ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

.   11 Ιανουαρίου 2021   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα:Προβλήματα από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Πετριές Εύβοιας

Την άνοιξη του 2020, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, εγκαταστάθηκαν οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ κοντά στο χωριό Πετριές του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Οι κάτοικοι των Πετριών και ιδιαίτερα του οικισμού Λιανή Άμμος, είναι ανάστατοι καθώς από τότε αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η απόσταση των ανεμογεννητριών από τα σπίτια είναι μικρότερη ακόμη και από το νόμιμο (500 μέτρα). Σε ορισμένους κτηνοτρόφους δημιουργείται πρόβλημα από την εγγύτητα των ανεμογεννητριών με τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Επίσης, παρατηρείται σημαντική ηχορύπανση στα σπίτια του οικισμού καθώς ακόμη και αν τηρείται το όριο των 45dB αυτό είναι απαράδεκτο για τις αγροτικές περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται συνήθως τα αιολικά πάρκα. Ενδεικτικά, το όριο της ηχορύπανσης για αστικές περιοχές είναι 50dB.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής επιβαρύνονταν ήδη δυο μέρες τη βδομάδα από την ηχορύπανση του παρακείμενου πεδίου βολής.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων από τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας, με όρους που εξυπηρετούν το μέγιστο κέρδος τους, αποδεικνύεται πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών εγκατάστασης, πέρα από το πανάκριβο ρεύμα προς όλους τους καταναλωτές και την ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες που παραβιάζουν το όριο των 500 μέτρων από σπίτια.
  • Να σταματήσει η ηχορύπανση που προκαλούν τα αιολικά πάρκα στον οικισμό.
  • Να μεταβληθούν τα όρια ηχορύπανσης προς τα κάτω, ώστε να αντιστοιχούν στις πραγματικές συνθήκες των περιοχών όπου εγκαθίστανται τα αιολικά πάρκα και προφανώς δεν είναι αστικές.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω