Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις νέες απολύσεις του ομίλου “ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑ – ΣΕΛΟΝΤΑ” στο Αλιβέρι

.   24 Δεκεμβρίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις νέες απολύσεις του ομίλου “ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑ – ΣΕΛΟΝΤΑ” στο Αλιβέρι

Για τις νέες απολύσεις στην περιοχή του Αλιβερίου από τον Όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑΣ – ΣΕΛΟΝΤΑ»

Πέμπτη, 17 Δεκέμβρη 2020

Αυτή τη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η απόλυση των περισσότερων εργαζομένων στο συσκευαστήριο του Ομίλου στο Αλιβέρι. Εξέλιξη που αποτελεί  συνέχεια των απολύσεων στα ιχθυοτροφεία στο Πόρτο Μπούφαλο και σε άλλες μονάδες στη Νότια Εύβοια και ανεβάζει σε πάνω από 20 τους απολυμένους του Ομίλου «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑΣ – ΣΕΛΟΝΤΑ» στην περιοχή.

Οι απολύσεις αυτές εντάσσονται στις αναδιαρθρώσεις του Ομίλου μετά τη συγχώνευση με σκοπό τη θωράκιση της κερδοφορίας του. Η εργοδοσία έχει επίσης το βλέμμα στραμμένο και στις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, όπως η Ιταλία. Για αυτό εντείνει την εκμετάλλευση, πετά στην ανεργία ένα μέρος εργαζομένων για να «μοιράσει» τη δουλειά σε λιγότερους, αυξάνοντας την την εντατικοποίηση καθώς η παραγωγή δεν έχει μειωθεί.

Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι ώρα να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα από την πείρα τους

§  Το «κοινό συμφέρον εργαζομένων και επιχείρησης» και η «επιχείρηση οικογένεια» πάνε περίπατο στην παραμικρή απειλή της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Το κέρδος καθορίζει πόσο, πότε, που και υπό ποιους όρους θα παράγουν τα προϊόντα-εμπορεύματά των μονοπωλίων.

§  Η «εξωστρέφεια της οικονομίας» όχι μόνο δεν είναι εγγύηση για την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, πολύ περισσότερο για τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά στις συνθήκες της διεθνοποιημένης παραγωγής και εν μέσω κρίσης αναδεικνύεται σε «Αχίλλειος πτέρνα» για την οικονομία της χώρας και αφορμή για νέα ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

§  Η «στήριξη του κράτους στην οικονομία» δεν αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων καθώς ο όμιλος «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑΣ – ΣΕΛΟΝΤΑ» είναι από αυτούς που έχουν λάβει σημαντικές επιχορηγήσεις από το κράτος.

§  Οι «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις» των κυβερνήσεων, όπως αυτές που προβλέπει το «Σχέδιο Πισσαρίδη», πραγματοποιούνται υπό τις υποδείξεις των επιχειρηματικών ομίλων και είναι το έδαφος πάνω στο οποίο πατά η μεγαλοεργοδοσία για να τσακίσει και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

§  Ακόμη και στην περίοδο της ανάπτυξης, όπου τα κέρδη των μονοπωλίων της Ιχθυοκαλλιέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, οι εργαζόμενοι δεν είδαν την παραμικρή βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους. Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αποδείχτηκε ούτε «δίκαιη», ούτε «για όλους»…

Μην πιάνεσαι στα δίκτυα της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας!

Τα δικαιώματά μας κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και δεν πρόκειται να τα παραδώσουμε!

Τώρα είναι ώρα για συσπείρωση κάθε εργαζόμενου στο Σωματείο του και ένταση της πάλης για το δικαίωμα στη δουλειά, που η εργοδοσία και τα τσιράκια της το θυμούνται μόνο όταν απεργούμε για τα δικαιώματά μας!

Υπάρχει προοπτική, στη συσπείρωση με το ΚΚΕ

Στον 21ο αιώνα δεν είναι «μαξιμαλισμός» ή «ουτοπία» η δουλειά με δικαιώματα, το 8ωρο, ο μισθός που να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας μας. Αντίθετα, είναι ρεαλιστικό αν αξιοποιηθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη μια χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.  Για αυτό παλεύει το ΚΚΕ!

Κομματική Οργάνωση Αλιβερίου του ΚΚΕ