Με απαράδεκτα επιχειρήματα η Δημοτική Αρχή απέρριψε την ανάκληση των διώξεων των εργαζομένων του Δήμου

.   9 Δεκεμβρίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με απαράδεκτα επιχειρήματα η Δημοτική Αρχή απέρριψε την ανάκληση των διώξεων των εργαζομένων του Δήμου

Κύμη, 9 Δεκέμβρη 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απαράδεκτα επιχειρήματα η Δημοτική Αρχή απέρριψε την ανάκληση των διώξεων των εργαζομένων του Δήμου

Με την διπλή ψήφο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από ισοψηφία (10 υπέρ και 10 κατά καθώς απουσίαζε 1 σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής και 5  από το συνδυασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης), απορρίφτηκε το αίτημα για την ανάκληση των διώξεων στον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κύμης Αλιβερίου και σε άλλους δύο εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης στην τοποθέτησή του:

«Η δίωξη του Προέδρου του Σωματείου αποτελεί επί της ουσίας συνδικαλιστική δίωξη, καθώς διώκεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Το “έγκλημα” του Προέδρου ήταν να διαμαρτυρηθεί για τις προφορικές εντολές που δίνονται προς τους χειριστές μηχανημάτων του δήμου καθώς και για τα ελλιπή μέτρα προστασίας.

Αποδεικνύεται άλλη μια φορά πως οι Δημοτικές Αρχές, όταν δεν αποτελούν λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αποτελούν μακρύ χέρι του κράτους απέναντι στον εργαζόμενο λαό. Οι απαράδεκτες διώξεις του Δημάρχου και κατ’ επέκταση της Δημοτικής Αρχής, έρχονται σε μια περίοδο που οι προσπάθειες μεγαλοεργοδοσίας και Κυβέρνησης εντείνονται για την τρομοκράτηση και καταστολή του λαού και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να περάσει αδιαμαρτύρητα η νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος ιδιώνυμο, η κατάργηση του 8ώρου, το χτύπημα των μισθών, η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας, να προωθηθούν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις τομέων όπως οι υπηρεσίες του Δήμου κτλ».

Ο Κ. Κέκης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τα αιτήματα του Σωματείου. Συγκεκριμένα:

1.   Την παύση των διώξεων και των πειθαρχικών ποινών προς τους εργαζόμενους.

2.   Την παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση εργασιών.

3.   Τον περιορισμό των προφορικών εντολών μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Την κίνηση των μηχανημάτων μόνο με δελτίο κίνησης. Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων αρχών (πχ δασαρχείο) ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι με τις εκάστοτε αρχές ή πολίτες.

4.   Την ουσιαστική τήρηση της διαδικασίας παραλαβής προμηθειών/έργων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Με απαράδεκτα επιχειρήματα ο Δήμαρχος κ. Μπουραντάς προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο με τις ανάγκες των δημοτών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ιερός ο εργαζόμενος για να μην τον αγγίζουμε». Έφτασε στο σημείο να μετατρέψει το αίτημα των εργαζομένων να αποζημιωθούν χρηματικά για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν τους χορηγήθηκαν έγκαιρα σε δήθεν αίτημά τους για να χορηγηθούν σε χρήμα και όχι σε υλικά προστασίας. Μάλιστα, αναφερόμενος στην άρνηση των εργαζομένων να κινήσουν τα μηχανήματα χωρίς δελτίο κίνησης είπε πως «οι εργαζόμενοι δεν είναι εθελοντές» παραβλέποντας το γεγονός πως είναι υποχρέωση των εργαζομένων να εργάζονται οι ίδιοι με ασφάλεια και αντίστοιχα να χρησιμοποιούν και τα μηχανήματα του Δήμου.

Ο Κ. Κέκης απαντώντας στα «επιχειρήματα» του Δημάρχου τόνισε πως «για εμάς ο εργαζόμενος και τα δικαιώματά του είναι ιεροί και για αυτά παλεύουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο» προσθέτοντας πως «τα Μέσα Ατομικής Προστασίας πρέπει να δίνονται σε υλικά και στην ώρα τους διαφορετικά μένουν απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι».

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στο Δήμο μας πρέπει να κρίνουν τόσο τον κ. Δήμαρχο και την πλειοψηφία των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής (προς τιμήν του ο κ. Αναγνώστου διαχώρισε τη θέση του υπερψηφίζοντας το ψήφισμα) για τη στάση τους, καθώς και όσους επέλεξαν την αποχή τους από ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Η προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα στην ημερήσια διάταξη μαζί με την προσπάθεια για αφαίρεση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων για αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εντείνουν τον αγώνα συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Κέκη:

Καλησπέρα σε όλους θα ήθελα να ζητήσω αναβολή της συζήτησης στα θέματα 4, 13 και 15 καθώς για τα δύο πρώτα δεν είχε έρθει μέχρι πριν από λίγες ώρες η εισήγηση, ενώ στο θέμα 15  έχει έρθει η μισή εισήγηση (μόνο οι μονές σελίδες) και δε γίνεται να έχουμε πλήρη άποψη.

    Φαίνεται και από τις ενέργειες σας Πρόεδρε το άγχος της παράταξης σας να μην βγει προς τα έξω το σοβαρό αυτό θέμα τις δίωξης. Η πεισματική σας άρνηση να εντάξετε τόσο στην ημερήσια διάταξη, το αίτημα της ΛΑ.ΣΥ. αρχικά την Παρασκευή 4/12/20 που εμπρόθεσμα σας είχαμε στείλει για την δίωξη, όσο και το κοινό αίτημα στην συνέχεια όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δεν βάλατε εσκεμμένα,  ούτε το αίτημα για να συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη εκπρόσωπος των εργαζομένων, και εδώ είναι να τρελαίνεται κανείς! Θα σας θυμίσω, όταν είχατε καλέσει τους εκπροσώπους της ΑΓΕΤ για να μας μιλήσουν για την καύση του CLO εκεί η επικοινωνία  ήταν εφικτή, τους είχατε παραχωρήσει όλες τις διευκολύνσεις για να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Όταν πρόκειται όμως για εργαζόμενους που είναι ο κινητήριος μοχλός λειτουργίας του δήμου μας λέτε φθηνές δικαιολογίες.   

   Στο δια ταύτα λοιπόν, θεωρούμε  απαράδεκτες τις διώξεις που ασκήθηκαν στους εργαζόμενους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, ακόμη και στον Πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου, από τον Δήμαρχο κ. Μπουραντά. Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο, επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή – περικοπή μισθού για έναν μήνα – ενώ καλέστηκαν σε απολογία άλλοι δύο εργαζόμενοι.

     Η δίωξη του Προέδρου του Σωματείου αποτελεί επί της ουσίας συνδικαλιστική δίωξη, καθώς διώκεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Η δίωξη αυτή είναι δυο φορές απαράδεκτη καθώς κ. Δήμαρχε έχετε διατελέσει και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και θα έπρεπε τουλάχιστον να σέβεστε τη συνδικαλιστική δράση!

     Απεναντίας δεν λάβατε υπόψη σας ούτε τους μάρτυρες υπεράσπισης του επικαλέστηκε στην απολογία του ο Πρόεδρος και δεν αναγνωρίσατε την παραδοχή σας, ότι πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), σε συνάντηση που είχατε με τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές στο συνεδριακό κέντρο του δήμου, ένα χρόνο μετά από την εκλογή σας.

   Αυτό που αφήνει υποψίες ότι λειτουργήσατε εκδικητικά εναντία στους εργαζόμενους είναι ότι ο Πρόεδρος είναι μάρτυρας στη δίωξη του Δημάρχου από την Επιθεώρηση Εργασίας για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στο εργοτάξιο του Δήμου στο Αλιβέρι από καταγγελία άλλου σωματείου.

   Το «έγκλημα» του Προέδρου και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια που προσφέρει τις υπηρεσίες του, ήταν να διαμαρτυρηθεί για τις προφορικές εντολές και τα δελτία κίνησης που δίνονται προς τους χειριστές μηχανημάτων του δήμου που πολλές φορές τους φέρνουν αντιμέτωπους με πολίτες, το δασαρχείο ακόμη και την αστυνομία. 

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα γεγονότα:

1) Το περιστατικό στις 20 Αύγουστου όταν  επιτέθηκε πολίτης σε εργαζόμενο του δήμου. Υπήρχε κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος κατά τις εργασίες που γίνονταν παραπλεύρως του δρόμου καθώς η κίνηση ήταν αυξημένη λόγω της «επιστροφής των εκδρομέων του δεκαπενταύγουστου». Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει αλλά ο Πρόεδρος της Τ.Κ. των Λεπούρων δεν ανέμενε την προσέλευση της αστυνομίας που στην συνέχεια ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι είναι παράνομοι, ότι ο Δήμος δεν είχε ενημερώσει την αστυνομία όπως προβλέπεται από το νόμο. Τους κάλεσε να σταματήσουν τις εργασίες και να αποχωρήσουν αλλιώς θα προχωρούσε στη σύλληψή τους.

2) Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους, με τον σοβαρό τραυματισμό του ηλεκτρολόγου του Δήμου, που δεν έχει βγει πόρισμα ακόμα από την επιθεώρηση εργασίας για τα Μέτρα Προστασίας. Τα θέλουμε γραπτός αυτά τα πορίσματα να λάβουμε και εμείς γνώση.

3) Οι εγκαταστάσεις των πρώην Σφαγείων Αλιβερίου ονομάστηκαν εργοτάξιο της «Τεχνικής Υπηρεσίας» χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και τις νόμιμες άδειες λειτουργίας κτηρίων-εγκαταστάσεων και των Μέτρων ασφαλείας.

4) Εκκρεμεί σε βάρος του Δημάρχου μήνυση, κατηγορείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για παραλήψεις και μη παροχή σε Μ.Α.Π. πυρόσβεσης και μέτρων ασφαλείας προς τους εργαζόμενους.

5) Οι άλλοι δύο εργαζόμενοι, όπως καταγγέλλει το Σωματείο τους, βρέθηκαν να διώκονται με αποχή από την εκτέλεση καθήκοντος και από την υπηρεσίας τους. Η καταγγελία του Σωματείου αναδεικνύει την τουλάχιστον προβληματική πρακτική των προδιατυπωμένων πρωτοκόλλων παραλαβής προμηθειών/έργων που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι – μέλη των επιτροπών παραλαβής. Πέρα από το ότι είναι παντελώς διαβλητή και αδιαφανής διαδικασία που μπορεί να κοστίσει στο Δήμο και κατ’ επέκταση στους δημότες, φορτώνει μεγάλες ευθύνες στους εργαζόμενους που αναγκάζονται σε υπογραφή τόσο για την αμφίβολη ποιότητα τους όσο και για την ίδια παραλαβή τους.

      Στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη συγκρότησή μας σε σώμα, εάν θυμάστε, έφερα το θέμα της συνδικαλιστικής μου δίωξης και σας διάβασα το ψήφισμα στήριξης, με αποτέλεσμα την ομόφωνη ψήφιση του. Αποδεικνύεται ότι αυτή η κατάσταση από τότε μέχρι σήμερα και με τις δυο κυβερνήσεις έχει γενικευτεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όποιος εργαζόμενος, ποσό μάλιστα συνδικαλιστής αναδείξει προβλήματα  διώκεται. Βλέπετε τι γίνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στην οποία παρόμοια προσπάθεια διεκδίκησης κάνουν οι υγειονομικοί εισπράττουν από την κυβέρνηση πειθαρχικές διώξεις. Οι μνήμες της διαδικασίας του «εντέλλεστε» στους υγειονομικούς στις δομές υγείας στο δήμο μας , είναι νωπές και ιδιαίτερα εσείς κ. Πρόεδρε ως υγειονομικός δε θα πρέπει να το ξεχνάτε!

    Κατά την άποψη μας αυτό συμβαίνει και στον δήμο μας. Για άλλη μια φορά επαληθευόμαστε και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα δημοτικά συμβούλια, πως οι Δημοτικές Αρχές αποτελούν μακρύ χέρι του κράτους απέναντι στον εργαζόμενο λαό καθώς οι απαράδεκτες διώξεις του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής έρχονται σε μια περίοδο που οι προσπάθειες μεγαλοεργοδοσίας και Κυβέρνησης εντείνονται.

       Η όποια αντίδραση των εργαζομένων θα πρέπει να περιοριστεί, οι διώξεις αυτές εντάσσονται στο συνολικότερο κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων και καταστολής του λαϊκού κινήματος, με σκοπό να περάσει χωρίς αντιστάσεις αδιαμαρτύρητα η επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

     Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω πως ο υπάρχον  νόμος Ν 4325/15,   άρθρο 6  παράγραφος 3, αναφέρει πως«σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε ́ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης, όσο είναι ακόμα σε ισχύ».

    Θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον νέο συνδικαλιστικό νόμο ιδιώνυμο που περιορίζει την συνδικαλιστική δράση,  καταργεί το 8ώρο. Θα είναι η ανατροπή του αιώνα, έναν περάσει η εφαρμογή του 10ώρου, το χτύπημα των μισθών, η κατάργηση των υπερωριών και τις απλήρωτης εργασίας. Η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας είναι προ των πυλών. Όλα αυτά έχουν στόχο να προωθηθούν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις τομέων όπως οι υπηρεσίες του Δήμου για να διοχετευτούν τα συσσωρεμένα κεφάλαια των ιδιωτών που λιμνάζουν.

   Αυτοί που  πληρώνουν ακόμη και με την ζωή τους είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και αλλού, όπου με φτηνά μεροκάματα γίνονται συχνά πυκνά αναλώσιμοι από  εργολάβους και δημάρχους.

     Απευθύνομαι σε όλους σας,  στηρίξτε το κοίνο ψήφισμα συμπαράστασης περά από παραταξιακές γραμμές και παραταξιακές πειθαρχίες, να πράξετε σαν εργαζόμενοι που εν δυνάμει μπορεί να βρεθείτε σε ανάλογη θέση. Αν δεν υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους στη δουλειά, πολύ περισσότερο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους, τότε ποιος θα το κάνει;

    Και εσείς κ. Δήμαρχε πρέπει να δώσετε την θετική σας ψήφο στο σημερινό ψήφισμα, δεν είναι κακό να παραδεχτείτε το λάθος σας. Θα πρέπει να  φροντίσετε να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στα εργοτάξια του Δήμου και όπου αλλού έχει ο Δήμος την ευθύνη. 

    Ξέρουμε παράλληλα πως οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας μέσα από τον μαζικό, ενωτικό, διεκδικητικό αγώνα που υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα για κάθε λαϊκό πρόβλημα.   

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ.