράτους απέναντι στον εργαζόμενο λαό καθώς οι απαράδεκτες διώξεις του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής έρχονται σε μια περίοδο που οι προσπάθειες μεγαλοεργοδοσίας και Κυβέρνησης εντείνονται για την τρομοκράτηση και καταστολή του λαού και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να περάσει αδιαμαρτύρητα η νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος ιδιώνυμο, η κατάργηση του 8ώρου, το χτύπημα των μισθών, η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας, να προωθηθούν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις τομέων όπως οι υπηρεσίες του Δήμου κτλ.

Επιπλέον, η καταγγελία του Σωματείου αναδεικνύει την τουλάχιστον προβληματική πρακτική των προδιατυπωμένων πρωτοκόλλων παραλαβής προμηθειών/έργων που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι – μέλη των επιτροπών παραλαβής. Πέρα από το ότι είναι παντελώς διαβλητή και αδιαφανής διαδικασία που μπορεί να κοστίσει στο Δήμο και κατ’ επέκταση στους δημότες, φορτώνει μεγάλες ευθύνες στους εργαζόμενους που αναγκάζονται σε υπογραφή.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Δήμου που με υπερπροσπάθεια προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων για να φέρουν σε πέρας το έργο τους, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους όπως απέδειξε δυστυχώς το πρόσφατο εργατικό ατύχημα.

Υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

·         Την παύση των διώξεων και των πειθαρχικών ποινών προς τους εργαζόμενους. Ζήτημα που θα θέσουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

·         Την παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση εργασιών.

·         Τον περιορισμό των προφορικών εντολών μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Την κίνηση των μηχανημάτων μόνο με δελτίο κίνησης. Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων αρχών (πχ δασαρχείο) ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι με τις εκάστοτε αρχές ή πολίτες.

·         Την ουσιαστική τήρηση της διαδικασίας παραλαβής προμηθειών/έργων από τις αρμόδιες επιτροπές.