ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

.   8 Φεβρουαρίου 2021   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η δημοτική αρχή σε «διαρκή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις» και με «κλειστό μικρόφωνο» για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες!

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διρφύων – Μεσσαπίων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη (5/2/2021) δεν τέθηκε ούτε καν σε ψηφοφορία το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που πρότεινε συγκεκριμένα  μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για τους δημότες.

Τα τεχνικά προβλήματα που επικαλείται ο Δήμαρχος δεν εξηγούν γιατί τα μικρόφωνα κλείνουν κατά περίεργο τρόπο σε ψηφίσματα που δεν στηρίζει αλλά είναι πάντα ανοικτά για τις φιέστες που στήνει με την περιφέρεια, δεν εξηγούν γιατί ακόμα και έτσι δεν βρέθηκε εναλλακτικός τρόπος να ψηφιστεί η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ένα είναι ξεκάθαρο, η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος παίζουν ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου:

·         Όπως ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει είναι σε «διαρκή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις» αλλά δεν στηρίζει το αίτημα για παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς, ενώ έχουν μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης. Πρόστιμα στους δημότες έχουν μοιραστεί απλόχερα, στους χώρους δουλειάς, ούτε έλεγχος! Παρόλα αυτά μας έφερε και τους υπεύθυνους  της Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια για να ολοκληρώσει την εξύμνηση της πολιτικής που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των δημοτών.

Είχε μάλιστα το θράσος ο δήμαρχος να πλέξει το  εγκώμιο στις επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι τηρούν όλα τα μέτρα και προσέχουν τους εργαζόμενους τους, τη στιγμή που ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι χώροι εργασίας βράζουν από κρούσματα.

·         Στηρίζει την πολιτική που έχει αφήσει τους δομές υγείας ανοχύρωτες σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αντί να οργανώσει την διεκδίκηση για να ενισχυθούν γενναία έστω και τώρα, επιλέγει να ασχοληθεί με την ατομική ευθύνη των δημοτών.

·         Τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους με σοβαρή ευθύνη κα του δήμου. Αντί να στηρίξει τα αιτήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών αξιοποιεί τον χρόνο του να πηγαινοφέρνει μαθητές από τους Στρόπωνες μιας και ούτε καν το ζήτημα της μετακίνησης δεν έχει λυθεί.

Παραθέτουμε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης και καλούμε τον λαό της περιοχής να επιβάλει με τον αγώνα του τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εκρηκτική κατάσταση.

Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει υγειονομική βόμβα, τα σχολεία είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, οι χώροι υγείας της περιοχής λειψοί και ανοχύρωτοι.

Όλα αυτά είναι φυσική κατάληξη από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού.

Η κατάσταση στον δήμο μας

Οι χώροι δουλειάς «βράζουν» από κρούσματα. Στα εργοστάσια είναι κανόνας η έλλειψη πρόληψης με μέτρα προστασίας, η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται κρούσματα, η λειψή ιχνηλάτηση ακόμα και όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ακόμα και αφού επιβεβαιωθεί θετικό κρούσμα κορονοϊού, μέτρα όπως η προληπτική καραντίνα εργαζομένων που πιθανά ήρθαν σε επαφή εφαρμόζεται με ανεπάρκεια.Έτσι συνεχίζεται η διασπορά όχι μόνο  στο χώρο δουλειάς αλλά στα σπίτια των εργαζόμενων που ορισμένες φορές έχουν την φροντίδα ηλικιωμένων, στα σχολεία των παιδιών τους, σε άλλους χώρους δουλειάς που δουλεύουν οι  συγγενείς τους. Τα πρόστιμα και οι συστάσεις δεν πέρασαν την πύλη των εργοστασίων.Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων βρίσκει εμπόδιο στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι εκκλήσεις για από κοινού προσπάθεια εργαζόμενων και επιχειρηματιών είναι τουλάχιστον υποκριτική…

Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών που καλύπτει μία τεράστια περιοχή με δεκάδες χωριά και έχει την ευθύνη για τη διενέργεια τεστ, τώρα και του εμβολιασμού, παραμένει χρόνια υποστελεχωμένο με τα κενά του (σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Υπουργείου) να φτάνουν τις 19 θέσεις(!). Ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας η Κυβέρνηση θεώρησε αρκετό την πρόσληψη ελάχιστου προσωπικού, οδηγώντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες, κάνοντας υπερπροσπάθεια για να καλύψουν τις επιπρόσθετες ανάγκες της πανδημίας μαζί με όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του Κ.Υ. Εκτός του ότι αυτή η κατάσταση δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των εργαζομένων καθώς η εντατικοποίηση επιβαρύνει την υγεία τους και άρα τους κάνει πιο ευάλωτους στον κορονοϊό. Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, που καλύπτει όλη την περιοχή, είναι τουλάχιστον τραγική με μεγάλη υποστελέχωση και την κλινική covid να είναι ήδη σε πληρότητα.

Την ίδια στιγμή τα παιδιά μας έχουν γίνει μπαλάκι με το άνοιξε – κλείσε των σχολείων. Πέρα από τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη, στη μορφωτική τους πρόοδο, είναι απροστάτευτη η υγεία τους όταν τα σχολεία λειτουργούν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο. Τα  σχολεία πρέπει να λειτουργούν με μέτρα που να προστατεύουν τα παιδιά μας (15άρια τμήματα, επαρκές προσωπικό καθαριότητας, τακτικές απολυμάνσεις, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό).

Και ενώ όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα, οι εκκλήσεις στην ατομική ευθύνη κρύβουν την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση μπορούν και πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας μας:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

–      Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στους χώρους δουλειάς άμεσα. Να σταλούν άμεσα συνεργεία και να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής. Να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα. Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα που αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας στις 10 ώρες, και καταργεί το 8ωρο. Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να διασφαλισθούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

–      Να ενισχυθούν αποφασιστικά το Κέντρο Υγείας της περιοχής και το Νοσοκομείο της Χαλκίδας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, με επείγοντα χαρακτήρα και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστούν στους εργαζόμενους οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειάς τους, τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας τους και η ένταξή τους στα ΒΑΕ. Να αυξηθούν οι κλίνες στην κλινική και την ΜΕΘ COVID, χωρίς να αποδυναμωθούν οι υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου.

–      Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις.  Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας και να γίνει όλο το υπάρχον προσωπικό πλήρους ωραρίου ώστε να μπορούν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών με όλα τα υγιειονομικά μέτρα.  

–      Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολών. Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να ανοίξουν και να λειτουργούν με ασφάλεια για την υγεία φοιτητών και προσωπικού, χωρίς να επιβαρύνεται άλλο η εκπαιδευτική διαδικασία. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση και έχει προκαλέσει την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

–      Εξασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος, κάθε εργαζόμενου, επαγγελματία. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο Δήμου σχετικά με χρέη επαγγελματιών, μείωση δημοτικών τελών κλπ. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Η  δημοτική σύμβουλος Διρφύων – Μεσσαπίων
Γεωργία Πύθουλα