ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αναπτύσσουμε παντού την δράση μας σε όλους τους νομούς τις περιφέρειες για όλα τα προβλήματα από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα

.   5 Φεβρουαρίου 2021   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αναπτύσσουμε παντού την δράση μας σε όλους τους νομούς τις περιφέρειες για όλα τα προβλήματα από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. (210) 52 01 573 – 52 29 442  FAX 210 52 29 907
http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 4/1/21

Η ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ συνεδρίασε πρώτη φορά για το έτος 2021 με τηλεσυνεδρίαση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται από τις νέες τεχνολογίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε.

Εκφράζει στα σωματεία της δύναμής της, στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της ΣΕΑ και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρα μας, καλή χρονιά, δύναμη, υγεία σε όλες και όλους με δυναμικούς αγώνες.

Με την ευκαιρία  επισημαίνουμε ότι αυτή την δυνατότητα πρέπει και μπορούν να την αξιοποιήσουν  όλα τα σωματεία μας, με το να προμηθευθούν όλα τα τεχνολογικά μέσα που χρειάζονται, καθώς όσο μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να τα αξιοποιούμε στην δουλειά μας, δυναμώνοντας ταυτόχρονα την αντικαταστάτη ζωντανή παρουσία και επαφή με τα μέλη μας παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας  για την πανδημία που μας υποδείχνονται από τους επιστήμονες.   

Η διοίκηση εκτιμώντας την δράση του συνταξιουχικού κινήματος για το διάστημα αυτό επισημαίνει τα παρακάτω ζητήματα:

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν μας ανάγκασαν να αλλάξουμε το πρόγραμμα και την δράση μας αυτό το διάστημα. Μας περιόρισαν από τις ζωντανές δυναμικές παρεμβάσεις, τις συγκεντρώσεις μας μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική πορεία τόσο για το συνταξιουχικό όσο για το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Αλλάξαμε και προσαρμόσαμε τις μορφές των επαφών μας, τις συλλογικές μας διαδικασίες και δεν χάσαμε την επαφή μεταξύ μας και αναπτύξαμε την δράση μας με τις μορφές και τους τρόπους που μας επιτρέπει η πανδημία με τα σωματεία μας.

Επεξεργαστήκαμε τα υλικά μας, όπως δελτία τύπου, υπομνήματα διαμαρτυρίας, προς τους αρμόδιους υπουργούς τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Για όλες τις δραστηριότητες μας, τα υλικά μας έφθαναν για ενημέρωση στα σωματεία μας σε όλη την χώρα, αξιοποιήσαμε και δεν σταματήσαμε την έκδοση της εφημερίδας μας. Παρά τις απαγορεύσεις προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα και πραγματοποιήσαμε  συναντήσεις με τον υπουργό και τον υφυπουργό εργασίας κοινωνικών ασφαλίσεων. Τα σωματεία μας με όλες τις προφυλάξεις για την πανδημία είχαν επαφή με τα μέλη τους και παρουσία σε μια σειρά εκδηλώσεων του εργατικού κινήματος, των υγειονομικών για τα προβλήματα της υγείας. Η δράση μας αυτή συνοδευόταν από τις συλλογικές αποφάσεις της ΣΕΑ.

Όλη αυτή την περίοδο αναδείξαμε και απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνταξιουχικός κόσμος. Την άμεση καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων που χρονίζουν. Την επαναφορά στα κομμένα δώρα μας, τις συντάξεις χηρείας, συντάξεις δίχως την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς. Την άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Την άμεση εφαρμογή της μηδενικής καταβολής για φάρμακα στους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ. Την καταβολή κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους συνταξιούχους. Άνοιγμα μονάδων ΜΕΘ, πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, άμεση διάθεση εμβολίων για όλο τον λαό με προτεραιότητα των ευαίσθητων ομάδων. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Κοιν. Ασφάλισης και οι τοποθετήσεις των λεγόμενων Μάνατζερ για την έκδοση των συντάξεων με πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού για το σκοπό αυτό. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα του αυταρχισμού των απαγορεύσεων ενάντια συνολικά στο κίνημα, τον φοιτητικό μαθητικό κόσμο που η κυβέρνηση προωθεί. 

Καταγγέλλει την κυβέρνηση για το τρομοκρατικό κάλεσμα της προέδρου της ΟΕΝΓΕ από την αστυνομία για την συγκέντρωση των υγειονομικών.

Η διοίκηση εκτίμησε ότι αυτό το διάστημα τόσο η ομοσπονδία μας, η ΣΕΑ και αρκετά σωματεία μας, έχουν σταθερά παρεμβάσεις για τα προβλήματα τόσο αυτοτελώς όσο σε κοινή δράση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Εκφράζει την καταδίκη της για μια ακόμη φορά στην συνεχιζόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης από μεγάλη μερίδα ΜΜΕ και του τύπου που αποσιωπούν τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων. Μαζί με εκπροσώπους μεγαλοδικηγορικών γραφείων σπέρνουν αυταπάτες ότι θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα των συνταξιούχων μέσω δικαστηρίων όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι τα δικαστήρια που επικαλούνται έχουν βγάλει τα πάντα συνταγματικά και μόνο αντισυνταγματικό τα αναδρομικά  11μηνών, που και αυτά η  κυβέρνηση με πολιτική απόφαση δεν τα έχει αποδώσει στο σύνολό τους. Γι’ αυτό τα ΜΜΕ έχουν στην μεγάλη πλειοψηφία κατ’ εντολή της κυβέρνησης έχουν αποκλείσει τους εκπροσώπους των συνταξιούχων από τις εκπομπές τους.

Θετική παρουσία έχουμε μέσω τηλεσυνεδριάσεων με την παγκόσμια ομοσπονδία των συνταξιούχων που είμαστε μέλη της. Η διαδικασία αυτή μας δίνει αρκετές, πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για να γνωρίσουμε την δράση και τα προβλήματα του παγκόσμιου κινήματος, την κατάσταση που γενικότερα επικρατεί στον κόσμο, που δεν είναι πολύ διαφορετική από την κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στην χώρα μας αλλά στις ανεπτυγμένες ή με μέσω επίπεδο ανάπτυξης καπιταλιστικές χώρες.

Η διοίκηση επισημαίνει τα δύσκολα και σύνθετα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας με τους κινδύνους για τους λαούς να μεγαλώνουν.

Σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας οι κυβερνήσεις το σοβαρότατο για την υγεία των λαών πρόβλημα της πανδημίας, το διαχειρίζονται με βάση τα συμφέροντα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, των ιδιωτών στην υγεία και όχι με βάση τις ανάγκες των λαών. Έτσι στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ εκατομμύρια κόσμος που θα μπορούσε να σωθεί έφυγε από την ζωή.

Στην χώρα μας έχει πρυτανεύσει η ίδια λογική με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις  σε έμψυχο υλικό, κρεβάτια ΜΕΘ δομές υγείας, τεστ,  μέσα μαζικής μεταφοράς, δίχως ελέγχους σε εργοστάσια και σε χώρους δουλειάς. Έτσι τα προβλήματα συνεχίζονται με χιλιάδες θύματα που θα μπορούσαν να σωθούν και η πανδημία να είχε από την αρχή νικηθεί αν είχαν αντιμετωπισθεί αυτού του χαρακτήρα προβλήματα.

Οι καθυστερήσεις των εμβολίων που εξελίσσονται με βάση τους ρυθμούς που επιβάλλουν για την παραγωγή τους τα μονοπώλια του είδους με σκοπό το κέρδος, ο επιχειρηματικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η προστασία της «πνευματικής ιδιοκτησίας» των φαρμακευτικών ομίλων, βάζει τους λαούς σε νέους κινδύνους. 

Για εμάς είναι καθαρό ό,τι αν το Φάρμακο δεν ήταν καπιταλιστική ιδιοκτησία, αλλά κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο ενός άλλου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική από την αρχή και η πανδημία θα είχε από την αρχή αντιμετωπισθεί.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα αποκαλύπτουμε αλλά και να διεκδικούμε μέσα από την δράση μας λύσεις, από την κυβέρνηση με βάση τα αιτήματα που έχουμε θέσει για την υγεία και τον άμεσο εμβολιασμό του λαού άμεσα.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους, τον λαό, τους συνταξιούχους χειροτερεύει αφού το εκμεταλλευτικό σύστημα απαιτεί νέα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος τους. Οι λεγόμενες πολιτικές τύπου Κέυνς, η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση και οι εκτατικές πολιτικές λόγω της πανδημίας, είναι πρόσκαιρες και θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα από τους εργαζόμενους τον λαό τους συνταξιούχους. Έτσι τα νέα μέτρα για την μείωση της αξίας της Εργατικής δύναμης είναι γιαυτούς μονόδρομος, η έκθεση Πισαρίδη για το σκοπό αυτό είναι  αποκαλυπτική.

Ταυτόχρονα τα αυταρχικά μέτρα τις κυβέρνησης, η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η ποινικοποίηση της δράσης του κινήματος, η κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών γενικών συνελεύσεων, η αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια κτλ, που αρκετά έχουν ψηφισθεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή προγραμματίζεται η ψήφισή τους, είναι μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό.

Ανησυχία προκαλεί ότι η κυβέρνηση με την στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του συστήματος έχει μπει για τα καλά στις διαπραγματεύσεις με την Τούρκικη κυβέρνηση με την καθοδήγηση των δυνάμεων της Ε.Ε και των Αμερικάνων για την συνδιαχείριση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών της ενέργειας. Με βάση αυτά καθορίζονται οι διαφορές για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Αιγιαλίτιδας ζώνης έτσι όπως υπογράφτηκαν οι τελευταίες  συμφωνίες ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση με τις αντίστοιχες της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Στην βάση αυτή έχει ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία της οποίας η αστική της τάξη εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος την Ελλάδας.

Είναι καθαρό ότι καμιά μια τέτοια συμφωνία μέσα στα πλαίσια αυτού του ανταγωνισμού δεν μπορεί να εδραιώσουν την ειρήνη όπως αυτοί ισχυρίζονται. Έτσι η ειρήνη για τους λαούς θα είναι πάντα επισφαλής  με το πιστόλι στον κρόταφο ή με πολεμικές συρράξεις επί θύρας.  Οι εξοπλισμοί για την χώρα μας θα συνεχίζονται όχι για την άμυνα της αλλά για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ όπως η τελευταία της αγοράς των αεροσκαφών Rafele που αγοράσθηκαν από την μη καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν παντού και στην περιοχή μας, αν οι λαοί δεν παλέψουν να απαλλαγούν από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων- Ευρωπαίων, των ανταγωνιστών τους της Κίνας και  Ρωσίας. Η ειρήνη σήμερα περνάει μέσα και από τον δικό μας αγώνα που έχουμε μια μεγάλη εμπειρία από τους πιο αιματηρούς πολέμους που έζησαν οι λαοί αφού ακόμη στις γραμμές μας είναι στην ζωή συνάδελφοί μας που έχουν ζήσει ακόμα τον καταστρεπτικό δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στα δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας για εμάς, ο δρόμος του αγώνα είναι δοκιμασμένος και παρακαταθήκη για το κίνημα. Με την δράση και τους αγώνες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα τόσο το διάστημα της κρίσης ή της ανεμικής ανάπτυξης καταφέραμε να αποκρούσουμε αντισυνταξιουχικές αποφάσεις και πολιτικές αλλά και να λύσουμε ορισμένα προβλήματα που έχουμε αναφερθεί.

Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε με όλες τις μορφές κόντρα στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτό το δρόμο θα σπάσουμε τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης. 

Αγώνας σε κοινή δράση με την ΣΕΑ, με το πλαίσιο αιτημάτων μας. Είμαστε σε ετοιμότητα μόλις ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πανδημίας να βρεθούμε ξανά πιο δυνατά στον δρόμο του αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, τόσο αυτοτελώς όσο με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που όλο αυτό το διάστημα βρίσκετε στις επάλξεις του αγώνα απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και τις επιθέσεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Απέναντι στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ που έχουν  ταυτισθεί απόλυτα με τις αντιλαϊκές πολιτικές και  όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση με στην στήριξη των κομμάτων του συστήματος υλοποιεί.

Αναπτύσσουμε παντού την δράση μας σε όλους τους νομούς τις περιφέρειες για όλα τα προβλήματα από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα. Εμπλουτίζουμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Αυτός για εμάς είναι μονόδρομος.

Η διοίκηση αποφάσισε το επικείμενο τακτικό της συνέδριο της Ομοσπονδίας μας να πραγματοποιηθεί στην κανονική του διάρκεια τον επόμενο Οκτώβρη.

Η Διοίκηση